Moderní i venkovská předzahrádka: Které rostliny vybrat?

Moderní i venkovská předzahrádka: Které rostliny vybrat?

Máte raději romantickou rozevlátou atmosféru venkovského stavení, nebo vás oslovuje moderní jednoduchost? Obojí můžete vyjádřit hned u vstupu do svého domova. Podle toho, jak si zařídíte předzahrádku.

Moderní předzahrádka – elegantní, praktická a téměř bezpracná

Poměrně důležitou roli v moderní předzahradě hrají říční štěrk, oblázky a bludné kameny, jenž se v různých seskupeních střídají s „ostrůvky“ zeleně a geometricky uspořádanými plochami, kde má hlavní roli přístupová cesta k domu.

Pro výsadbu se vybírají rostliny nikoliv podle barvy, ale podle zajímavosti, které jsou umístěny ve vzájemném kontrastu. Proto se zde uplatní nové kultivary trsovitých a půdopokryvných trvalek, strukturálních okrasných trav, vitálních bambusů a pestrobarevných cibulovin a samozřejmě nechybí ani zajímavě tvarované dřeviny (zejména keřovité stálezelené, s převislým růstem a druhy s barevnou, případně olupující se kůrou či kroucenými větvemi).

Stručně shrnuto – předzahrádka současnosti už dávno není pozemek obehnaný drátěným plotem a záhony nacpanými zeleninou. Je to plocha, kde se víceméně stírá rozdíl mezi venkovním exteriérem a soukromým pozemkem.

Venkovská předzahrádka kvete a voní

Základ předzahrádky u venkovského stavení vždy tvořily trvalky. Naši předkové je sázeli tak, aby kvetly během celé jara, léta a podzimu, a hlavně – aby voněly. Typickým příkladem je levandule a šalvěj. Jaro patřilo primulkám, kamzičníkům (Doronicum orientale), konvalinkám, srdcovkám (Dicentra spectabilis), orlíčkům a pivoňkám.

Na začátku léta zase na záhonech zářily oblíbené žebříčky, na které se vždy našel kousek místa na slunci. Jejich voňavé květy odstartovaly štafetu v létě kvetoucích majestátně se vypínajících ostrožek, zvonků, zářivě červených kukaček (Lychnis chalcedonica) a odolných vlčích bobů (Lupinus polyphyllus). Léto nejvíce patřilo nepřetržitě kvetoucím kakostům i kopretinám, liliím a jiřinám. Pro podzimní vesnickou zahradu byly asi nejtypičtější decentně působící trsy kvetoucích chryzantém, aster a rozchodníků (Sedum spectabile).

A co ve venkovské předzahrádce nikdy nesmí chybět? Koření a léčivé rostliny – máta, meduňka, pažitka, kopr a petržel kudrnka sloužily nejen v kuchyni a lidovém léčitelství, ale také jako odpuzovače hmyzu.

Podstatné je však připomenout, že nově založená předzahrádka by měla být ponechána ve velké míře na okolní přírodě – volně rostoucí a samovolně se množící rostliny nejlépe podtrhují venkovský charakter předzahrádky.

Bezúdržbová předzahrádka

Romantická venkovská zahrádka vás sice láká, ale momentálně nemáte moc času? Na zpříjemnění pobytu v předzahrádce není potřeba záhon plný různorodých trvalek a letniček. Vybereme dva až tři druhy odolných rostlin a ty při výsadbě střídáme. Aby nebyla údržba předzahrádky příliš náročná, je vhodné vysazovat pomalu rostoucí druhy. I když péči občas zanedbáme, nepřeroste nám zahrádka přes hlavu.

Vynikající vlastnosti mají například nenáročný zimostráz, levandule, echinacea, dochan a do tmavšího kouta se hodí kapradina.  Do vyloženě stinného místa se hodí zas bohyška či kapradiny.

Předzahrádka nižšího vzrůstu

Předzahrádku s nízkým porostem volíme tam, kde by výsadba stínila do oken nebo bránila výhledu. Hlavní bod zahrady tvoří převislý cedr (Cedrus atlantica 'Glauca pendula'). Patří mezi cedry nižšího vzrůstu. Jako doplňkové rostliny použijeme pomalu rostoucí jehličnany Thuja occidentalis 'Danica' a Juniperus squamata 'Blue Star'. Pro barevnost výsadbu doplníme barevnými listnáči opět nízkého vzrůstu jako například Spiraea japonica 'Little princess' a Berberis Thunberg 'Nana'.

Jako mulčovací materiál je vhodný kámen, a to ve více druzích. Nejvhodnější je kamenná štěpka, která se stává stále populárnější a lze z ní vykouzlit barevné obrazce či grafický vzor na dané ploše.

Předzahrádka s relativně malým prostorem

I na malé ploše může být bohatá výsadba. Centrální prostor tvoří tvarovaná dřevina do spirály (Thuja occidentalis 'Smaragd') a cedr nízkého vzrůstu. Kompozici doplňují dřeviny s výrazným zbarvením, například cypřišek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aure'). Modré zbarvení zastoupí smrk kulatého tvaru (Picea glauca 'Globosa' KM). Efekt kvetení dodá rododendron, který je nejlépe situovat ke vchodu, aby vynikly jeho květy.

Pod rododendrony podsadíme vřesy, které vyplní prázdný prostor. Na ploše nesmí chybět ani levandule, která udržuje efekt kvetení po celé vegetační období.  A pokud se na ploše nachází nevzhledná plynová budka, lze ji skrýt za vysokou okrasnou trávou.

Doporučujeme

Články odjinud