Intimní nepřítel: Mykózy zahajují sezónu

Intimní nepřítel: Mykózy zahajují sezónu

Proč máme mykózy? Svědí, pálí a přináší rozvrat do našich sexuálních životů. Vaginální mykózu za svůj život prodělá (a mnohdy opakovaně) asi 75 procent žen. Ještě jste neměla tu „čest"?

Po pravdě řečeno, jedná se o jeden z nejčastějších problémů přivádějících ženu ke gynekologovi. Původcem onemocnění je ve většině případů kvasinka Candida albicans. Projevy bývají typické - zmiňované svědění, pálení, někdy i otok vnějšího genitálu a pochvy, bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku," popisuje na úvod MUDr. Irena Baťková z Gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice Praha.

„Mykózu způsobují mikroorganismy, které nesou druhové označení kvasinky. Kvasinky jsou v našem světě všudypřítomné. Mají ‚rády‘ teplé a vlhké prostředí, což samozřejmě znamená, že se jim více daří, pokud dojde kupříkladu ke zvýšení pH v oblasti pochvy.

To nastává třeba během zapaření genitálu při nošení nevhodného těsného spodního prádla z umělých materiálů nebo při delším setrvání v mokrých plavkách. Také antibiotika mohou podpořit vznik mykózy vlivem narušení přirozené ochranné vaginální fl óry, jež za normálních okolností udržuje prostředí s nízkým pH, tedy naprosto nevhodné pro přemnožení kvasinek," vysvětluje lékařka. „Jedná se o podobný efekt, jaký známe i při problémech v oblasti zažívacího traktu, kdy se po terapii antibiotiky mohou objevit průjmy vlivem poškození střevní mikroflóry. Vaginální mykóza se sice nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, nicméně ji mohou získat oba partneři a prostřednictvím pohlavního styku ji na sebe opakovaně přenášet," dodává gynekoložka.

Léčba je tedy zpravidla vhodná u obou partnerů najednou, zvláště u úporných, opakujících se zánětů, spolu se sexuální zdrženlivostí po celou dobu léčby. Akutní příznaky se projevují u ženy (u muže mnohdy nejsou příznaky mykózy vůbec zjevné).

Přesto se vyplatí léčba obou partnerů pro vyloučení opakované vzájemné nákazy. Čím zodpovědněji k tomu partneři přistoupí, tím dříve budou problémy s mykózou vyřešeny. Samozřejmě ruku v ruce s dalšími nezbytnými změnami v životním stylu ženy (či obou partnerů) jako takovém. To platí nejen v oblasti výživy/ jídelníčku, ale doporučuje se i aktivní pohyb na čerstvém vzduchu a antistresová obrana. Čím snadněji totiž podléháte stresu, tím jste náchylnější pro různá onemocnění včetně těch mykotických, která mimochodem „řečí" psychosomatické medicíny ukazují právě na nesoulad či nespokojenost v partnerských vztazích.

Mykóza v těhotenství

Objevují se tyto problémy také během těhotenství? „Ano, v těhotenství se vlivem vyšší hladiny estrogenů, která způsobuje změny pH v pochvě, objevuje vaginální mykóza poměrně často. Nicméně léčba bývá vzhledem k typickým obtěžujícím projevům většinou zahájena včas, a infekce je tudíž většinou dobře zvládnutá. Pokud se jedná opravdu pouze o mykotickou infekci, není třeba se obávat ovlivnění plodu. Kvasinky také zřejmě nemají žádnou souvislost s rizikem předčasného porodu, rovněž pro zdravého donošeného novorozence eventuální nákaza mykózou během porodu nepředstavuje žádné větší riziko," uklidňuje MUDr. Baťková.

Skryté souvislosti

„Mykóza se mimo jiné často objevuje u diabetiček. Souvislost je zde opět s narušením přirozeného pH vaginální fl óry vlivem přetrvávající vyšší, respektive nevyrovnané hladiny cukru v krvi. Vaginální mykózy jsou též samozřejmě častější u žen s poruchou imunitního systému (primárně nebo sekundárně v rámci jiných vážných onemocnění), u imunosuprimovaných (u nichž je třeba imunitu farmakologicky potlačit) nebo též u žen užívajících kortikosteroidy. O vlivu antibiotik dlouhodobě podávaných při různých onemocněních jsme již hovořili," podotýká lékařka. „Pokud se jedná o vaginální infekci čistě mykotického charakteru, je u jinak zdravých žen průběh většinou nekomplikovaný, k těžšímu průběhu může někdy dojít právě u diabetiček či pacientek s poruchou imunitního systému," dodává doktorka Baťková.

Nevítané návraty

Někomu mykóza odezní poměrně snadno, některých žen se „drží" urputně a dosti často se vrací. Čím je to především pravděpodobně dáno? „Souvislost je zde zřejmě jednak s celkovým životním stylem pacientky a velkou roli hraje samozřejmě již zmíněný imunitní systém. Ten je možné u dlouhodobě se vracejících a opakujících příznaků mykotické infekce podpořit systémovou enzymoterapií, samozřejmě v kombinaci s vhodnými antimykotiky a celkovou úpravou životního stylu," zmiňuje MUDr. Baťková. „Vhodné je podpořit přirozené pH intimních partií, to znamená používat přípravky k mytí těchto partií speciálně určené a ani s nimi to nepřehánět. Ze stravy vyřadit nadměrné množství cukrů, nosit bavlněné prodyšné oblečení, při léčbě antibiotiky použít laktobacily, ideálně ve formě vaginálních globulí. Při déletrvajícím užívání antibiotik bývá vhodné též preventivní podání antimykotického přípravku.

Významnou roli však hraje především zdravý životní styl, protože podporuje imunitní systém a bojuje proti stresu, který se na vzniku či opakovaném výskytu infekce může také podílet," uzavírá gynekoložka.

V rámci prevence mykóz a jejich snadnější léčby změňte některé stravovací návyky - na minimum omezte především příjem cukru, dále kofein, alkohol, pivo, kynuté pečivo, plesnivé sýry, houby a ocet. Dejte přednost mořským rybám, bílému masu v menším množství (kuřecí, králičí, krůtí), hnědé rýži, celozrnným těstovinám, pohance, křehkým kukuřičným a rýžovým chlebům, zelenině, luštěninám, nepříliš sladkému ovoci (grapefruit, jablka) a především jogurtům s živými kulturami.

Je nutné dodržovat základní hygienu. Paradoxně se však mykotické problémy objevují i u žen naopak extrémně čistotných, používajících velmi často agresivní mycí emulze a přípravky, čímž bohužel dochází k narušení rovnováhy přirozené vaginální fl óry.

Projevy mykotické infekce jsou častější a výraznější ve druhé polovině cyklu, s nástupem menstruačního krvácení se výrazně zmírňují nebo mohou i zcela vymizet.

Doporučujeme

Články odjinud