In vino sanitas - Ve víně je zdraví

In vino sanitas - Ve víně je zdraví

Víno jako lék užívali už staří Egypťané. Řekům ho doporučoval Homér k dezinfekci ran a Hippokrates na snížení teploty. Plutarchos prohlásil, že: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“ Klasická medicína víno využívala až do konce devatenáctého století a lidová medicína ho má ve svém repertoáru dodnes…



Posiluje srdce
Je známo, že alkohol má při pravidelné konzumaci v malých dávkách jeden úžasný účinek, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. A právě víno se jeví jako optimální alkoholický nápoj s preventivními účinky proti nemocem a zdravotním komplikacím spojeným s nesprávnou hladinou cholesterolu v krvi, cévních a srdečních chorob, infarktu, křečových žil a podobně. A co je nejdůležitější: chrání kardiovaskulární systém.

Brzdí stárnutí
Víno obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání náš organismus před degenerativními procesy v buňkách a celkovým stárnutím organismu. Najdeme je jak v červeném, tak bílém víně a jejich účinky jsou mnohostranné. Nemalým přínosem vína je působení proti mozkovým příhodám, stařecké demenci a Alzheimerově chorobě. Víno také obsahuje minerály a vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, hořčík, fosfor a železo. Ty jsou důležité pro správnou funkci všech orgánů, krvetvorbu, obranyschopnost organismu a celkovou vitalitu.

Vyrovnává hormonální hladinu
Přisuzuje se mu schopnost brzdit rozvoj nemocí, spojených s hormonálními změnami ve vyšším věku, včetně nebezpečné osteoporózy - řídnutí kostí.

Dezinfikuje

Dříve se používalo dokonce i při ošetření kůže při poranění. Při vnitřním užití působí proti nakažlivým chorobám bakteriálního i virového původu, například proti střevním a žaludečním infekcím, ale i při nemocech z nachlazení a chřipce.

Příjemně naladí
Víno hladí duši, uvolňuje napětí, vyvolává dobrou náladu a způsobuje radost.

Jaké víno pít?
Přednost dávejte samozřejmě kvalitním vínům, která více prospívají i po zdravotní stránce, zejména pokud jsou vyráběná tradiční, přirozenou cestou. Na produkci vysoce hodnotných vín se podílí vinohradnická poloha, správně načasovaná sklizeň a využívání šetrných technologií. Právě taková vína najdete v sortimentu Tereziánských sklepů Prušánky. Zahrnuje všechny kategorie, od stolních až po přívlastková, vše v několika výrobních řadách. Ať už si vyberete jakékoli, o kvalitě a bohatosti účinných složek nemusíte rozhodně pochybovat.



Všeho s mírou, hlavně na zdraví!
Odborníci z Tereziánských sklepů doporučují pít víno denně, nejlépe při obědě nebo večeři, a to jak samotné, tak s čistou neperlivou vodou. Optimální denní dávka je jedna až dvě deci u žen a o deci více u mužů.

Doporučujeme

Články odjinud