Alergie je horší
Laktózovou intoleranci si lidé dost často pletou s alergií na mléčnou bílkovinu. Intolerance ale není tak závažná jako alergie, kdy postižený jedinec musí beze zbytku vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky. Nicméně obezřetnost je zapotřebí i v případě intolerance laktózy. „Lidé si neuvědomují, že laktózová intolerance znamená, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, neboť jejich tělo neprodukuje potřebný enzym zvaný laktáza,“ vysvětluje odbornice na výživu Iva Málková ze STOBu. Tento enzym umí laktózu štěpit.
Kateřina Ella
30. května 2020
Pokračování 2 / 5
Zvýšená plynatost i průjmy
Kvůli chybějícímu enzymu se laktóza dostává nestrávená do střev, což způsobuje koliky, průjmy či zvracení. V praxi se to projeví například tak, že člověk s touto intolerancí vypije klasické mléko, dojde k přechodu nerozštěpeného cukru laktózy do tlustého střeva, kde začne způsobovat nepříjemné trávicí problémy. Nestrávená laktóza začne kvasit, takže se objeví nadýmání, meteorismus (zvýšená plynatost), bolesti břicha a průjem. K potížím dochází asi po 30 minutách, ale může to trvat i 3 hodiny.
Pokračování 3 / 5
Mléčné výrobky je třeba si vybírat
Neznamená to ale, že lidé postižení laktózovou intolerancí musí z jídelníčku vyřadit všechny mléčné výrobky. Některé totiž problémy nezpůsobují. „Důležité je hlídat si množství mléčných výrobků a vybírat ty, které obsahují minimum laktózy. Mezi ,povolené‘ mléčné výrobky patří přepuštěné máslo, které obsahuje jen stopové množství laktózy, a tvrdé zrající sýry – čím déle sýr zraje, tím více laktózy v něm bakterie rozloží. Patří sem například parmazán či čedar,“ vysvětluje Málková. Vyšší obsah laktózy podle ní mají sýrové pomazánky, měkké sýry jako brie nebo camembert, tvaroh a mozzarella. Ale ani tyto sýry v sobě nemají laktózy tolik, aby musela vadit. Nejlepší je vyzkoušet si, jaké množství je schopno tělo ještě tolerovat.
Lucie Kořistová
4. února 2021
Pokračování 4 / 5
Zakysané mléčné výrobky tělo lépe snáší
Mezi další vhodné mléčné výrobky patří zakysané mléčné výrobky, zvláště jogurty a kefíry. Jogurtové kultury totiž samy produkují enzym laktázu, která při fermentaci mléka mléčný cukr laktózu rozštěpí na glukózu a galaktózu (monosacharidy). Ty už podle odborníků dokážou lidé s uvedenou poruchou metabolismu bez problémů strávit. Zvláště vhodný je pak probiotický jogurt, obsahující živé bakterie. Pasterizované jogurty nemusí lidé s intolerancí laktózy tak dobře snášet.
Simona Procházková
19. listopadu 2021
Pokračování 5 / 5
Někdy se to spraví
Vhodné jsou i jogurty řeckého typu, které obsahují nižší obsah laktózy. Vhodný je i kefír, fermentovaný nápoj, který podobně jako jogurt obsahuje živé bakterie, které pomáhají rozkládat a trávit laktózu v mléce. V obchodech je také možné vybírat potraviny bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Na trhu jich je již spousta, a to nejen mléko, ale také smetana, cottage i sýry.
Ještě jedna zajímavost. K laktózové intoleranci může dojít i na přechodnou dobu, většinou po podávání antibiotik nebo prodělaném střevním onemocnění. Obvykle pak trvá jeden až tři týdny, než se střeva „uzdraví“.