IVA (61): Vykat rodičům bylo u nás normální, se svými dětmi jsem to chtěla jinak

helza
30. dubna • 10:35

@Rambíša: S těmi grunty mě nasadila brouka do hlavy Elynor. Asi je otázkou, čím je myšlen ten grunt. Tady v okolí je spousta mých vrstevnic, které se narodily okolo r 1948 a vyrůstaly a dřely "na gruntě" a jejich děti taky. Ale to už nebyli ti velkostatkáři a kulaci, jako před ÚNOREM. Měli už jenom ten "grunt" očesaný od velkých lánů a velkých stád dobytka a hlavně už neměli žádnou čeleď, žádné děvečky, a čeledíny, kteří by u nich bydleli. (Manželův tatínek se narodil jako pohrobek děvečky a čeledína).Ale víš co, jak tak o tom přemýšlím, tak napříč všemi těmi generacemi, s nimiž se setkávám a které jsem ve svém životě potkala, jsou vyprávění těch, kteří na takovýchto "gruntech" vyrůstali, jako přes kopírák. Všichni se nadřeli, jejich rodiče se udřeli a nikdo z nich neměl z toho bohatství nic. Jenom ten majetek. Po roce 1968 jsem nějaký rok učila na dědině (než mě normalizace spláchla) a i já tam měla pár žáků, kteří takto živořili.Jenom mě mrzí, že tyto kraje považuješ za zaostalé. Jsou jiné, to ano. Ale zaostalé? Co je pokrokového na tom, že když strana a vláda poručí, tak nikdo "neleze do kostela"? Nebo dokonce poslušně přestane veřit? Co je pokrokovějšího na tom, že když strana a vláda rozhodne, tak všichni dají všechno do JZD a státních statků? Ono je toho víc, o čem se píše a co se tady na Moravě zase až tak nedělo. Například hony na "máničky". A možná i teď se u nás věci berou tak nějak volněji a ne tak smrtelně vážně. A co se týče konkrétně gruntů - Haná je bohatý kraj a to, o čem píšu se týká právě té nejúrodnější části Hané. Možná to souvisí. :-)

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud