Jahody – ovoce, nebo květina?

14. 5. 2003
Jahody – ovoce, nebo květina?
Právě na této otázce se nemohou shodnout botanici. Z ortodoxního pohledu je totiž oblíbený šťavnatý plod pouze zbytnělou stopkou, a skutečným plodem jsou ty drobné „pecičky“, které nám naopak někdy vadí. Recepty

Nechme ale pány vědce jejich akademickým úvahám a podívejme se, co dobrého nám jahody přináší. Za prvé, vysoký obsah vitaminu C, srovnatelný s citrusy a vysoko převyšující většinu ovoce (podle odrůdy 40-90 mg/100g) a skupiny vitamínů B a A.

Dalším, ba ještě větším přínosem, je veliké množství organických kyselin. Zodpovědných mimo jiné, za jejich nezaměnitelnou vůni. (bohužel, také za relativně časté alergické reakce) Naproti tomu jsou jahody chudé na cukry (pokud je ovšem nedodáme jinak), takže jejich kalorická hodnota není nijak veliká.

Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a umožňujících vyrábět z jahod džemy nebo různá želé. Co se týká obsahu minerálů, tak jako u většiny čerstvého ovoce, vede draslík, ostatní prvky jsou zastoupeny v menších koncentracích, zato však takové, které v ovoci běžně nenacházíme, jako jsou bór, fluór ,kobalt, molybden atd…

Ačkoli jahody znali už Římané a dámy i pánové si z nich vyráběli pleťové masky, z lesů, luk a strání se do zahrad a tedy i na naše stoly, začaly stěhovat až v pozdním středověku. Ovšem jahody, takové, jaké známe my, přivezli do Evropy až francouzští korzáři počátkem XVIII století. (Plus)

Několik receptů:

Tvarohový dort s jahodami

Rozpočet na 16 porcí: 500 g jahod 10 listů želatiny 500 g měkkého tvarohu 1 žloutek 125 g cukru šťáva z jednoho citronu 1/2 l šlehačky 1 piškotový korpus

Příprava: 1) Jahody omyjte, očistěte, nechte okapat na kuchyňském papíru. Želatinu namočte do studené vody. 2) Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou šťávou. Vymačkanou želatinu zamíchejte do 2/3 tuhé šlehačky. 3) Piškotový korpus položte na desku. Potřete jej 1/3 tvarohového krému, 1/3 jahod rozpulte a rozdělte na korpus. Přiložte 2. část korpusu a naplňte stejně. 4) Navrch položte třetí část korpusu a přitlačte. Dort kolem dokola potřete tvarohovým krémem. Ozdobte ovocem a smetanou.

Jahodové řezy

Rozpočet na 1 plech: 600 g lístkového těsta trochu mouky 6 listů želatiny 600 g jahod 100 g cukru 125 g rybízového želé 3/4 l šlehačky 50 g nalístkovaných mandlí 2 lžíce mandlového likéru trochu moučkového cukru

Příprava: 1) Rozmrazené těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost plechu. Chlaďte 20 minut, propíchejte, upečte na středu trouby. 2) Želatinu namočte do studené vody. Jahody očistěte, vyberte stranou 100 g, ostatní rozmixujte. Želatinu rozpusťte s cukrem za nízké teploty. Vmíchejte rozmixované jahody, postavte do chladna. 3) Upečený plát potřete rybízovým želé, po obvodu přiložte laťky. Ušlehejte do tuha 1/2 l šlehačky a vmíchejte pyré, jakmile začne houstnout. Plát potřete, uhlaďte, vychlaďte. 4) Mandle opražte, ušlehejte 1/4 l šlehačky, aromatizujte likérem. Nakrájejte, ozdobte šlehačkou, mandlemi a jahodami.

Sladká jarní roláda

Rozpočet na 20 porcí: 4 vejce, špetka soli 1/2 lžičky citronové kůry 90 g pískového cukru 90 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva 350 g reveně 300 g rybízového želé 250 g jahod 1 lžička škrobové moučky 1 lžíce citronové šťávy 5 listů želatiny 2 lžíce malinové pálenky 1 vanilkový cukr 1/4 l šlehačky

Příprava: 1) Žloutky, sůl, strouhanou citronovou kůru, cukr a 4 lžíce teplé vody promíchejte a vmíchejte do sněhu ze 4 bílků. Zlehka přimíchejte směs mouky a upečte piškot. 2) Želatinu namočte. Svařte tenké kousky reveně a 200 g želé. Škrobovou moučku rozkvedlejte s citronovou šťávou, vmíchejte a nechte přejít varem. Přidejte 3 listy želatiny, rozpusťte a zlehka vmíchejte půlky jahod. 3) Zbývající listy želatiny rozpusťte s vanilkovým cukrem a malinovou pálenkou, vlažné vmíchejte do tuhé šlehačky. 4) Piškot potřete 100 g zahřátého želé, třetinou šlehačky, ovocem a třetinou šlehačky. Srolujte, položte na šev a ozdobte.

Smetanový dort s jahodami

Rozpočet na 12 porcí: 240 g polohrubé mouky 80 g škrobu 85 + 20 g moučkového cukru, špetka soli 200 g másla, 1 žloutek

Krém: 250 g jahod 1 lžíce pomerančového likéru 50 g cukru, 1/2 l šlehačky

Příprava: 1) Mouku, škrob, cukr a sůl promíchejte. Přidejte máslo a žloutek, vypracujte hladké těsto, nechte je odpočinout v chladu. 2) Těsto znovu propracujte, rozdělte na 2 díly. Na pečící papír vyznačte kruhy průměru 24 cm, vyválejte těsto a vykrojte korpusy. Přetáhněte je na plech. Pečte uprostřed trouby, papír po upečení stáhněte. Nechte vychladnout na mřížce. 3) Jahody omyjte, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s likérem a cukrem. 4) Ušlehejte šlehačku. Jeden korpus vložte do dortového kruhu. Navršte krém, uhlaďte. Druhý, případně předem naporcovaný korpus, položte na krém. Poprašte moučkovým cukrem. Boky dortu uvolněte nožem, kruh sejměte.

Návod na výběr odrůd a pěstování jahod najdete zde: www.top.cz/jahody/

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Pondělek je pro Lvy svěží a plný nápadů. Konečně uskuteční své plány, o kterých dlouho uvažovali. Právě teď k tomu mají báječné předpoklady. Nutno podotknout, že budou excelovat i v práci…

Nejčtenější články

Doporučujeme