Italská polenta podle Koko: Zkuste jednoduchý recept na rychlou přílohu

1. 7. 2020
Italská polenta podle Koko: Zkuste jednoduchý recept na rychlou přílohu
Polenta je jedním z tradičních jídel v Itálii. Jde o kukuřičnou kaši, která je výbornou a rychlou náhradou bramborové kaše. Skvěle se hodí k zelenině, houbám, dušenému masu v silných omáčkách či drůbeži. Podrobný postup najdete na videu.

Možná se bojíte neznámých věcí, ale příprava polenty je opravdu jednoduchá. Budete potřebovat:

Ingredience:

60 g instantní polenty
480 ml tekutiny (vývaru nebo vody kombinované s mlékem podle chuti a možností. Poměr se může lišit v závislosti na návodu k přípravě na balení dané instantní polenty)
15 g másla
10 g strouhaného parmezánu, grany padano nebo pecorina
¾ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
čerstvá kadeřavá petrželka
olivový olej na vymazání misky nebo formy 

Postup:

Navažte si 60 g instantní polenty. Smíchejte trochu vývaru s mlékem tak, aby výsledné množství tekutiny činilo cca 480 ml (pozor, poměr instantní polenty a tekutiny se u jednotlivých výrobců může lišit). Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nakrájenou kadeřavou petrželku a na plotýnce začněte ohřívat. Přisypte polentu a za stálého míchání vařte 4–5 min (popřípadě tak dlouho, jak uvádí výrobce dané instantní polenty).
Správná konzistence hotové polenty odpovídá táhlé bramborové kaši. Vypněte plotýnku, přidejte kousek másla a trochu nastrouhaného parmezánu. Konzumovat můžete hned.

Pokud si polentu připravujete do zásoby, tak ji ještě teplou přendejte do misky vymazané olivovým olejem a po vystydnutí ji pak uložte do lednice. Před konzumací pak už jen nakrájejte jednotlivé porce, které můžete osmažit na olivovém oleji či grilovat.

Podrobný postup najdete na videu:

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Lednová nálada je dlouhodobě příjemná a stále o něčem diskutujete. S partnerem plánujete změny a zaměřujete se na východu dětí. Patřičnou pozornost směrujete na jejich rozvoj a vzdělání.…

Nejčtenější články

Doporučujeme