Ingredience s nádechem jara | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Ingredience s nádechem jara

Ke slovu se dostalo nejkrásnější roční období a to se projevuje i v kuchyni. Podívejte se, jak se dá kouzlit třeba se špenátem, vejci, jogurtem či mletým masem.

Jarní závitky na špenátě

4 porce - příprava: 35 minut

  • 500 g špenátových listů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

JARNÍ ZÁVITKY:

  • 1 mrkev
  • 4 ředkvičky
  • 8 rýžových papírů
  • 16 listů baby špenátu
  • 8 listů bazalky
  • 100 g hráškových výhonků
  • hrst výhonků řeřichy
  • sladká chilli omáčka

Špenátové listy propláchněte studenou vodou. Otrhejte tuhé stonky a nechte okapat na sítu. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte olej a šalotku s česnekem na něm nechte změknout. Pak přidejte špenát. Na pánvi duste, dokud se nevypaří tekutina, osolte. Na závitky nakrájejte mrkev na nudličky a ředkvičky na kolečka. Na pracovní desku dejte vlhkou utěrku. Na ni položte rýžový papír a lehce ho navlhčete. Položte na něj dva listy baby špenátu, lístek bazalky, část nakrájené mrkve a pár hráškových výhonků. Zabalte do závitku. Opakujte ještě sedmkrát. Podávejte na špenátovém lůžku s chilli omáčkou.

Špenát

Neobsahuje sice tak velké množství železa, jak se dříve mylně předpokládalo, přesto je špenát zdravou a zajímavou zeleninou, která je mimo jiné zdrojem luteinu a dalších antioxidantů.


Kuře v marinádě

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

  • 600 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 salátová okurka

MARINÁDA:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička

DRESINK:

  • 150 g bílého plnotučného jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané máty
  • sůl a pepř

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na proužky. Česnek nadrťte. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a kousky kuřecího masa do ní naložte nejméně na 2 hodiny. Nejlépe ale přes noc. Potom maso vyndejte z marinády a jenom lehce ji z něj otřete. Maso osolte a opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, nastrouhaného česneku, citronové šťávy, nasekané máty a špetky soli. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše podávejte společně s upečenými kousky kuřecího masa. Pokud máte raději dresink pikantnější, můžete do něj nasekat jednu chilli papričku.

Bílý jogurt

Je základem především řecké a všeobecně balkánské kuchyně. Nejzdravější je jogurt vyrobený pouze z mléka a jogurtových kultur. Pokud máte raději ochucený, přidejte si do něj čerstvé ovoce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vaječná pizza z pita chleba

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 chlebové placky pita
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 8 plátků slaniny
  • 200 g cherry rajčátek (červené a žluté)
  • 150 g sýra
  • 4 vejce
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř

Troubu předehřejte na 220 °C. Placky rozložte na plech s pečicím papírem. Potřete je protlakem se lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem. Na potřené placky rozdělte nakrájenou slaninu a rozložte pokrájená rajčátka. Posypte nastrouhaným sýrem. Na každý chléb vyklepněte vejce. Osolte a opepřete. Pečte 12 minut. Zbylý olej smíchejte s pažitkou a pokapejte upečené pizzy.

Vejce

Obavy z cholesterolu (ve žloutku) způsobily pokles spotřeby vajec v Evropě. Není ale třeba je proto zatracovat. Jsou totiž dobře stravitelná, a navíc jsou zdrojem bílkovin, vitaminů a také minerálních látek.


Barbecue sekaná se slaninou

8–10 porcí - příprava: 2 hodiny

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 700 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky tymiánu
  • kajenský pepř
  • 200 g slaniny (plátků)
  • 4 lžíce BBQ omáčky (rajčatová passata, worcester, med, hořčice, jablečný džus, chilli, oregano)
  • salát a rajčata

Hovězí a vepřové maso promíchejte. Jednu lžíci cukru a sůl rozmíchejte ve 100 ml vody a vmíchejte do masa. Nechte v chladu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a cibuli na něm opečte dozlatova. Pak ji zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. Do připraveného masa vmíchejte zkaramelizovanou cibulku, nakrájený česnek, tymián a špetku kajenského pepře. Hranatou formu na chlebíček vyložte plátky slaniny. Potřete je BBQ omáčkou. Pak do formy přendejte ochucené maso a urovnejte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 1,5 hodiny. Hotovou sekanou servírujte s listovým salátem, plátky rajčat a zbylou BBQ omáčkou.

Mleté maso

V české kuchyni má tradiční místo jako sekaná či karbanátky. Naše babičky tak zpracovávaly „horší” kousky masa. Oblíbená byla haše, kde se využily i zbytky vařeného či pečeného masa.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud