Jak na citlivou pleť - díl I.

Jak na citlivou pleť - díl I.

Citlivá pleť, která se stává problémem naší doby, je nevyzpytatelná, protože reaguje rychle na jakoukoli změnu. Výzkumy potvrzují , že citlivostí pleti trpí více než 55% Evropanek.

Reaktivita citlivé pleti může být způsobena několika různými vlivy.

- vlivem životního prostředí - při vystavení přílišnému horku, chladu či náhlým změnám teploty pleť svědí, štípe nebo pálí. Může dojít k jejímu začervenání. Pleť je choulostivá na vítr, slunce a atmosférické znečistění.

- vaskulárním systémem - tato reaktivita je spojena s křehkostí kapilár, která se projevuje výskytem začervenání a pocity horka. Pleť tak reaguje na vnější (náhlé změny teplot) nebo vnitřní faktory (kořeněná strava, alkohol).

- kontaktem s přípravkem obsahujícím alergizující látku - po takovémto kontaktu následuje svědění, štípání či pálení pleti, může dojít k jejímu začervenání.

Zde je několik věcí, které byste o citlivé pleti měli vědět:

Jak poznáme citlivou pleť?

Citlivá pleť se projevuje mnoha způsoby, z nichž nejčastější jsou projevy znatelné na první pohled jako zčervenání, suchost, olupování, otoky či puchýřky. Osoba trpící citlivou pletí pociťuje nepříjemné svědění, pálení, štípání a zvýšené napětí kůže.

Jak pečovat o citlivou pleť?

Citlivá pleť potřebuje specifickou péči a hygienu. Prvním krokem, který musíme splnit v péči o citlivou pleť, je zklidnit a zabránit podráždění. Je důležité zaměřit se na posílení obranyschopnosti, které nám pomůže překonat zánětlivé stadium a do budoucna se ho i vyvarovat.

Jaká kosmetika je vhodná pro péči o citlivou pleť?

Kosmetické přípravky pro ošetření citlivé pleti by měly obsahovat látky, které pomáhají obnovovat svrchní vrstvu pokožky a udržovat optimální obsah tuků a vody. Vhodné kosmetické přípravky by měly být označeny, že jsou určeny pro citlivou pleť a hypoalergenní. Neměly by obsahovat konzervační látky a parfémy.

Jaké výrobky mohou mít označení HYPOALERGENNÍ?

Označení hypoalergenní lze uvádět na obalu výrobku jen za určitých podmínek. Především receptura výrobku musí být sestavena tak, aby neobsahovala chemické látky, které jsou známé jako kontaktní alergeny, jsou jimi např. některé konzervační látky a parfémy. Hypoalergenním může být označen jen výrobek, který byl ověřen klinickými zkouškami provedenými podle mezinárodních úmluv. Tyto speciální testy trvají 6 týdnů pod dozorem dermatologa jako tzv. opakovaný uzavřený kožní test provedený na skupině zdravých dobrovolníků a jeho podmínky jsou velmi přísné.

Jak zjistím, že je pro mne nový kosmetický přípravek vhodný?

Pokud máte s používáním kosmetiky z minulosti nějakou negativní zkušenost, vybírejte nové přípravky raději po poradě s odborníkem. Pokud přecházíte na nový typ kosmetiky, je vhodné provést test na malé části vaší pokožky např. na pokožku zápěstí. Ihned tak zjistíte, jak na přípravek bude vaše pokožka reagovat a vyhnete se budoucím obtížím.




ČTĚTE TAKÉ:
Namixujte si své nové já!

Doporučujeme

Články odjinud