Jahodové mámení - Jak využít jahody v kuchyni a v kosmetice?

Jahodové mámení - Jak využít jahody v kuchyni a v kosmetice?

Taky patříte mezi milovníky jahod? A znáte i jejich léčivé a zkrášlující účinky? Že ne? Tak se nechte inspirovat.

Tak jak to s těmi jahodami vlastně je?

Jahody jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, ta je důležitá pro správnou krvetvorbu, růst buněk a v těhotenství. Také vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém. Draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Ovšem žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, bez jehož pomoci nemůžou správně působit enzymy potřebné pro látkovou výměnu, produkuje rovněž krev a kosti, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido obou pohlaví, zásobuje kůži a vlasy barevnými pigmenty a povzbuzuje činnost štítné žlázy (jahody příznivě působí na výměnu jódu).

Při jeho nedostatku se projevuje například únava, bolesti kloubů, pocity podrážděnosti, nervozity, nespavost. Jahody obsahují třísloviny, které působí velmi antibakteriálně a protizánětlivě, vážou na sebe také toxické látky ve střevech a pomáhají je odvádět z organismu ven. Tyto plody rovněž ničí mikroby a různé pneumokoky, stafylokoky, streptokoky a bacily chřipky.

Jahodový čaj

Jahodový čaj úžasně chutná a také uklidňuje žaludek i střeva. Přebrané plody sušíme při teplotě 45 až 65 stupňů Celsia, skladujeme na suchém a temném místě.

Potřebujeme: 1 lžíci sušených jahod, 3 dl vroucí vody Postup: Plody přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut odpočívat. Pak přecedíme, jahody vymačkáme a můžeme popíjet.

Čisticí jahodová kúra

Díky těmto plodům si můžeme výborně pročistit a celkově zregenerovat celý organismus. Po dobu dvou až tří dnů konzumujeme pouze čerstvé jahody (nejlépe domácí či v bio kvalitě) a k nim po douškách popíjíme dva a půl litru čisté neperlivé vody, nic víc. Tuto kúru mám osobně vyzkoušenou a všem ji doporučuji.

Jahody v kuchyni

Jahodový šejk

Potřebujeme: 500 g jahod, 500 ml podmáslí, 1 lžičku agáve sirupu Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme, hotový nápoj podáváme vychlazený ve vysokých sklenicích.

Jahodový ocet

Jahodový ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů. Potřebujeme: ½ kg jahod, ½ l kvalitního jablečného nebo vinného octa Postup: Umyté jahody vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme po 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.

Posilující nápoj

Potřebujeme: 1 dl šťávy z jahod, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy Postup: Uvedené šťávy smícháme a vzniklý nápoj popíjíme denně po dobu 3 – 4 týdnů.

Klepněte pro větší obrázek

Jahody v kosmetice

Čerstvé plody se používají při léčení ekzémů, akné, pigmentových skvrn a pih. Rovněž s nimi můžeme natírat pokožku spálenou od slunce. Jahody se rovněž velmi hodí jako zkrášlující přírodní prostředek. Můžeme si z nich připravit úžasně omlazující pleťovou masku.

Čerstvá šťáva z jahod vyhladí všechny vrásk y

Čerstvě vymačkanou šťávu naneseme na očištěnou pokožku obličeje a dekoltu a necháme 15 minut působit, poté opláchneme a namažeme krémem.

Regenerující pleťová maska

Potřebujeme: šťávu z 5 větších jahod nebo hrst lesních jahůdek, 2 čajové lžičky zakysané smetany Uvedené ingredience smícháme a vzniklou směs naneseme na pokožku. Vše necháme asi 30 minut působit, pak důkladně omyjeme.

Zjemňující pleťová maska

Potřebujeme: 5 rozmačkaných jahod nebo 3 lžíce lesních jahůdek, 2 lžíce tučného tvarohu, 5 kapek čerstvé citronové šťávy, 1 lžičku tekutého kvalitního medu

Všechny přísady důkladně promícháme a naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Po uplynutí této doby pokožku řádně opláchneme. Tato krémová maska vyhlazuje suchou a drsnou pokožku. Je vhodná i k ošetření rukou a chodidel.

Bělicí jahodová pasta

Jahody pomáhají vybělit zubní sklovinu. Stačí, když si budeme po dobu 5 dnů, 5 minut denně čistit zuby kartáčkem s rozmačkanou jahodou. Tímto postupem si rovněž zregenerujeme dásně.

Pozor na přecitlivělost!

Někteří lidé reagují na jahody alergicky, objeví se jim například kopřivka či puchýřky na rtech a v ústech. Postižení jedinci by měli zkusit jíst biologicky pěstované jahody, protože tyto reakce často vyvolává kontaminace toxickými substancemi (hnojiva, postřiky). Pokud se reakce opakuje, může nesnášenlivost způsobit vysoká koncentrace tříslovin.

Doporučujeme

Články odjinud