Inkontinencí život nekončí aneb jak řešit únik moči?

Inkontinencí život nekončí aneb jak řešit únik moči?

Únik moči patří mezi nepříjemné fyzické potíže, které dokážou člověka vyvést z míry. Inkontinence s sebou přináší jistá omezení plnohodnotného života, ale obtíže naštěstí nejsou neřešitelné. Jak se vyrovnat s únikem moči a řešit jeho následky?

Zjištění nemoci a potvrzení diagnózy představuje určitou psychickou zátěž. Obzvlášť když se člověk musí potýkat s nepříjemnými projevy. Důležité je uvědomit si, že v dnešní pokrokové době lze velký počet nemocí léčit a vyléčit. A inkontinence patří mezi ně. Zachovejte si pozitivní myšlení a prokonzultujte s lékařem všechny možnosti léčby. Než se rozhodnete, jak budete v léčení postupovat, váš život může i nadále probíhat bez omezení, protože existují účinné inkontinenční pomůcky. Při lehkém úniku moči si vystačíte s inkontinenční vložkou, při zhoršení průběhu onemocnění jsou vhodné inkontinenční kalhotky, které jsou pohodlné a snadno se oblékají. Jaké jsou možnosti léčby inkontinence?

Lehká inkontinence

Prvotní příznaky inkontinence nebo obtíže v lehké formě lze léčit speciálními cviky na posílení pánevního dna – například Kegelovými cviky. Zpevnit tyto svaly je možné i pomocí elektrické stimulace, která je vhodná u diagnózy stresové a urgentní inkontinence. Další volbou může být magnetická stimulace, která pomáhá při posilování více než 25 svalů pánevního dna.

Pokročilá inkontinence

K léčbě úniku moči v pokročilém stadiu lékaři využívají medikamenty, které posilují močovou trubici. Nevýhodou léků jsou možné vedlejší účinky, které je potřeba konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Vhodné jsou i různé bylinky a doplňky stravy.

Těžká inkontinence

I samovolný únik moči v nejtěžší formě má svá řešení. Patří mezi ně laser, který zpevní tkáň v oblasti genitálií a močové trubice. Kolagenový nebo silikonový implantát, který se vstříkne do tkáně, svým objemem obejme močové cesty a zmírní tak následky. Posledním řešením je chirurgický zákrok, při kterém je zavedena tzv. vaginální páska kolem močové trubice, kterou zafixuje. Trubice je tím pádem fixovaná a nepodléhá nitrobřišnímu tlaku.

Doporučujeme

Články odjinud