Jahodové dobroty: Co zkusit dort, panna cottu, dunajské vlny či pohár?

26. 6. 2019
Jahodové dobroty: Co zkusit dort, panna cottu, dunajské vlny či pohár?
Voňavé a sladké červené plody jsou dokonalé nejen čerstvé, ale i ve spoustě dortů, koláčů a pohárů, kterým dodávají správný šmrnc.

Kakaový dort s jahodami

POTŘEBUJETE (na formu 26 cm):

NA TĚSTO:
4 vejce
100 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
125 g hladké mouky
1 lžičku kypřicího prášku
3 lžíce kakaa
50 ml ovocné pálenky
máslo na formu

NA NÁPLŇ:
500 g jahod
750 g smetany ke šlehání
3 sáčky ztužovače šlehačky
150 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
100 g strouhané čokolády
hoblinky čokolády na ozdobu

POSTUP: Vejce šlehejte s cukrem do pěny, až hmota zbělá. Vmíchejte 1 sáček vanilkového cukru. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a kakaem a přes cedník nasypte na hmotu, opatrně promíchejte. Těstem naplňte formu vymazanou máslem a vyloženou pečicím papírem. Při teplotě 200 °C pečte asi 30 minut. Až korpus dokonale vychladne, dvakrát ho prořízněte.

Na náplň pokrájejte 300 g jahod. Pak vyšlehejte 500 g smetany se 2 ztužovači, cukrem a vanilkovým cukrem dotuha. Vmíchejte pokrájené jahody a nastrouhanou čokoládu. Spodní korpus pokapejte pálenkou, ozdobte třetinou smetany, přiklopte druhým korpusem, opět pokapejte a potřete smetanou. Přiklopte poslední korpus, pokapejte a potřete. Nechte aspoň 2 hodiny v lednici. Až dort ztuhne, vyprostěte ho z obruče. Zbylou smetanu vyšlehejte se zbylým ztužovačem, nastříkejte ji na boky a vršek dortu, ozdobte zbylými pokrájenými jahodami a hoblinkami čokolády.

Panna cotta s želé a jahodami

POTŘEBUJETE (na 6 porcí):

Na panna cottu:
6 plátků želatiny
650 g smetany ke šlehání
100 g cukru
1 vanilkový lusk

Na omáčku:
500 g jahod
1,5 lžičky škrobu
50 g cukru

POSTUP: Želatinu namočte, aby změkla. Mezitím dejte do rendlíku smetanu a cukr, vanilkový lusk podélně rozpulte, semínka z něj vyškrábněte a spolu s luskem dejte do smetany. Zvolna ji zahřejte, ale nevařte. Vymačkanou želatinu vmíchejte do smetany a míchejte, až se rozpustí. Nechte stát 20 až 30 minut, přeceďte a rozdělte do 6 sklenic. Nechte aspoň 3 hodiny chladit.

400 g jahod pokrájejte a spolu se škrobem a cukrem je vařte asi 5 minut, až pustí šťávu a ta po chvilce zhoustne. Nechte vychladnout, rozmixujte, pak vlijte do sklenic na panna cottu. Po vychlazení dozdobte zbylými jahodami.

Dunajské vlny - koláč s jahodami

POTŘEBUJETE (na 12 porcí):

Na dno:
125 g změklého másla
75 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
150 g hladké mouky
1 lžičku kypřicího prášku
1 lžíci kakaa
500 g jahod

Na světlou část:
1 vanilkový pudink v prášku
50 g cukru
500 ml mléka
250 g smetany ke šlehání
1 sáček želatinového ztužovače zastudena
kakao a čokoládovou polevu na ozdobu

POSTUP: Máslo a oba cukry šlehejte do světlé pěny, po jednom zašlehejte vejce. Mouku prosejte spolu s kypřicím práškem na těsto a zamíchejte. Polovinu těsta vlijte do koláčové formy o průměru 26 cm nebo do hranaté formy 20 x 20 cm. Poházejte ho jahodami nakrájenými na kousky. Do druhé poloviny těsta vmíchejte kakao a vlijte do formy. Při 180 °C pečte koláč 25–30 minut. Vyjměte ho a nechte zcela vychladnout.

Na světlou vrstvu uvařte z mléka, cukru a prášku vanilkový pudink a za občasného míchání ho nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha a spojte ji s pudinkem. Ten pak natřete na těsto a koláč dejte do lednice ztuhnout. Před podáváním ho postříkejte rozpuštěnou čokoládou a poprašte kakaem.

NÁŠ TIP: Příště zkuste místo vanilkového pudinku smetanový, mandlový nebo kokosový.

Jahodové tiramisu

POTŘEBUJETE (na formu 10 x 25 cm):
300 g jahod
600 g malin
8 lžic rybízového likéru
80–100 g moučkového cukru
750 g mascarpone
asi 300 g dlouhých piškotů
jahody, maliny a červený rybíz na ozdobu

POSTUP: Jahody nakrájejte na kostičky a pokapejte je 4 lžícemi likéru. Maliny propasírujte a pyré smíchejte s moučkovým cukrem. Odeberte asi 150 ml malinové směsi a smíchejte ji se zbylým likérem – vznikne omáčka na namáčení piškotů. Ostatní malinovou směs utřete s mascarpone. Formu vyložte piškoty, pokapejte ji polovinou malinové omáčky, poklaďte polovinou jahod a potřete polovinou krému. Zopakujte a zakryté nechte přes noc v lednici ztuhnout a natáhnout chutě. Před podáváním ozdobte jahodami, malinami a rybízem.

NÁŠ TIP: Piškoty můžete pokapat i pomerančovou šťávou.

Dort s čokoládovým krémem, šlehačkou a ovocem

POTŘEBUJETE (na formu 26 cm):

NA TĚSTO:
170 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
špetku soli
120 g měkkého másla
1 vejce

NA OMÁČKU:
120 g hořké čokolády
60 ml mléka
60 g moučkového cukru
25 g másla

NA OZDOBU:
150 g jahodové marmelády
200 g smetany ke šlehání
250 g jahod
100 g ostružin
100 g borůvek
moučkový cukr

POSTUP: Ze surovin na těsto vypracujte nejdříve nožem drobenku, pak rukama hladké těsto, vytvořte z něj silnou placku a nechte ji zabalenou v lednici 1 hodinu. Pak placku vyválejte mezi fóliemi na průměr asi 32 cm, přeneste ji do vymazané formy a upravte okraje. Pečte vyložené papírem a zatížené fazolemi 15 minut při 180 °C, pak bez papíru a fazolí 5–10 minut, až bude těsto na povrchu suché. Nechte vychladnout.

Na čokoládovou omáčku rozpusťte všechny suroviny na vodní lázni. Korpus natřete zahřátou marmeládou (může být rozmixovaná a propasírovaná), polijte ho čokoládou a až zchladne, nastříkejte ušlehanou smetanu. Nechte vychladit, před podáváním ozdobte čerstvým ovocem a poprašte moučkovým cukrem.

Nepečený dort s rebarborou a rybízem 

POTŘEBUJETE (na 16 porcí):
180 g celozrnných sušenek
100 g másla
400 g rebarbory
400 g jahod
200 g červeného rybízu
200 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
6 lžic citronové šťávy
1 lžíci škrobu
530 g smetanového sýra
300 g jogurtu
1 sáček želatinového ztužovače zastudena

POSTUP: Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku. Pak drobky smíchejte s rozpuštěným máslem a pomocí prstů hmotu natlačte do formy. Rebarboru nakrájejte spolu s jahodami na kousky a spolu se 150 g cukru, 3 lžícemi citronové šťávy a trochou vody z ovoce povařte, po 2 minutách přidejte i rybíz, pak vlijte škrob rozmíchaný v trošce vody a nechte vše zhoustnout.

Stranou si dejte asi 1 šálek směsi na ozdobu, zbytek rozmixujte. Vyšlehejte sýr, jogurt, zbývající cukr a šťávu, přidejte ovocné pyré a podle návodu na obalu zapracujte želatinový ztužovač. Vlijte do formy a nechte aspoň 3 hodiny tuhnout v lednici. Pak dort ozdobte povařeným ovocným kompotem.

Jahodová bábovka

POTŘEBUJETE (na 1 formu):
1 kg jahod
6 vajec
150 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
špetku soli
250 g hladké mouky
75 g škrobu
3 lžičky kypřicího prášku
75 g mletých mandlí
tuk na vymazání formy
5 lžic moučkového cukru
1 lžičku citronové šťávy
moučkový cukr na posypání

POSTUP: Jahody omyjte, pokrájejte, polovinu jich rozmixujte, druhou nechte stranou. Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte i sůl a vanilkový cukr. Po jednom zamíchejte do sněhu žloutky, poprašte ho polovinou prosáté mouky s kypřicím práškem a spolu s mletými mandlemi zlehka vmíchejte do těsta. Jahody obalte ve zbývající mouce a vše smíchejte. Nalijte do vymazané a vysypané formy a při 175 °C pečte asi 50 minut. Až bábovka vychladne a vy ji vyklopíte, polijte ji polevou z cukru a citronové šťávy a poprašte cukrem.

Zmrzlinový pohár s jahodami

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
750 g jahod
4 lžíce cukru
1 lžičku citronové šťávy
500 ml jahodové zmrzliny
150 g smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
hrst malin a jahod na ozdobu

POSTUP: Jahody pokrájejte a smíchejte s cukrem. Nechte je 30 minut odležet, pak rozmixujte a přeceďte přes sítko, můžete ochutit citronovou šťávou. Smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem. Do pohárových sklenic dejte polovinu jahodové omáčky, vložte poctivý kopeček jahodové zmrzliny, postříkejte šlehačkou a opět zalijte jahodovou omáčkou. Tu pak nakonec ozdobte malinami a jahodami. 

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Už nějakou dobu na sobě pociťujete zvýšený intelektuální náboj a expanzi nápadů. Toto příjemné období bude pokračovat až do konce třetího červencového týdne. Přísun kreativní nápadů…

Nejčtenější články

Doporučujeme