Internet a sms jsou dobré na domluvu rande, ale jinak do vztahu moc nepatří

Internet a sms jsou dobré na domluvu rande, ale jinak do vztahu moc nepatří

Asi už dnes ve svém okolí neznáte nikoho, kdo by nevlastnil mobilní telefon. Většina lidí používá i emailovou komunikaci a každý druhý má profil na facebooku. S přibývajícími technologiemi se mění i pojetí mezilidských vztahů – včetně těch milostných.

Zvykli jsme si, že dnešní doba je rychlejší a komunikace svým způsobem i jednodušší – všechno lze díky moderním technologiím vyřešit prakticky kdykoli a kdekoli. Nestíháte dorazit na rande včas? Vše spraví jediná smska. Chcete partnerovi sdělit, jak vám chybí? Nemusíte čekat na večer, až se uvidíte, ani běhat do telefonní budky. Stačí poslat rychlý email nebo nechat vzkaz na facebooku.

Moderní komunikace má nesporné výhody, ale stejně tak přináší i určitá negativa. Například velmi otupuje smysl pro zodpovědnost a často i zásady slušného chování, které byly u předchozí generace zcela automatické. Když si naši rodiče domluvili schůzku „v šest u kašny“, oba tam v šest byli, i kdyby padaly trakaře. A pokud se některý zpozdil, druhý vytrvale čekal a dočkal se jak svého partnera, tak patřičné omluvy.

Dnes, pokud má někdo dvě minuty zpoždění, už nervózně voláme, kde se zdržel. S bezstarostnou lehkovážností rušíme schůzky na poslední chvíli, měníme plány, nic nepovažujeme za pevně dané, protože přece lze všechno snadno měnit z minuty na minutu. Opravdu nám takové způsoby vyhovují?

Mnohem větším negativem mobilů a počítačů je to, o jak neosobní styl komunikace se jedná. A to velmi svádí k tomu, řešit jejich prostřednictvím věci, které nejsou příjemné a ke kterým bychom v přímém kontaktu z očí do očí jen těžko sbírali odvahu. Ano, na jednu stranu se dá říct, že v emailu si člověk lépe rozmyslí, co chce sdělit, a může to formulovat tak, aby nedošlo k nedorozumění a neřekl něco, co by ho později mrzelo. Na druhou stranu bychom však velmi osobní záležitosti měli vždy řešit osobně. Jednak ze slušnosti ke svému protějšku, jednak proto, aby se naše komunikace nedostala k nikomu třetímu.

Asi nejtypičtějším příkladem jsou rozchody. Bezpochyby je to jedna z nejnepříjemnějších věcí, kterou v životě musíme řešit. Ze situace, kdy musíme druhému sdělit, že je konec, a uvést i nějaký důvod, máme strach všichni. I kdyby však byl váš protějšek ve vašich očích sebehorší, vždy má právo na osobní sdělení. Není nic horšího, než mu poslat smsku typu „Promiň, ale už to takhle dál nechci, rozejdeme se.“ Rozchod nikdy nekončí pouhým oznámením konce, vždy následují otázky a vyjasňování.

Ještě horší je, když druhého o svém rozhodnutí informujete tím, že si na facebooku změníte stav na „nezadaný“. Toto ubohé gesto snad žádný soudný člověk neudělá, ale přesto se takové případy stávají. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se o ní dozví i desítky či stovky lidí, kterým do toho vůbec nic není!

Je-li řeč o facebooku – ze všech nových moderních komunikačních kanálů je, co se milostných vztahů týče, asi nejhorší. Lidé občas nemají soudnost a svěřují se na síti i s nejmenšími detaily vztahů včetně fotek ze všech možných i nemožných situací. Jste-li také takový typ, předně si ověřte, jestli to nevadí vašemu partnerovi. Ať on sám má, či nemá facebookový profil, jakmile o něm jmenovitě píšete, má právo o tom vědět. A chcete-li zveřejnit fotku, na které je i on, musíte se ho zeptat! Ne každý ocení, když se celý internet baví jeho snímkem, na které rozhání ranní kocovinu s mokrým hadrem na hlavě. Vám může taková fotka připadat roztomilá, partner ale nadšený asi nebude.

Dobře si rozmyslete, co všechno na facebooku sdělíte. Kde je psáno, že současný partner je ten poslední, se kterým strávíte zbytek života? Až najdete jiného, budete pak svůj profil promazávat měsíce či roky dozadu, abyste mohla se vší slávou pět ódy na nového přítele?

Stejně tak neřešte smskou či emailem nic, co nechcete, aby věděl někdo jiný. Možná vám připadá jako dobrý nápad řešit nějaké závažné téma, kvůli kterému se hádáte nebo dokonce rozcházíte, s chladnou hlavou doma u počítače. Ale jednou odeslaný mail si může žít svým vlastním životem a připravit vám nepříjemná překvapení.

Právě proto by v internetové či smskové komunikaci mělo být tabu i všechno okolo sexu. Ano, pokud jste s partnerem už několik let a pošlete mu peprnou textovou zprávu na dobrou noc, asi je vše v pořádku. Ale posílat nové známosti na pracovní mail barvitě vylíčené fantazie, co s ním chcete dělat po příchodu domů, není dobrý nápad. Nikdy nevíte, kdo všechno si řádky určené jediné osobě může přečíst.

Samostatnou kapitolou jsou nevěry. Sami sexuologové často zmiňují, že moderní technologie jsou hlavním prostředkem k odhalení záletných partnerů. Nevěr dříve nebylo méně, jak někteří s oblibou tvrdí. Jen se jich méně provalilo, protože kromě rtěnek na košili a vlasů na polštáři za sebou málokdy nechali nějaký důkaz.

Je až s podivem, jak často se podvádějící lidé nechají nachytat nebo sami dělají chyby. Těmi nejčastějšími je smska milenci či milence, omylem odeslaná na číslo manžela nebo manželky, či třeba zapomenutý rozepsaný mail nebo chat na společném domácím počítači.

Z opačné strany pak hrozí slídící partneři, kterým nečiní potíže vlézt svému protějšku do mobilu či emailové schránky. Osvícenější nevěrníci pak své kontakty v seznamu rafinovaně pojmenovávají, ale když v odeslané zprávě pro „Pepa-tenis“ stojí cosi o svlékání kalhotek pomocí zubů, ani důmyslná přezdívka neobstojí.

Rada je proto jediná: Když už podvádíte – a nechcete být přistiženi – dělejte to pořádně a zahlazujte stopy. Nepište si maily ani smsky, řešte vše telefonními hovory a pak jejich výpisy mažte.

Ale ta hlavní zásada, která by měla platit pro všechny vztahy, je: setkávajte se osobně a mluvte spolu z očí do očí. Domluvte si rande jakkoli, ale pak už buďte spolu jako dvě bytosti z masa a kostí. To je pro lásku to nejdůležitější.

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na květen 2012

ČTĚTE TAKÉ:
Princ Harry "utlumil" vztah se zpěvačkou Mollie King: prý moc mluvila

Doporučujeme

Články odjinud