Jahody chrání žaludek před poškozením způsobeným alkoholem

26. 10. 2011
Jahody chrání žaludek před poškozením způsobeným alkoholem
Až vám příště k šampaňskému nabídnou jahody, už je neodmítejte. Vlastně je konzumujte se všemi druhy vín, tvrdého alkoholu a dokonce i pivem.

Pokud těchto nápojů vypijete víc, než je zdrávo, a nechcete si zničit žaludek, jahody mohou být těmi pravými ochránci. Podle mezinárodní studie totiž látky obsažené v jahodách velmi účinně chrání žaludeční sliznici před poškozením způsobeným etanolem.

Tým italských, srbských a španělských vědců v čele se Sarou Tulipaniovou z Universidad de Barcelona tvrdí, že kouzlo jahod netkví jen v tom, že obsahují vysokou koncentraci antioxidantů samy o sobě, ale navíc dokážou aktivovat k ochraně antioxidanty a enzymy v těle už obsažené.

U osob, které jahody konzumují často a pravidelně, je onemocnění žaludečních stěn vzácností. A to i v případě, že konzumují alkohol. Podle barcelonských lékařů navíc jahody zpomalují rozvoj žaludečních vředů a mohou být prevencí tohoto onemocnění.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Středeční maraton bude náročný, ale vše do puntíku zvládnete. Pokud jste doma s dětmi, půjde vám vše od ruky, a navíc se vám podaří vymyslet prima zábavu. Jakmile se odreagují, i jejich…