Jak je to s rakovinou a dědičností?

Jak je to s rakovinou a dědičností?

Vědci z britského střediska Cancer Research, kteří jsou součástí mezinárodního týmu lékařů, oznámili, že se jim podařilo objevit na chromozomu 1 gen zodpovědný za vznik rakoviny kůže.

www.ulekare.cz

Předpokládá se, že zdědění chybné podoby tohoto genu zvyšuje riziko vzniku nejnebezpečnější formy rakoviny kůže - zhoubného melanomu.

Výzkum

Vědci věří, že výzkum přispěje k objasnění vzniku a vývoje melanomu a v budoucnosti pomůže lékařům poradit lidem z rizikové skupiny, jak riziko vzniku rakoviny snížit. Minulé výzkumy identifikovaly dva geny – CDKN2A a CDK4, které zvyšují riziko vzniku melanomu, zdědí-li se v chybné formě. Na chromozomu 1 je gen zodpovědný za rakovinu

Vzhledem k tomu, že tyto dva geny jsou zodpovědné přibližně za 30 % dědičných případů, bylo jasné, že musí existovat ještě další geny pro rakovinu kůže. Je třeba však zdůraznit, že geny a dědičnost hrají významnou roli pouze asi v 10 % případů onemocnění rakovinou kůže.

Nejčastější příčinou vzniku melanomu je totiž opalování, neboť způsobuje poškození kožní DNA. Nahromadění těchto poškození vede ke vzniku rakoviny. Pro lidi, kteří zdědili náchylnost ke vzniku melanomu, je proto velmi důležité vyhýbat se slunci.

ČTĚTE TAKÉ:
Michal prásknul na Vondráčkovou: V noci snědla půlku kachny!

Doporučujeme

Články odjinud