Jak bezbolestně napnout pleť v obličeji? Proti vráskám pomohou tyto potraviny! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak bezbolestně napnout pleť v obličeji? Proti vráskám pomohou tyto potraviny!

Děsí vás pomalu se projevující stárnutí vaší pleti, ale zároveň nechcete podstupovat žádné chirurgické zákroky? Máme pro vás dobrou zprávu, proti povolené pokožce se dá bojovat i přírodní cestou. Tyto potraviny vám mohou pomoct!

Avokádo

Avokádo je často „zatracováno“ kvůli vysokému obsahu tuků, nicméně zdravé tuky v něm obsažené dokážou s pletí skutečně dělat zázraky. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin avokádo účinně hydratuje pokožku zevnitř a podporuje zvýšenou produkci kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek.

Protizánětlivé vlastnosti avokáda jsou skvělým „pomocníkem“ ke zmírnění akné a lupénky, zatímco vysoká hladina vitaminu E pomáhá udržet pokožku vláčnou a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí.

Jak poznat zralé avokádo? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Špenát

Špenát, stejně jako mnohé další druhy tmavě zelené listové zeleniny, je bohatý na antioxidant zvaný lutein. Ten je skvělý nejen pro zdravé oči, ale jak ukázal nedávný výzkum, je účinnou prevencí vrásek. Pomáhá pleti udržet potřebnou vlhkost a pružnost, zvyšuje hladinu tuků a působí jako skvělá prevence škod způsobených volnými radikály.

Tím ale výhody špenátu nekončí. Listová zelenina totiž díky vysokému obsahu vitaminů K a C dokáže odstranit tmavé kruhy pod očima, jejichž příčinou může být únava i dědičnost, ale také špatný krevní oběh. Zvýšený příjem právě těchto vitaminů pomáhá krevní oběh zlepšit a navíc posiluje cévní stěny.

Pokračování 3 / 5

Česnek

Není to sice právě „nejvoňavější“ potravina, ale rozhodně je to „super“ jídlo, které prospívá pokožce. Jako přírodní antibiotikum posiluje imunitu, má nezanedbatelné antibakteriální vlastnosti, čistí krev. Jde o velmi účinný, levný a zdravý způsob, jak léčit akné přirozenou cestou.

I když existuje hodně důvodů, proč lidé česnek zrovna nemají v oblibě, zejména pokud se jí syrový, může právě on pomoci snížit tvorbu vrásek, zmenšit otoky, zatímco jeho antibakteriální vlastnosti vyřeší nepříjemné pupínky.

Pokračování 4 / 5

Banány

Mnoho lidí ví, že zadržování tekutin v těle je hlavní příčinou břišního nadýmání a oteklých nohou. Málokdo už ale tuší, že může být zodpovědné za napuchlé tváře a váčky pod očima. Naštěstí lze zadržování tekutin vyřešit pomocí speciální diety, která pomůže vyrovnat rovnováhu sodíku a draslíku v těle.

Řešení je snadné. Stačí zvýšit příjem draslíku v potravinách – bohaté na draslík jsou například banány. Dalšími potravinami s vysokým obsahem draslíku jsou jablka, švestky, pomeranče, grapefruit, hroznové víno, jahody, ananas, meloun, papája a sušené meruňky. Takže salát z čerstvého ovoce je skvělou volbou pro pružnou pleť a mladistvý obličej.

Pokračování 5 / 5

Ústřice

Kromě svých dobře známých afrodiziakálních účinků mohou ústřice také znásobit vaši krásu. Pokud vás trápí bledá, nažloutlá kůže nebo tmavé kruhy pod očima, může to být způsobeno nedostatkem vitaminu B12 nebo železa. Oboje způsobuje anémii (chudokrevnost).

Chcete-li vyřešit problém s nezdravě pobledlou kůží, zkuste zvýšit příjem těchto esenciálních živin – právě konzumací ústřic. Dalším skvělým zdrojem jsou škeble, slávky, ale i hovězí maso, zvěřina a játra.

Doporučujeme

Články odjinud