Jahodová sezóna je v plném proudu

Jahodová sezóna je v plném proudu

Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené.

Jahodová sezóna je v plném proudu

Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené. Jahody jsou velice vhodným ovocem pro přípravu marmelád, džemů, kompotů, šňáv, vín, a samozřejmě výborně chutnají i v pečeném stavu. Pro inspiraci přikládáme jeden z receptů, který naleznete v naší kuchařce.

Jahody je nejlepší sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo navečer, kdy jsou nejaromatičtější. Sběr lesních jahod v poslední době nahradilo pěstování zahradních odrůd, které však zdaleka nejsou tak chuňově výrazné a aromatické jako lesní druhy.

Jahodník je nejen chutnou, ale i velmi užitečnou a zdraví prospěšnou rostlinou. Německý léčitel Kneipp již kdysi tvrdil: " Tam, kde se jedí jahody a borůvky, je lékař bez práce." Jahodník obecný je rozšířen pro celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Kulturní formy jahodníku jsou převážně kříženci amerických druhů a z farmaceutického hlediska jsou bezcenné. 

Pro farmaceutické účely se využívají mladé listy, někdy také naň. Sbírají se v době květu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy, silice s citrónovou vůní, sliz a vitamín C. Používá se při léčbě střevních katarů, při chorobách ledvin a močových cest, zevně k obkladům na krvácející hemeroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo. Plody jsou od starověku oblíbeným lesním ovocem, v lidovém léčitelství se používaly v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku, ledvinových kaméncích, jaterních chorobách a revmatismu. Jahody obsahují značné množství kyseliny salicylové, která má protizánětlivý a protirevmatický účinek /švédský přírodovědec Linné si jimi léčil dnu/. Plody mají vysoký obsah cukrů, vitamínu C, obsahují aromatické látky, pektiny a třísloviny.

Aň už jde o lesní druhy či jahody zahradní, je třeba si dát pozor na nadměrnou konzumaci jahod, obzvlášň u citlivých osob může vyvolat různé alergické projevy.

Autor: Dana Švigová

Doporučujeme

Články odjinud