Jak bojovat proti stresu? Zdravou stravou!

Jak bojovat proti stresu? Zdravou stravou!

Stres přichází po špičkách. Pomalu zabírá „území“ v našem organismu a připravuje se na válku s naším zdravím, psychikou i siluetou. Vytáhněte do boje se silnou armádou potravin, které zastaví jeho útok!

Stres je reakce našeho těla na zvýšené fyzické, emocionální nebo intelektuální požadavky. Projevuje se většinou zvýšenou nervozitou, podrážděností, neschopností se soustředit, náhlými změnami nálad, nechutí či přílišnou chutí k jídlu. „Někteří lidé ve stresu ztrácejí kila, jiní naopak na váze nabírají. Souvisí to s toxiny v našem těle, které způsobují zadržování vody. Hmotnost tak jde snadno a rychle nahoru,“ říká výživová poradkyně dietetického centra NATURHOUSE Petra Dubanovská, která se již dlouhou dobu zabývá stresem a řešením jeho dopadů na lidský organismus a dodává: „Nadváha pak zatěžuje náš kardiovaskulární systém a negativně ovlivňuje kromě našich proporcí i naše zdraví.“

Pokud se stresové situace neustále opakují a přetrvávají, dochází z krátkodobějšího hlediska ke „ztuhnutí svalů“. Dlouhodobě může vést k některým civilizačním chorobám jako je ischemická choroba srdeční nebo infarkt. Stres má také negativní dopad na imunitní systém a vede ke snížení odolnosti organismu vůči infekcím. Je dokázáno, že se významně podílí na rakovinném bujení u mužů i žen.

Proto bychom se měli naučit alespoň základním technikám, jak stres zvládat. Je možné jej odbourávat fyzickým cvičením, různými relaxačními technikami nebo přírodními doplňky, které mohou pomoci zmírnit některé průvodní obtíže. Největší práci ale za nás může udělat správná a vyvážená strava. „Osobně doporučuji omezit nebo lépe úplně vyloučit povzbuzující nápoje jako je káva, kola, alkohol a vše, co obsahuje bílý cukr. Určitě svému tělu prospějete tím, když zvýšíte příjem ořechů, cizrny, pšeničných klíčků a vitaminů B a C. Neméně významnou roli hraje také dostatečný přísun minerálů, “ říká Petra Dubanovská z NATURHOUSE. Pokud si nevíte se sestavením zdravého jídelníčku rady, můžete si v centrech NATURHOUSE zdarma vyzvednout tzv. Antistresový plán (více na: www.naturhouse-cz.cz/antistres). Plán je doplněn o exkluzivní doplňky stravy, které pomáhají organismu snižovat dopady stresu.

O NATURHOUSE

NATURHOUSE je přední španělskou společností působící na poli dietetiky. Svou činnost zahájila v roce 1992. V současné chvíli působí ve 30 zemích světa, v nichž pomohla více než 4.000.000 osob zhubnout a novou váhu si udržet. Na území ČR má více než 40 poboček, ve kterých pracuje kvalifikovaný a speciálně proškolený personál v oboru zdravé výživy a dietetiky.

NATURHOUSE poskytuje svým klientům individuální poradenství na míru. Cílem spolupráce s klientem je naučit jej správně jíst, chápat výhody zdravé a vyvážené stravy, základní pravidla, která podporují hubnutí a správně kombinovat jednotlivé potraviny. Proto také bývá činnost NATURHOUSE spojována se souslovím „Nová výchova ve výživě“. NATURHOUSE vyvinul už více jak 150 unikátních postupů redukce hmotnosti, které podporuje také produkcí vlastních unikátních potravinových a dietetických doplňků stravy.

Více informací a seznam poboček naleznete na www.naturhouse-cz.cz

Doporučujeme

Články odjinud