I po dvaceti letech se do vás manžel může opět zamilovat. Stačí mu dát důvod | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

I po dvaceti letech se do vás manžel může opět zamilovat. Stačí mu dát důvod

Z každého vztahu časem vyprchá ona prvotní vášeň, kdy stačí, abyste se na partnera jen podívala, a už vás nese v náručí do postele. Žhavá zamilovanost se pak, pokud je vztah funkční, přemění v opravdovou lásku. Ta může přetrvávat řadu let, v ideálním případě celý život. Většinou ale partneři, kteří spolu strávili třeba dvě desetiletí, časem zjistí, že už jsou hlavně rodiče a kamarádi a nikoli milenci. Není to škoda?

Každá z nás určitě touží po tom, aby našemu muži při pohledu na nás spadla čelist i po letech. Jenže samy víme, že je to těžké – stereotyp a postupné lenivění vedou spíš k tomu, že zatímco do práce se vyfikneme, doma se snažíme, aby nám bylo co nejpohodlněji, a na nějaké svádění už nás moc neužije.

Nepomáhají nám ani sami muži. „Pravda je taková, že každá žena se časem prostě okouká. Ať je sebekrásnější, pořád je stejná – a to po nějaké době zákonitě začne nudit,“ přiznává upřímně v jedné z četných internetových diskusí jakýsi Michal a další diskutující s ním souhlasí.

Přiznejme si – je to snad v opačném případě jinak? Taky už se na svého muže po letech nedíváte s takovým zaujetím, jako když jste ho poznala. Je to logické – vidíte-li někoho každý den, v podobném oblečení, při stejných činnostech, tento obrázek se pro vás stane všední a stereotypní a vlastně pořádně přestanete vnímat, co vidíte. A navíc, pokud je pro nás něco takto všední, považujeme to za samozřejmost a přestáváme si toho vážit.

Odbourejte všednost a samozřejmost

A právě to může být vaší zbraní, pokud chcete, aby ve vašem vztahu po letech vzplanuly vášně i jindy než při dohadování nad složenkami. Hlavní pravidlo, jak zaujmout muže bez ohledu na věk, je: být originální, být vzácná a nebýt dostupná na povel.

Těmito pravidly se řídíme už ve chvíli, kdy nějaký vztah teprve začíná. Do telefonu říkáme, „že už něco máme“, ačkoli se ve skutečnosti schůzky nemůžeme dočkat. Na každé rande se několikrát převlékáme a snažíme, aby nás nový objev neviděl dvakrát ve stejném oblečení… to vše časem pozbývá na důležitosti a vracíme se k obvyklým návykům.

Zkuste tedy tato pravidla v rozumné míře oživit. Ženy umějí dobře odhadnout, co si mohou dovolit. Je váš manžel zvyklí, že denně úderem páté vcházíte s nákupními taškami do dveří? Jak asi bude reagovat, když vás tam nenajde? Jestli si toho ani nevšimne, je něco špatně. Ale normálnímu chlapovi to rozhodně bude divné a brzy vás začne shánět.

Tvrdit mu, „že něco máte“, je po x letech manželstvích nevhodné – přece před sebou nemáte tajnosti. Místo toho řekněte třeba, že jste se chtěla projít nebo že jdete s kamarádkou na kafe. Pokud to běžně neděláte, asi svého manžela překvapíte a začne v něm hlodat, co za tím je.

Dejte mu důvod k přemýšlení

Není nutné, aby muž začal okamžitě spekulovat nad tím, že někoho máte. Spíš by ho vaše náhlá nezávislost měla probudit a přimět ho uvědomit si, že spal na vavřínech a že se jeho žena možná nudí. Je jen na vás, jak daleko budete muset zajít, aby ho to takzvaně trklo. Koneckonců, možná i vy jste zlenivěla a navykla si jen na režim práce – nákup – lenošení na gauči. Takže taková změna prospěje i vám. Najděte si zajímavé cvičení nebo nějakou tvůrčí činnost. Začnete se sama cítit lépe, bude z vás vyzařovat radost a energie a toho si všimne každý chlap.

Pokud se opravdu nadchnete pro nějaký nový koníček, střežte si ho co nejdéle pro sebe. Je dobře, když mají partneři možnost trávit čas odděleně něčím, co je naplňuje. Máte pak doma o čem vyprávět, vzbudit zvědavost a ukázat, že se umíte zabavit i sama. Muži umějí ocenit samostatné ženy, ale samozřejmě jen do určité míry. Pokud projeví zájem se k vám přidat, nebraňte mu. Aspoň uvidí, jak v něčem vynikáte, a jeho obdiv se ještě zvýší.

A protože muž je tvor, který se rád dívá, podpořte své aktivní já i vizuálními podněty. Není třeba, aby manžel okamžitě poznal, že jste byla u kadeřníka; pokud si lokny do pasu najednou zkrátíte na ježka, jistě ho zaujmete – ale jen na chvíli. A co pak s krátkými vlasy? Proměňujte se, ale nemusíte šokovat. Stačí, aby se na vás díval se zájmem a říkal si: „Sakra, mám to ale krásnou ženu, i po těch letech“ či „Je na ní něco jiného. Sluší jí to, ale nemůžu přijít na to, čím to je.“

Jděte příkladem

Místo ježka tedy stačí třeba patka nebo ofina. Změňte barvu vlasů, začněte se jinak líčit. A především oživte šatník, samozřejmě úměrně svému věku a vzhledu. Mnoho žen si to ani neuvědomuje, ale ačkoli mají plný šatník, nosí stále dokola několik ověřených kousků oblečení, ve kterých jim je pohodlně a jsou přesvědčeny, že jim sluší. Je v tom pohodlnost, ale máte-li být pro svého muže atraktivní, lenost musí jít stranou. Vyhraďte si jeden den a šatník nemilosrdně proberte. Klidně s pomocí kamarádky. Pokud vám to stav peněženky dovolí, pořiďte si něco nového. Nebojte se barev, nebojte se podpatků a doplňků.

To samé platí i v posteli. Pokud už léta usínáte s knihou a sex je na programu v sobotu večer, kdy ze sebe oba sundáte flanelové pyžamo, není divu, že se na něj nijak extra netěšíte. Vneste svěží vítr i do ložnice. Není třeba velkých experimentů, i když i ty jsou samozřejmě fajn. Stačí změnit i drobnosti – jiné dekorace, jiná denní doba, zapojit věci, na které už jste s léty rezignovali, jako jsou svíčky či hudba, a hned budete mít pocit něčeho nového.

A co nakonec? Jděte svému muži příkladem. Jak chcete, aby se choval on k vám, tak jednejte s ním. Tedy zajímejte se o něj, chvalte ho, polichoťte mu. Není divu, že muž, který od ženy už léta neslyšel, že je pěkný chlap, nic takového neříká ani vám. Jakmile do konverzace vrátíte hravost, intimitu, láskyplná slova a věty, nezůstane pozadu. Je jen na vás, jak dlouho to vydrží.

Doporučujeme

Články odjinud