Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky z jahod připravené.
Jahodová sezóna je v plném proudu
Počasí posledních dnů není právě nejlepším pro dozrávání jahod. Přesto
si jím nenechte zkazit chuň na výborný jahodový koláč a další pochoutky
z jahod připravené. Jahody jsou velice vhodným ovocem pro přípravu marmelád,
džemů, kompotů, šňáv, vín, a samozřejmě výborně chutnají i v pečeném
stavu. Pro inspiraci přikládáme jeden z receptů, který naleznete v naší
kuchařce.
Jahody je nejlepší sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo navečer, kdy
jsou nejaromatičtější. Sběr lesních jahod v poslední době nahradilo pěstování
zahradních odrůd, které však zdaleka nejsou tak chuňově výrazné a
aromatické jako lesní druhy.
Jahodník je nejen chutnou, ale i velmi užitečnou a zdraví prospěšnou
rostlinou. Německý léčitel Kneipp již kdysi tvrdil: " Tam, kde se
jedí jahody a borůvky, je lékař bez práce." Jahodník obecný je rozšířen
pro celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Kulturní formy jahodníku
jsou převážně kříženci amerických druhů a z farmaceutického hlediska
jsou bezcenné.
Pro farmaceutické účely se využívají mladé listy, někdy také
naň. Sbírají se v době květu. Droga obsahuje třísloviny, flavonoidy,
silice s citrónovou vůní, sliz a vitamín C. Používá se při léčbě střevních
katarů, při chorobách ledvin a močových cest, zevně k obkladům na krvácející
hemeroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo.
Plody jsou od starověku oblíbeným lesním ovocem, v lidovém léčitelství
se používaly v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku,
ledvinových kaméncích, jaterních chorobách a revmatismu. Jahody obsahují
značné množství kyseliny salicylové, která má protizánětlivý a
protirevmatický účinek /švédský přírodovědec Linné si jimi léčil
dnu/. Plody mají vysoký obsah cukrů, vitamínu C, obsahují aromatické látky,
pektiny a třísloviny.
Aň už jde o lesní druhy či jahody zahradní, je třeba si dát pozor na
nadměrnou konzumaci jahod, obzvlášň u citlivých osob může vyvolat různé
alergické projevy.
Autor: Dana Švigová