IVA (61): Vykat rodičům bylo u nás normální, se svými dětmi jsem to chtěla jinak

Elynor
30. dubna • 11:25

@helza: Neřekla bych, že poručila strana a vláda. Plno lidí kostel nezajímal bez ohledu na nějaké poručení, a naopak zase plno jiných lidí si nenechalo nic poroučet a chodili tam i tak. Kupříkladu moje babička neměla pro stranu a vládu dobré slovo a do kostela chodila každou neděli, dokud se nepohádala s farářem, poté práskla dveřma a pravila, že už ji v kostele neuvidí a taky neviděl. ]:-D A neopomněl to zmínit na jejím pohřbu, že byla nehodná ovečka. To si mohl odpustit. Druhou babičku vychovaly jeptišky, byla sirotek, a původně se taky měla stát členkou řádu, protože jí slíbili, že bude moci vystudovat a stát se učitelkou. Jenže když jí bylo 15 let a stala se novickou, tak zjistila, že houby s octem. Studovat budou jen dcery z bohatých rodin, které za to zaplatí. Ona jako nalezenec bez příbuzných, a tedy bez groše, neměla nárok. Tak se na to vykašlala a vdala se. V 17 letech. Skandál to byl, muselo se psát panu biskupovi, aby mohla úředně "vystoupit" z církve. Dodneška mám tu korespondenci schovanou. Po celý život byla věřící, ale do kostela už nevkročila. Čili ono dost lidí mohlo mít důvody "nelézt do kostela"... Osobně mám ke kostelům ambivalentní vztah. :-) Vesměs jsou to krásná místa, úžasná architektura, hodnotná umělecká díla, sochy, obrazy. To si zaslouží péči a zachování pro budoucí generace. Přispěla jsem na opravy a záchranu X církevních staveb. Ale bohužel to celé jednak není k dispozici veřejnosti, člověk si musí počkat na nějakou tu "noc kostelů", aby si to tam mohl prohlédnout, a co je nejhorší, že všechna ta krása a umění slouží k ohlupování lidí. K podvádění a lákání oveček, aby dávaly milodary, odkázaly církvi svůj majetek atd. Velmi přízemní věc. Tudíž by se to vlastně nemělo podporovat. No ale to už se příběhu netýká, to jsme u poněkud jiné problematiky. I když s grunty to taky okrajově souvisí.

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud