Jak na brambory

Jak na brambory
Nepodceňujte výběr a úpravu ani tak všední přílohy, jakou jsou brambory. Poradíme vám, jak nejlépe na to...

Brambory vařte nebo jinak tepelně upravujte vždy co nejkratší možnou dobu. S každou minutou varu z nich totiž uniká draslík i vitamin C. Lepší je vařit ve slupce a teprve uvařené je oloupat. Vodu můžete použít na přípravu zeleninového vývaru.

Nakupujte brambory podle toho, jak je budete dále upravovat. Do salátů a na loupačku kupujte typ A, který i po uvaření dobře drží tvar a je lojovitý. Jako příloha je ideální typ B, který se při vaření částečně rozpadá. Na kaše či těsta se hodí typ C, který je moučný a při vaření se rozpadá velmi snadno.

Skladování brambor se vyhněte, pokud nemáte čistý, suchý a tmavý sklep, kde se teplota drží kolem 4–6 °C. V teple začnou hlízy brzy klíčit a vadnout, brambory přešlé mrazem jsou zase sladké a nahnědlé. Máte-li brambory ve společném sklepě s jablky nebo hruškami, může mít ovoce narušenou chuť i vůni.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud vás čeká nějaké důležité jednání nebo schůzka, tak se důkladně zamyslete nad tím, jak působíte. Zvýšenou pozornost byste měli věnovat volbě oblečení, líčení nebo účesu. Právě na…

Nejčtenější články