Jablečný ocet – jednička na hubnutí. Jak jej vyrobit?

7. 9. 2011
Jablečný ocet – jednička na hubnutí. Jak jej vyrobit?
Že je jablečný ocet zdravý, to už mnozí vědí, ale proč ho kupovat v obchodě, když je jeho příprava tak snadná?

Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem -ta pomáhá snižovat cholesterol, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Jablečný ocet nabízí nám mnoho možností používání, jak pro vnitřní, tak pro vnější péči o tělo.

• Pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.

• Po celodenním běhání máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.

• Máte vlasy bez lesku? Po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.

• Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.

Příprava:

Jablečný ocet - 1. varianta:

Kilo jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle), vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě.

Dvakrát za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.

Jablečný ocet - 2. varianta

Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit.

Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Na víkend jste se těšili, ale už od rána bojujete se špatnou náladou partnera. Naštěstí máte po ruce své děti, které vás podporují. Nejlepší by bylo vyrazit s nimi na výlet a oddávat se…

Nejčtenější články

Doporučujeme