Inkontinence - nejste v tom samy. Jak s ní bojovat?

Inkontinence - nejste v tom samy. Jak s ní bojovat?

Inkontinence trápí mnoho žen, je pro ně silně stresující a zahanbující. Ve většině případů ji však můžeme zmírnit či úplně odstranit pomocí změny životního stylu.

Co je to vlastně inkontinence?

Inkontinence je vlastně mimovolný únik moči. Existuje několik typů – stresová, náhlá a urgentní. U stresové inkontinenci uniká moč při prudkých pohybech, jako například u kýchání, kašlání, smíchu… Náhlý únik moči bývá vyvolán změnou polohy, například ze sedu do polohy vstoje. Při urgentní inkontinenci vnímáme, že potřebujeme močit, ale než dojdeme na záchod, tak nevydržíme…

Inkontinence trápí především ženy

Nechtěný únik moči je častější u žen, poněvadž při porodu dítěte dochází k poškození struktur, které pomáhají zadržovat moč a také nervů, které sdělují hrdlu močového měchýře, že se má sevřít. Inkontinenci může však zapříčinit i onemocnění či úraz močového ústrojí.

Pryč s nadbytečnými kilogramy!

Zbavme se nadváhy, protože tukové polštáře tlačí na měchýř i na pánevní dno.

Cvičení

Povolené pánevní dno se dá pomocí pravidelného posilování velmi efektivně zpevnit. Účinné jsou tzv. Kegelovy cviky.

1. Položíme se s pokrčenými koleny mírně od sebe a na 2 sekundy stáhneme pánevní svaly a opět je na 2 sekundy uvolníme. Opakujeme 10 x. Postupně stahy prodlužujeme až na dobu 10 sekund.

2. Na toaletě střídavě na 5 sekund zadržujeme a následně pouštíme moč.

Křišťál harmonizuje celou oblast podbříšku

Křišťál má úžasnou schopnost čištění a stimulování energie. Jeho léčivou sílu můžeme využít i při inkontinenci a vlastně u všech gynekologických problémů.

Křišťálové vaginální cvičení

Sedneme si na zem do tureckého sedu tak, aby páteř byla vzpřímená. Nohy složíme tak, aby se pata jednoho chodidla dotýkala poštěváčku. Do vagíny si vložíme vyčištěný křišťál o velikosti vlašského ořechu (můžeme použít i růženín). Pravidelně dýcháme a přitom stahujeme vaginální a řitní svěrač. Toto cvičení provádíme 3 série po 10 stazích. Pak si lehneme, přikryjeme se a půl hodiny relaxujeme. Nakonec kámen z pochvy vytáhneme a vyčistíme. TIP: Jestliže nejsme úplně ohebné, tak můžeme cvičení provádět vleže s pokrčenými koleny či vsedě na židli.

Čištění kamenů

Kamínky potřebují pravidelnou očistu, tu můžeme provést několika způsoby:

  1. Kameny až po okraj zasypeme solí a necháme 12 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby vyjmeme, otřeme a můžeme zase používat. Sůl už dále nepoužíváme, vysypeme ji do odpadu.
  2. Kamínky necháme po dobu 2 hodin prosvítit na přímém slunci.
  3. Kameny můžeme rovněž očistit pod tekoucí vodou například v síťovaném pytlíku v potůčku.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hygiena

Genitální oblast je důležité si udržovat v čistotě, suchu a teple, abychom zamezili proniknutí infekce do močové trubice. Močové cesty je vhodné pročišťovat i pomocí bylin a sedacích koupelí.

Močové cesty vyčistí sůl a lichořeřišnice

Lichořeřišnice je snad nejúčinnější léčivka na problémy spojené s močovým měchýřem. Nejvhodnější forma užívání je tinktura. Tinkturu užíváme 3 x denně 20 kapek po dobu 6 týdnů.

Sedací koupel z mořské soli

Tato procedura je výborná při potížích s močovými cestami. Dezinfikuje, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu!

Potřebujeme: 2 hrsti mořské soli, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou!) Postup: Sůl rozpustíme ve vodě a do vzniklé lázně na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 1 x denně po dobu 4 týdnů.

Brusinky prospívají močovým cestám

Brusinky jsou velkými bojovníky s infekcemi močových cest. Jejich složky brání choroboplodným zárodkům se usazovat v močovém ústrojí a tak se nemohou množit. Proto můžou osobám trpícím těmito problémy velmi pomoci. Brusinky rovněž omezují zápach moči, tudíž jsou prospěšné pro lidi trpící inkontinencí.

Brusinková drť

Tento prášek se jednoduše vyrobíme rozdrcením sušených plodů. Užíváme jej 3 x denně na špičku kulatého nože. Přípravek má silné protizánětlivé účinky, obvykle se doporučuje při zánětech močových cest i střev. Drť užíváme po dobu 4 týdnů, pak si uděláme 4 týdny pauzu a můžeme nanovo. TIP – Všechny bylinky i koupel můžeme provádět souběžně.

Inkontinence z pohledu alternativní psychoterapie

Náhlý únik moči bývá spojován i s přebytkem nezpracovaných emocí, obvykle z dětství. Dotyčný se snaží mít všechny emoce pod kontrolou, neustále je „dusí“ v sobě.

Pár slov na konec… S inkontinencí není dobré bojovat, chce to ji přijmout a začít vnímat své tělo i duši…zdravě jíst, cvičit, relaxovat, dostatečně spát, zpracovávat své emoce a přestat je zadržovat.

Doporučujeme

Články odjinud