Ingredience s nádechem jara

27. 4. 2015
Ke slovu se dostalo nejkrásnější roční období a to se projevuje i v kuchyni. Podívejte se, jak se dá kouzlit třeba se špenátem, vejci, jogurtem či mletým masem.

Jarní závitky na špenátě

4 porce - příprava: 35 minut

  • 500 g špenátových listů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

JARNÍ ZÁVITKY:

  • 1 mrkev
  • 4 ředkvičky
  • 8 rýžových papírů
  • 16 listů baby špenátu
  • 8 listů bazalky
  • 100 g hráškových výhonků
  • hrst výhonků řeřichy
  • sladká chilli omáčka

Špenátové listy propláchněte studenou vodou. Otrhejte tuhé stonky a nechte okapat na sítu. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte olej a šalotku s česnekem na něm nechte změknout. Pak přidejte špenát. Na pánvi duste, dokud se nevypaří tekutina, osolte. Na závitky nakrájejte mrkev na nudličky a ředkvičky na kolečka. Na pracovní desku dejte vlhkou utěrku. Na ni položte rýžový papír a lehce ho navlhčete. Položte na něj dva listy baby špenátu, lístek bazalky, část nakrájené mrkve a pár hráškových výhonků. Zabalte do závitku. Opakujte ještě sedmkrát. Podávejte na špenátovém lůžku s chilli omáčkou.

Špenát

Neobsahuje sice tak velké množství železa, jak se dříve mylně předpokládalo, přesto je špenát zdravou a zajímavou zeleninou, která je mimo jiné zdrojem luteinu a dalších antioxidantů.


Kuře v marinádě

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

  • 600 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 salátová okurka

MARINÁDA:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička

DRESINK:

  • 150 g bílého plnotučného jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané máty
  • sůl a pepř

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na proužky. Česnek nadrťte. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a kousky kuřecího masa do ní naložte nejméně na 2 hodiny. Nejlépe ale přes noc. Potom maso vyndejte z marinády a jenom lehce ji z něj otřete. Maso osolte a opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, nastrouhaného česneku, citronové šťávy, nasekané máty a špetky soli. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše podávejte společně s upečenými kousky kuřecího masa. Pokud máte raději dresink pikantnější, můžete do něj nasekat jednu chilli papričku.

Bílý jogurt

Je základem především řecké a všeobecně balkánské kuchyně. Nejzdravější je jogurt vyrobený pouze z mléka a jogurtových kultur. Pokud máte raději ochucený, přidejte si do něj čerstvé ovoce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vaječná pizza z pita chleba

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 chlebové placky pita
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 8 plátků slaniny
  • 200 g cherry rajčátek (červené a žluté)
  • 150 g sýra
  • 4 vejce
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř

Troubu předehřejte na 220 °C. Placky rozložte na plech s pečicím papírem. Potřete je protlakem se lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem. Na potřené placky rozdělte nakrájenou slaninu a rozložte pokrájená rajčátka. Posypte nastrouhaným sýrem. Na každý chléb vyklepněte vejce. Osolte a opepřete. Pečte 12 minut. Zbylý olej smíchejte s pažitkou a pokapejte upečené pizzy.

Vejce

Obavy z cholesterolu (ve žloutku) způsobily pokles spotřeby vajec v Evropě. Není ale třeba je proto zatracovat. Jsou totiž dobře stravitelná, a navíc jsou zdrojem bílkovin, vitaminů a také minerálních látek.


Barbecue sekaná se slaninou

8–10 porcí - příprava: 2 hodiny

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 700 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky tymiánu
  • kajenský pepř
  • 200 g slaniny (plátků)
  • 4 lžíce BBQ omáčky (rajčatová passata, worcester, med, hořčice, jablečný džus, chilli, oregano)
  • salát a rajčata

Hovězí a vepřové maso promíchejte. Jednu lžíci cukru a sůl rozmíchejte ve 100 ml vody a vmíchejte do masa. Nechte v chladu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a cibuli na něm opečte dozlatova. Pak ji zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. Do připraveného masa vmíchejte zkaramelizovanou cibulku, nakrájený česnek, tymián a špetku kajenského pepře. Hranatou formu na chlebíček vyložte plátky slaniny. Potřete je BBQ omáčkou. Pak do formy přendejte ochucené maso a urovnejte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 1,5 hodiny. Hotovou sekanou servírujte s listovým salátem, plátky rajčat a zbylou BBQ omáčkou.

Mleté maso

V české kuchyni má tradiční místo jako sekaná či karbanátky. Naše babičky tak zpracovávaly „horší” kousky masa. Oblíbená byla haše, kde se využily i zbytky vařeného či pečeného masa.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Planetární vládci signalizují, že teď můžete řešit otázku dědictví. Nemusíte se obávat ani různých investic, přičemž prim hrají nemovitosti. Jste velmi pečliví, takže vám nemusí nikdo…

Nejčtenější články

Články odjinud