Zpěvačka Iveta Bartošová by 8. dubna 2023 oslavila své 57. narozeniny Lenka Hatašová

Zpěvačka Iveta Bartošová by 8. dubna 2023 oslavila své 57. narozeniny Lenka Hatašová

Hvězda Ivety Bartošové začala zářit v roce 1983 po vítězství v soutěži Mladý talent. Alan Pajer
Její hity Léto, Málo mě zná, Tichá píseň si brzy zpívali téměř všichni. Miloš Schmiedberger
Iveta Bartošová okouzlovala nejen svým zpěvem, ale také krásou. Alan Pajer
Brzy byla držitelkou tří Zlatých slavíků. Archiv Supraphon
29
Fotogalerie

Iveta Bartošová zemřela před 9 lety: Tragická ztráta lásky, milostné zvraty a sebevražda

Právě dnes, 29. dubna 2023, si čeští fanoušci připomínají tragickou smrt zpěvačky Ivety Bartošové, která přesně před devíti lety ve věku nedožitých devětačtyřiceti let spáchala sebevraždu. Pohledná blondýnka patřila od konce 80. let ke hvězdám české populární hudby. Třikrát se stala zlatou slavicí, vystupovala v úspěšných muzikálech a zahrála si také ve filmu. Ivetě Bartošové osud nadělil lidsky i umělecky divoký a pestrý, avšak nešťastně ukončený život.

Obyčejná holka z Frenštátu

Když se v roce 1983 poprvé objevila na veřejnosti, působila milým dojmem obyčejného děvčete z Frenštátu, které vyhrálo okresní kolo soutěže Mladý talent. Posléze v krajském kole získala stříbrnou pozici. Díky tomu se sedmnáctiletá dívka dostala na festival Mladé písně v Jihlavě. Tato soutěž byla pro Ivetu Bartošovou klíčová – seznámila se zde s Petrem Sepéšim, svojí první velkou láskou. S ním nazpívala velké hity jako Medové dny, Knoflíky lásky, My to zvládnem. Mezi oběma to jiskřilo i lidsky. Oba byli mladí, plní elánu a jejich láska se pozitivně odrážela i na jejich spolupráci.

Kdoví, jak by se její život odvíjel dál, kdyby jejich spolupráci i vztah neukončila 29. července 1985 tragická nehoda, která stála Petra Sepéšiho život. K neštěstí došlo na jednom železničním přejezdu u Františkových Lázní, který zpěvák nestihl přejet.

Jaký byl život Ivety Bartošové? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Sólo kariéra

Po několikaměsíční pauze, kterou si vyžádala Sepéšiho smrt, byla chvíli členkou tehdy populární skupiny Balet, kde nazpívala nezapomenutelný hit Hej, pane diskžokej. V roce 1987 začala spolupracovat s Kroky Františka Janečka. O rok dříve navázala spolupráci se svým druhým osudovým mužem Ladislavem Štaidlem, po jehož boku strávila mnoho let. Dařilo se jí i pracovně a její hity jako Léto, Málo mě zná, Tichá píseň a řada dalších byly často slyšet z rádií i na diskotékách. Vše se zdálo nabarvené narůžovo.

V roce 1993 získala hlavní roli ve filmu Svatba upírů, k němuž ještě navíc nazpívala titulní melodii. Více či méně nahlas se šuškalo o jejím románku s Rudolfem Hrušínským nejmladším, Bartošová však tuto zprávu nikdy nepotvrdila, ale ani nevyvrátila, možná i proto, že byla v té době zadaná.

Pokračování 3 / 6

Mateřská pauza

Poté, co v letech 1994 až 1996 absolvovala velké turné, si dala pauzu. V říjnu 1996 se jí a Ladislavu Štaidlovi narodil syn Artur a načas se odmlčela. Znovu o sobě dala vědět až v roce 1997, kdy kývla na nabídku Karla Svobody. Přijala dvojroli Adriany a Sandry v megaúspěšném muzikálu Dracula. Toto účinkování jí zajistilo role v mnoha dalších muzikálech a její hvězda opět zářila.

Pokračování 4 / 6

Milostná horská dráha

Nic netrvá věčně, ani partnerství s Ladislavem Štaidlem. V roce 1999 se po třináctiletém vztahu rozešli. Zůstali už „pouze“ Arturovými rodiči. Přesto se dá tvrdit, že Štaidl byl jejím osudovým mužem. S žádným dalším partnerem už totiž nezůstala tak dlouho, jako právě s ním a od rozchodu to šlo z kopce nejen s jejími vztahy, ale i s kariérou.

Čím více pohasínala její umělecká hvězda, tím více hledala útěchu v náručích mužů. Splíny na duši hojila antidepresivy, a když nezabírala, podpořila je alkoholem. Nebezpečná spirála se začala roztáčet.

Když už neplnila titulní stránky novin a časopisů svými uměleckými úspěchy, zaručeně se jí to dařilo jejími milostnými karamboly. Mezi její vyvolené patřili například Zdeněk Podhůrský či kolega z Draculy Dan Hůlka. Obzvlášť šťavnatým soustem byl Zdeněk Macura a samozvaný hrabě Domenico Martucci, který ji dokonce unesl do Itálie.

Pokračování 5 / 6

Dvakrát nevěstou

Jako každá žena i Iveta Bartošová toužila po krásné, princeznovské svatbě. Dočkala se jí, když si ji v roce 2008 za ženu vzal herec Jiří Pomeje. Svatba na zámku Hluboká byla pompézní, přestože dvojice měla prstýnky pouze ze sedmikrásek. Ani to ale nezaručilo ono pohádkové „a žili šťastně až do smrti“ a manželství skončilo rozvodem.

Druhá svatba byla o poznání skromnější. S Josefem Rychtářem se vzali 24. září 2013. Jejich soužití bylo přinejmenším bouřlivé a vyvolávalo řadu nezodpovězených otázek. Manželé se snažili s bulvárem komunikovat, aby o nich nevycházely smyšlenky a polopravdy, nicméně stejně se nevyhnuli řadě spekulací. Veřejnost i blízcí se nicméně shodovali, že Rychtář není pro Ivetu vhodným partnerem, spekulovalo se o manipulaci i násilí.

Pokračování 6 / 6

Zkrat

Nikdo se už nedozví, co bylo pověstnou poslední kapkou do poháru, která vehnala Ivetu Bartošovou 29. dubna 2014 pod kola vlaku. Toto tajemství si vzala s sebou. Každopádně dala tehdy svému druhému muži opravdu zvláštní dárek k jeho narozeninám. Zanechala po sobě dnes již dospělého syna Artura, který navíc v roce 2021 ztratil i otce Ladislava Štaidla.

Všichni její blízcí i fanoušci si ji však budou vždy připomínat prostřednictvím jejích nesmrtelných hitů. Kromě nich také loni internetová televize Voyo připravila minisérii Iveta, která sleduje příběh počátku kariéry Ivety Bartošové a jejího vztahu s hudebníkem Petrem Sepéšim v osmdesátých letech 20. století. Jednu z nejslavnějších československých zpěvaček ztvárnila Anna Fialová, jejího partnera Sepéšiho Vojtěch Vodochodský. 

Doporučujeme

Články odjinud