Recepty aneb co z jáhel vařit?
Asi to máte taky tak – přečtete si nebo slyšíte o nějaké zdravé, chutné potravině, ale po nějaké době na ni zase zapomenete a zůstanete u svých osvědčených receptů, které jí celá rodina. A to je škoda. Z jáhel lze připravit spoustu jídel, od sladké jáhlové kaše třeba s ořechy či mákem přes švestkový jáhelník, ovocné jáhelné knedlíky či je můžete použít jako přílohu v podobě rizota. Děti například milují jako přílohu jáhly smíchané s kukuřicí či s hráškem s mrkví. Uvaříte jáhly, otevřete plechovku, smícháte, dochutíte bylinkami, k tomu orestujete kousek masa a máte rychlé jídlo i ve všední den.
Dobrým trikem je také navařit si jáhel víc, dát si menší porce do mrazáku, a když děláte hustější polévku, přidat k ní pár lžic této potraviny. (Fantazii se meze nekladou, protože jsou jáhly jak oříšky, můžete je přidat i do rizota, salátu, zeleninové směsi...).
Konkrétní recepty z jáhel najdete ZDE
Příprava jáhel
Aby nebyly jáhly nahořklé, je vhodné je před vařením spařit a propláchnout vroucí vodou. Chcete-li jáhly měkké, pak zvolte poměr při vaření zhruba 1:3 (jáhly-voda), pokud je chcete spíše tvrdší, pak 1:2. Jestli je chcete sypké, povařte je pouze krátce a pak je nechte asi půl hodiny dojít pod pokličkou. V případě kaše je naopak budete vařit dvacet minut a více, aby se rozvařily.
Náš tip: Když je před vařením na trošce oleje opražíte, budou pak mít lehce oříškovou chuť.
Jáhly obsahují vlákninu i komplexní sacharidy
Co jsou to vlastně jáhly? Žluté kuličky, které vznikají vyloupáním prosa. Přestože mají hodně sacharidů (na 100 g asi 72 g), nemusíte se jich bát. Jsou to takzvané komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují postupně, takže vám energie dlouho vydrží, a mají minimální tendenci ukládat se do tuků. Díky vláknině mají jáhly nízký glykemický index, takže se hodí i pro osoby s cukrovkou. A jsou přirozeně bezlepkové, tudíž ideální pro lidi, kterým vadí lepek, tedy trpí alergií na lepek či celiakií.
Chrání srdce díky hořčíku a draslíku
Vědci z Univerzity of Kentucky prokázali souvislost mezi konzumací jáhel a rizikem srdečních onemocnění. Jáhly jsou jednou z nejlepších potravin, které můžete směle zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete ochránit své srdce. Je to zejména díky vysokému obsahu hořčíku, který je důležitým minerálem pro snížení krevního tlaku a rizika srdečního infarktu nebo mozkové příhody. Jáhly mají taky hodně draslíku, který udržuje krevní tlak pod kontrolou.
Udržují hladinu cholesterolu v normě
Hladina cholesterolu jde ruku v ruce se zdravím srdce. Pokud tedy chcete snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL), zařaďte do jídelníčku tuto potravinu vyrobenou z prosa. Konzumací jáhel naopak podpoříte zvýšení hodného cholesterolu (HDL).
Jáhly zabraňují vzniku cukrovky
Cukrovka dnes postihuje miliony lidí na celém světě. Překvapivě je ale výskyt mnohem nižší v zemích, kde se pravidelně konzumují jáhly. Je to pravděpodobně díky vysokému obsahu hořčíku, který se v jáhlách nachází. Hořčík je považován odborníky za jeden z nejdůležitějších minerálů, který zvyšuje účinnost inzulinových a glukózových receptorů v těle, čímž se zabraňuje vzniku onemocnění. Podle průzkumů, které se prováděly v mnoha zemích, se prokázalo 30procentní snížení cukrovky v populaci, kde tvořily jáhly základ jídelníčku.
Pomáhají při trávení
Jáhly jsou díky vysokému obsahu vlákniny blahodárné pro správné fungování střev. To potvrzují nejen studie, které byly publikovány v Journal of Range Managment, ale také kouč zdravého životního stylu Martin Škába. Obecně mají pozitivní vliv na celý gastrointestinální systém, zejména na žaludek, slinivku a slezinu. Odstraňují problémy se zácpou, nadýmáním a jejich konzumací pravděpodobně taky snížíte riziko vzniku žaludečních vředů. Jáhly podporují trávení a tím napomáhají odvádění toxických látek z těla. Díky tomu „čistíte“ i své ledviny a játra.
Jáhly detoxikují tělo
Jáhly jsou skvělý detoxikační prostředek. Díky bohatému zdroji fenolů a antioxidantů můžou výtečně odvádět toxiny z těla. I naše babičky věděly, proč jíst jáhly, a odvar z nich používaly k celkové očistě organismu a taky k tomu, aby vyvolaly pocení. Působí totiž taky jako mírné diuretikum, díky čemuž se snáze odvodníme.
Pomáhají při astmatu
Výzkumy ukázaly, že jáhly můžou významně zlepšit kvalitu života lidí, kteří mají astma již od dětství, a především prý může jejich konzumace zabránit, aby se astma vůbec vyvinulo. Ačkoli jsou důkazy v tomto směru kontroverzní, ukazuje se, že děti, které v dětství často konzumovaly jáhly, měly méně častější astmatické záchvaty (až o 15 procent!) než děti, které je nejedly vůbec. Důvodem je zřejmě to, že pšenice bývá běžným alergenem spojeným s astmatem, kdežto jáhly jsou přirozeně bezlepkové a nemají tedy tento negativní účinek.