Ivan Trojan se učil být retardovaným

Ivan Trojan se učil být retardovaným

Ivan Trojan (43) je jedním z našich nejobsazovanějších herců. Doma má za vynikající filmové role už tři České lvy, nejvyšší ocenění České filmové a televizní akademie. Získal i cenu Thálie za titulní postavu Oblomova v Dejvickém divadle. Nyní exceluje v novém filmu Václav režiséra Jiřího Vejdělka, autora úspěšných komedií Účastníci zájezdu a Roming. Film Václav je příběhem vesnického outsidera, který ve svých čtyřiceti letech žije s maminkou pod jednou střechou. Natočen byl podle skutečných událostí na motivy jedné z prezidentských milostí.

"Scénárista Marek Epstein napsal příběh vesnického blázna. Když jsem si scénář přečetl, tak jsem chtěl znát přesně diagnózu onoho Václava. Ani režisér, ani scénárista ji vlastně neznali.

Proto jsem navštívil psycholožku a ta mi řekla, že ten můj hrdina se blíží mozkové retardaci, kdy se dospělý člověk chová jako dvanáctileté dítě, u něhož se střídají emoce. Tak jsem se učil být retardovaným. Nebyla to snadná role, ale myslím si, že o životě také něco vypovídá. Za poslední rok a půl jsem měl šanci ve filmech vytvořit tři zcela rozdílné postavy.

První byl Medvídek, o kterém jsem tvrdil, že mě intelektuálně přesahuje, pak je to Václav, člověk, kterého zase já intelektuálně přesahuji. A do třetice jsou to Bratři Karamazovi. Každý ten film je úplně jiný, každá ta role je zcela jiná. Mám z toho radost, ale když se natáčí, je to velká starost," svěřuje se Ivan Trojan a dodává: "Pokud jde o Václava, tak to bylo opravdu vyčerpávající fyzicky i psychicky. Každý natáčení den trval dvanáct hodin, často se filmovalo i v noci, některé scény byly velmi náročné. A já jsem měl pořád strach, abych to těm lidem, se kterými pracuji, nepokazil."

Má vánoční rituál O Vánocích si chce odpočinout. Zbavit se v sobě všech svých rolí. "My jsme si zavedli Vánoce tak, že na Štědrý den jsme vždycky doma. Bez rodičů, bez příbuzných. Teprve na Boží hod se setkáváme s rodiči, najíme se s nimi, posedíme, popovídáme. A teprve pak se potkáme s přáteli na horách. Takže naše vánoční svátky mají už svůj zavedený rituál."

Doporučujeme

Články odjinud