Taky patříte mezi milovníky jahod? A znáte i jejich léčivé a zkrášlující účinky? Že ne? Tak se nechte inspirovat.
Tak jak to s těmi jahodami vlastně je?
Jahody jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, ta je důležitá pro správnou krvetvorbu, růst buněk a v těhotenství. Také vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém. Draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Ovšem žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, bez jehož pomoci nemůžou správně působit enzymy potřebné pro látkovou výměnu, produkuje rovněž krev a kosti, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido obou pohlaví, zásobuje kůži a vlasy barevnými pigmenty a povzbuzuje činnost štítné žlázy (jahody příznivě působí na výměnu jódu).
Při jeho nedostatku se projevuje například únava, bolesti kloubů, pocity podrážděnosti, nervozity, nespavost. Jahody obsahují třísloviny, které působí velmi antibakteriálně a protizánětlivě, vážou na sebe také toxické látky ve střevech a pomáhají je odvádět z organismu ven. Tyto plody rovněž ničí mikroby a různé pneumokoky, stafylokoky, streptokoky a bacily chřipky.
Jahodový čaj
Jahodový čaj úžasně chutná a také uklidňuje žaludek i střeva. Přebrané plody sušíme při teplotě 45 až 65 stupňů Celsia, skladujeme na suchém a temném místě.
Potřebujeme: 1 lžíci sušených jahod, 3 dl vroucí vody
Postup: Plody přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut odpočívat. Pak přecedíme, jahody vymačkáme a můžeme popíjet.
Čisticí jahodová kúra
Díky těmto plodům si můžeme výborně pročistit a celkově zregenerovat celý organismus. Po dobu dvou až tří dnů konzumujeme pouze čerstvé jahody (nejlépe domácí či v bio kvalitě) a k nim po douškách popíjíme dva a půl litru čisté neperlivé vody, nic víc. Tuto kúru mám osobně vyzkoušenou a všem ji doporučuji.
Jahody v kuchyni
Jahodový šejk
Potřebujeme: 500
g jahod, 500 ml podmáslí, 1 lžičku agáve sirupu
Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme, hotový nápoj podáváme vychlazený ve vysokých sklenicích.
Jahodový ocet
Jahodový ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.
Potřebujeme: ½ kg jahod, ½ l kvalitního jablečného nebo vinného octa
Postup: Umyté jahody vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme po 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.
Posilující nápoj
Potřebujeme: 1 dl šťávy z jahod, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Uvedené šťávy smícháme a vzniklý nápoj popíjíme denně po dobu 3 – 4 týdnů.
Jahody v kosmetice
Čerstvé plody se používají při léčení ekzémů, akné, pigmentových skvrn a pih. Rovněž s nimi můžeme natírat pokožku spálenou od slunce. Jahody se rovněž velmi hodí jako zkrášlující přírodní prostředek. Můžeme si z nich připravit úžasně omlazující pleťovou masku.
Čerstvá šťáva z jahod vyhladí všechny vrásk y
Čerstvě vymačkanou šťávu naneseme na očištěnou pokožku obličeje a dekoltu a necháme 15 minut působit, poté opláchneme a namažeme krémem.
Regenerující pleťová maska
Potřebujeme: šťávu z 5 větších jahod nebo hrst lesních jahůdek, 2 čajové lžičky zakysané smetany
Uvedené ingredience smícháme a vzniklou směs naneseme na pokožku. Vše necháme asi 30 minut působit, pak důkladně omyjeme.
Zjemňující pleťová maska
Potřebujeme: 5 rozmačkaných jahod nebo 3 lžíce lesních jahůdek, 2 lžíce tučného tvarohu, 5 kapek čerstvé citronové šťávy, 1 lžičku tekutého kvalitního medu
Všechny přísady důkladně promícháme a naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Po uplynutí této doby pokožku řádně opláchneme. Tato krémová maska vyhlazuje suchou a drsnou pokožku. Je vhodná i k ošetření rukou a chodidel.
Bělicí jahodová pasta
Jahody pomáhají vybělit zubní sklovinu. Stačí, když si budeme po dobu 5 dnů, 5 minut denně čistit zuby kartáčkem s rozmačkanou jahodou. Tímto postupem si rovněž zregenerujeme dásně.
Pozor na přecitlivělost!
Někteří lidé reagují na jahody alergicky, objeví se jim například kopřivka či puchýřky na rtech a v ústech. Postižení jedinci by měli zkusit jíst biologicky pěstované jahody, protože tyto reakce často vyvolává kontaminace toxickými substancemi (hnojiva, postřiky). Pokud se reakce opakuje, může nesnášenlivost způsobit vysoká koncentrace tříslovin.