Zdravá dieta nemusí být finančně náročná. Pro začátek je dobré si uvědomit, že kvůli hubnutí hned nemusíte kupovat v hojném množství avokáda, steaky z tuňáka, tuny exotického ovoce ani jiné drahé suroviny.
Vařte doma, vařte chytře
Vařit doma se vyplatí. Domácí jídlo vyjde vždy levněji než v restauraci a zdravěji než rychlé řešení v podobě hamburgeru či obložené bagety. Energie i čas výrazně šetří „vychytávky“ typu papiňák nebo jednoduchý třípatrový parní hrnec. Například brambory či luštěniny jsou v papiňáku uvařené za pár minut. V parním hrnci lze zase vařit více chodů či potravin najednou.
Energii oproti velké troubě spoří i stará dobrá remoska, v níž lze skvěle zapékat kupříkladu zeleninové nákypy, dusit mrkev s kuřetem a třeba i péct kváskový chleba. Praktické je též vaření ve velkém. Část jídla se zkonzumuje, část čerstvého jídla se zmrazí, což pochopitelně šetří energii na vaření a po rozmrazení i čas. Vzhledem k financím i zdraví se rozhodně vyplatí vařit sezónně. V létě je levnější květák, rajčata, okurky a ovoce, na podzim třeba dýně, brambory či houby. Není žádným tajemstvím, že sezonní stravování je považováno za zdravější.
Které potraviny by vám nikdy neměly chybět v lednici? Podívejte se na doporučení odborníka:
Pokračování 2 / 8
Plánujte si jídelníček
Plánování týdenního jídelníčku vám sice může připadat poněkud směšné a staromódní – asi si vybavíte film Pelíšky a jídelníček na nástěnce – ale z pohledu nakupování a logického plánování jídla šetří čas, kalorie i energii. Neutrácíte za zbytečnosti a pamlsky plné prázdných kalorií, nakupujete účelně a zcela adresně a podle toho také jíte. A to je u redukčních diet vítané. Zkrátka žádné zobání mezi jídly! Pokud v neděli pečete rodině kuře, v pondělí lze připravit ze zbytků obraného masa a podušené zeleniny na kari rychlé zeleninové rizoto či špaldoto.
Tereza Brožová
22. ledna 2025
Pokračování 3 / 8
Kupujte a vařte suroviny, ne potraviny
Nejzdravější potraviny a jídla bývají nekomplikovaná. Nepřekypují mnoha ingrediencemi a přísadami, kdy v podstatě nejste schopní určit, z čeho je vlastně potravina vyrobena. Ideální je vařit ze surovin, ne z polotovarů a předpřipravených a již zpracovaných potravin. Jednoduchá zdravá jídla nabízí i staročeská kuchyně.
Výborná je třeba ječnými krupkami nastavovaná bramborová kaše s česnekem a majoránkou a k tomu kopeček kvašeného zelí. Dobře chutná i odlehčený grenadýrský pochod s uzeným tofu místo slaniny a porcí podušené červené papriky. Exotiku milující jazýčky pikantně polechtá třeba dhál z červené čočky nebo oblíbený hummus. Tato jídla jsou levná, jednoduchá, zdravá, výživná, méně kalorická a výrazně sytivá.
Martina Machová
1. listopadu 2022
Pokračování 4 / 8
Nakupujte, i když to nepotřebujete
Rada, která říká, že byste měla nakupovat, i když to nepotřebujete, možná zní poněkud provokativně, avšak je myšlena zcela vážně. Pokud ráda a často vaříte luštěniny, kvalitní rýži či bulgur, které jsou zrovna v akci, nakupte je do zásoby. Je rozdíl kupovat červenou čočku za 40 Kč nebo za 30 Kč a v případě rostlinných olejů může být rozdíl v ceně až 30 Kč.
Martina Machová
22. ledna 2025
Pokračování 5 / 8
Nebojte se potravin se značkou řetězce
Bílý jogurt či tvaroh, celozrnnou mouku nebo třeba zelený čaj lze v mnoha řetězcích koupit levně v případě, že kupujete potraviny privátní značky obchodu. Ty však zákazníci často považují za druhořadé. Přehmatu se vyvarujete jednoduše, porovnáte-li složení.
Martina Machová
27. ledna 2025
Pokračování 6 / 8
Méně masa, více zdraví
Nevyzýváme k vegetariánství, to je výhradně osobní volbou každého jednotlivce. Je však jisté, že určité omezení nákupu uzenin a masa může do rozpočtu přinést při správně sestaveném jídelníčku nejen peníze, ale i zdraví. Kvalitní bílkoviny obsahují i luštěniny, vejce, tofu, tempeh, tvaroh a další suroviny. Jídel z nich je nesčetné množství, a to včetně zdravých sladkých a na bílkoviny bohatých pokrmů. Co třeba tvarohovobramborové taštičky se sušenými švestkami či s makovodatlovou náplní?
Martina Machová
15. října 2022
Pokračování 7 / 8
Pěstujte
Pokud to jen trochu jde, pěstujte vlastní zeleninu a ovoce. Množství kvalitní zeleniny a ovoce lze vypěstovat i na balkoně. Když je vhodně situovaný, je možné sklidit úctyhodné množství rajčat, okurek, paprik, ale třeba i meloun a ovoce z keříků či ze speciálních zakrslých stromků. V bylinkách a některém koření můžete být dokonce soběstační. Dobrým příkladem jsou tymián, bazalka, saturejka, majoránka, kopr, pažitka, petržel, šalvěj a mnoho dalších.
Martina Machová
30. srpna 2022
Pokračování 8 / 8
Mrazte, sušte, zavařujte, kvaste, kličte
Sušit nemusíte jen v sušičce. Sušit lze v létě na plechu za předním sklem zavřeného auta a na podzim zase na plechu na topení. Báječným způsobem konzervace je i nakládání do soli a oleje, perfektní jsou i zastudena dělaná pesta, například z medvědího česneku, bazalky, lichořeřišnice, z česnáčku. Skvělou volbou je také kvašení. Domácí kvašené zelí, směsi zeleniny či exotické kimchi jsou chuťově nepřekonatelné. Tyto kvašené potraviny jsou nízkokalorické a nesmírně zdravé, navíc vcelku nenáročné na přípravu.
V zimě dodají více vitaminů než ovoce, které dozrávalo cestou přes půl kontinentu. Zajímavým způsobem obohacení jídelníčku je i klíčení. Skvělé jsou pikantní naklíčená řeřicha a mungo fazolky, chuťově připomínající cukrový hrášek. Klíčení je levné, energeticky zcela nenáročné a naklíčená semena i obiloviny lze směle považovat za superpotraviny.
Martina Machová
21. ledna 2025