Středomořská kuchyně, vydatná smažená jídla či různorodé chuťovky. Jak široké spektrum dobrot nabízí kuchyně velké země na jih od Pyrenejí, můžete posoudit sami na následujícím vzorku.
Paella
4 porce - příprava: 50 minut
- 150 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g kulatozrné rýže
- 1 červená paprika
- 100 g hrášku
- 1 a 1/2 l kuřecího vývaru se šafránem
- 500 g plodů moře (krevety, sépie, mušle)
- citron
- nať z hladkolisté petrželky
- sůl a pepř
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rýži, kolečka klobásy, papriku pokrájenou na nudličky, hrášek a vše podlijte vývarem. Zamíchejte a zakryté duste asi 30 minut.
Těsně před dovařením rýže vmíchejte plody moře, osolte a nechte zakryté asi 10 minut. Paellu podávejte s nakrájeným citronem a nasekanou petrželkovou natí.
NÁŠ TIP: Paella skvěle chutná taky v kombinaci s králíkem.
Puchero
4 porce - příprava: 60 minut
- 100 ml olivového oleje
- 1 větší cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 2 klobásy chorizo
- 2 větší mrkve
- 500 g menších brambor
- 2 l kuřecího vývaru
- 1 velká červená paprika
- 500 g hrášku, čerstvého
- 3 bobkové listy
- hrst petrželkové nati
- sůl a pepř na dochucení
Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kolečka pokrájenou klobásu a mrkev, oloupané brambory, bobkový list a zalijte vývarem. Během pomalého vaření přidejte nakrájenou papriku a hrášek. Polévku ochuťte solí a pepřem. Nakonec vsypte najemno nasekanou petrželkovou nať.
NÁŠ TIP: Hrášek lze zaměnit za cizrnu, či dokonce fazole. V polévce můžete vařit třeba větší kusy králíka, nebo kuřete.
Gazpacho
4 porce - příprava: 15 minut + chlazení
- 100 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 1 kg zralých rajčat
- 1 svazek jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 500 ml červeného vinného octa
- 1 salátová okurka
- sůl a pepř na dochucení
- tenké plátky bílého chleba k podávání
OZDOBENÍ:
- okurka
- červená paprika
- jarní cibulka
- petrželková nať
- čerstvý koriandr
Všechny suroviny kromě oleje a octa rozmixujte. v a zlehka do ní vmíchejte olej a ocet. Dochuťte solí a drceným pepřem. Dejte chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.
V mrazáku vychlaďte sklenice. Ozdobte najemno nakrájenou zeleninou. Podávejte s nasucho opečeným pečivem – bruschettami.
Tortilla
4 porce - příprava: 30 minut
- 100 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 400 g nových brambor, vařených
- 200 g uzené slaniny
- 1 červená paprika
- několik lístků čerstvé šalvěje
- 6 vajec
- 100 g vyzrálého čedaru
- sůl a pepř
Na oleji restujte dozlatova pokrájenou cibuli a brambory pokrájené na kolečka. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájenou papriku, šalvěj.
Do misky s prošlehanými vejci s nastrouhaným sýrem přidejte orestované brambory a opatrně zamíchejte. Směs osolte a ochuťte drceným pepřem. Vše vlijte zpět do tukem vymazané pánve. Pečte asi 5 minut na mírném ohni. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.
Chilli chřest s krevetami
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 svazek běleného chřestu
- 100 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 20 větších krevet
- špetka drceného chilli
- petrželková nať, najemno nasekaná
Svazku chřestu odřízněte asi 2 cm ze spodní části. Zbytek opatrně oloupejte. Vložte asi na 2 až 3 minuty do vroucí osolené vody. Sceďte.
Na oleji orestujte na plátky pokrájený česnek a přidejte očištěné krevety. Orestujte je dorůžova. Přidejte chilli a chřest, prohřejte a ochuťte a ozdobte zelenou petrželkovou natí.
Churros
4 porce - příprava: 40 minut
- 100 g másla, změklého
- špetka soli
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- kůra z pomeranče, nastrouhaná
- olej na smažení
- krupicový cukr na posypání
Na pánvi rozpusťte máslo s 200 ml vody. Přidejte špetku soli. Opatrně přiveďte k varu. Do horké tekutiny vsypte za stálého míchání mouku se sodou. Vařečkou intenzivně míchejte, až vytvoříte hladkou hmotu, která se nelepí na pánev. Odstavte z ohně a do prochladlé směsi vmíchejte jedno po druhém vejce a pomerančovou kůru.
Olej na smažení rozehřejte na 180 až 190 °C. Cukrářský sáček naplňte těstem. Postupně pouštějte do horkého oleje asi pěticentimetrové kousky těsta. K oddělování těsta použijte třeba nůž nebo nůžky.
Asi po 45 vteřinách churros obracejte. Osmažené kousky zbavte tuku na kuchyňském papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.
Chuť Španělska
- CHORIZO - Pikantní fermentovaná uzenina, kterou můžete konzumovat jen tak, grilovanou, smaženou nebo jako součást mletého masa či polévek.
- RÝŽE NA PAELLU - Kulatozrnná rýže (např. Calasparra nebo Vialone Nano), pěstovaná ve Valencii, odkud tento pokrm pochází.
- TAPAS - Chuťovky typické pro španělskou kuchyni.
Zveme vás na tapas!
Bruschetty
Cherry rajčátka nakrájejte na malinké kostičky. Promíchejte s olejem, ochuťte solí a pepřem a ozdobte ančovičkou. Podávejte na opečeném chlebu.
Marinované olivy
Promíchejte spolu nakládané černé a zelené olivy, nakládaný česnek a bobkový list.
Masové špízy
Mleté jehněčí maso (nejlépe plec) smíchejte s najemno nasekanou mátou a rozdrceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte kuličky, napíchněte je na špejle a opékejte na grilu. Podávejte s citronem.
Bramborový salát
Brambory slupce, uvařte nakrájejte oloupejte, ve kostky, promíchejte na s kousky a petrželkovou choriza natí.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.