Jak chápu feminismus

Možná, že hodně z vás někdy přemýšlelo, co vlastně ten feminismus je a nebo kdy vznikl. Abych řekla pravdu, tak já také. Nebaví mě listovat osmi set stránkovými encyklopediemi, které váží snad sto kilo, a tak si to vysvětluji po svém.

Jak chápu feminismus

Možná, že hodně z vás někdy přemýšlelo, co vlastně ten feminismus je a nebo kdy vznikl. Abych řekla pravdu, tak já také. Nebaví mě listovat osmi set stránkovými encyklopediemi, které váží snad sto kilo, a tak si to vysvětluji po svém.
Začít se má od začátku a já to také udělám. V pravěku se zpočátku lidé nedorozumívali slovy, ale různými gesty a pokřiky. Láska? To tehdy asi nebylo to nejdůležitější v jejich životě." Hmm, ty se mi líbíš! Ty máš pevné boky a velká ňadra, ty budeš plodná!", to si asi pomyslil pračlověk. Bacil ženu po hlavě, chytil jí za vlasy a odtáhl si jí do jeskyně. Nikdo se ženy neptal, jestli chce do konce svého života sbírat kořínky a udržovat oheň, prostě to byl její úděl.
Později se lidé začali více zahalovat, ženy především. Běda ženě, které by vykoukl kotníček zpod sukně! Mnohé jistě nebyly spokojeny se svým postavením ( kdo by také byl, kdyby ho považovali za věc? ). Ale co tehdy mohly dělat? Nic. Protože byly slabší? Muži začali být galantní (na malou chvíli) a ženy se staly, ještě před krajinkami, hlavní inspirací umění. Staly se symbolem plodnosti a krásy. Plodnost potvrzuje Věstonická Venuše a krásu bohyně Afrodita.
Když čas pokročil, ženy se staly bojovnější a silnější. Začaly se tak trochu chlapům koukat pod ruce a kde co se naučily. Někteří ženám pomáhali s kdečím. Mohl by jsi zamést v obýváku?? A tak muž vynalezl vysavač ( nechtělo se mu zametat). Pomůžeš mi v úterý s prádlem?? A tak muž vynalezl pračku a ždímačku ( nechtělo se mu prát) a  možná, že by sám nejraději chodil v tmavém oblečení hezky dlouhou dobu a kdyby se náhodou šel někdy omylem umýt, tak by se ani neobtěžoval za sebe svléci věci. To se hned vypere! To ale jenom někteří,  zdaleka ne všichni. Mezi vynálezci byly i ženy, ale my raději počkáme s čím přijdou. Páni tvorstva? Přece jen jsou v něčem lepší.
Ženy se opravdu staly silnější. Koncem 19. století si vybojovaly právo volit. Začaly vydávat ženské časopisy. Muži s tím samozřejmě nesouhlasili.Když si žena zapálila ve společnosti cigaretu - muži s tím nesouhlasili. Když začaly nosit kalhoty - také s tím nesouhlasili. Muži s ženami souhlasili zřejmě pouze na jednom místě v ...
A asi tehdy se ženy pořádně dopálily a vymyslely feminismus. Řekla bych, že žena - feministka - je ta žena, která dává na stejnou váhu ženu i muže. Prostě rovnost: Ale to se asi nikdy nestane. Muži si také vymyslí svůj -ismus a budou zase proti.
Jedna žena - feministka - řekla, že za přelidnění můžou z 50% muži, a já dodávám, že z 50% ženy. Učitelka biologie (přírodopisu), na základní škole, nám navrhla určitou asociaci k dobrému zapamatování znaků pro ženu a muže slovy:  Muži jsou do větru. Musím potvrdit, že asociace je to dobrá, značky si už nepletu, ale některé ženy jsou také do větru.
Kdysi jsem si myslela, že se muži mají v životě lépe. Nepřijíždí k nim žádná teta z Červené Lhoty a nemusejí se hádat se sestřičkou na porodním jestli už a nebo ještě ne. Ale teď jsem pochopila, že příroda je moudrá (asi jediná na světě) a že oni mají také své problémy. Tak např. holí se každý den(někteří), musí na vojnu (někteří), musí nosit domů výplatu (někteří), musí platit alimenty každý měsíc (někteří). Horší mají snad jen to, že většinou dříve umřou (někteří), asi jsou opravdu citlivější a na ty svalovce si jen hrají.
Ale co! Nebojte kluci! My nepůjdeme na jaře stávkovat na Václavák, bojovat za ženská práva. My vytáhneme krátké sukně, vydržíme vaše mnohdy stupidní pohledy na naše pozadí i ty štípance do zadnice a budeme tiše za ženské práva bojovat doma!
Feministky by podle mě měly bojovat především za to , aby si chlapi nevyskakovali na ženy a nehrozili jim silou, kterou skutečně mají.( Já jsem tedy žádného zbitého nebo znásilněného chlapa ještě neviděla. Vy ano?)
Podle nového trendu již muži neloví ženy, ale naopak ženy loví muže. Z bojovných lovců mamutů se za ta dlouhá léta stali nesmělí chlapečci, kteří se stanou bojovnými jen po několika skleničkách. Takže asi za pár let, budou ženy dostávat povinnou četbu: Jak ulovit muže. (Mimochodem tato kniha opravdu existuje!)

Autor: Kateřina Křižánková


A co vy, milé čtenářky, jak rozumíte feminismu?

Doporučujeme

Články odjinud