Irsko: Země hospůdek na každém kroku

Irsko: Země hospůdek na každém kroku

Irsko leží na samém okraji Evropy, je nezávislou zemí. Je téměř neuvěřitelně romantické, křižují ho živé ploty plné fuchsií a je obklopeno čnícími pobřežními útesy. Přizpůsobivým a pohostinným duchem irského lidu je prozářené celé Irsko.

Během své objevitelské cesty napříč ostrovem narazíte na mnoho lidí, pro které bude potešením podělit se s Vámi o své zážitky a přiblížit Vám svoji zem plnou nezapomenutelné krásy a čarovných tajemství.

Irsko je pluralitní republikou s dvoukomorovým parlamentem. Země je rozčleněna do 26 hrabství: Carlow, Cavan, Clare, Cork, Donegal, Dublin, Galway, Kerry, Kildare, Kilkenny, Laois, Leitrim, Limerick, Longford, Louth, Mayo, Meath, Monaghan, Offaly, Roscommon, Sligo, Tipperary, Waterford, Westmeath, Wexford, Wicklow.

Jazyk Úřední jsou dva jazyky – irština a angličtina. Irština bývá vždy označována jako první oficiální jazyk. Rodilých mluvčích je v Irsku jen velice málo, odhadem asi 70 tisíc a jen 6 % obyvatelstva je schopno plynně hovořit irsky.

Restaurace Třebaže v našich městech jsou hvězdou restaurace Michelin, které přinášejí kulinářské zážitky, jimž se těžko co vyrovná, skutečnou chuť Irska najdete často v hospůdkách. Jen si představte mísu mušlí, z nichž stoupá pára, nebo mísu zdravého irského dušeného, obojí přelité krémovou smetanovou omáčkou z černého piva.

V Irské republice se poohlédněte po symbolu ‚Feile Bia‘, který byl udělen podnikům, které ve svých hospůdkách nebo restauracích používají jen ty nejjemnější přísady. Dalším skvělým způsobem, jak zažít irské kulinářské potěšení, je navštívit jeden z řady irských potravinářských festivalů.

Irsko je proslavené svým pivem Guinness a návštěva v obchodním domě stejného názvu v James’s Gate v Dublinu je skvělým způsobem, jak se seznámit s historií vaření piva delší než 250 let.

Pijáky whisky potěší, když zjistí, že irská whisky se destiluje třikrát – na rozdíl od skotské whisky, která se destiluje jen dvakrát. O irské whisky se můžete dozvědět spousty informací v celé řadě palíren whisky po celé zemi. Mezi nejznámější patří ld Middleton Distillery v Corku, Old Jameson Distillery v Dublinu a Bushmills Distillery v Antrimu.

Festival sv. Patrika Festival sv. Patrika v Dublinu je irská oficiální oslava národního svátku plná večírků, slavnostních promenád a nočních představení. Ale ani na jiných místech v zemi se nudit nebudete! Téměř každé město či vesnice pořádá v tento den oslavy.

Zajímají vás praktické rady týkající se cestování po Irsku? Kde se ubytovat, jaké je aktuální počasí a další praktické informace? Navštivte http://irsko.orbion.cz/

Doporučujeme

Články odjinud