Jak na jaře zhubnout II ?

Jak na jaře zhubnout II ?

Minule jsme si řekli, jak zpevnit svalstvo a zhubnout pomocí posilování. Samotným posilováním se tuk neodstraní, ale zpevní se svalstvo a plandající části těla vypadají mnohem lépe. Dnes si povíme něco o odbourávání tuku v praxi.

Jak na jaře zhubnout II ?

Minule jsme si řekli, jak zpevnit svalstvo a zhubnout pomocí posilování. Samotným posilováním se tuk neodstraní, ale zpevní se svalstvo a plandající části těla vypadají mnohem lépe. Dnes si povíme něco o odbourávání tuku v praxi.

Zásoby tuku v těle uložené lze odbourat jedině a pouze aerobním cvičením. Žádná dieta není tak účinná a trvalá, jako aerobní cvičení.

V prvé řadě před cvičením je dobré uklidnit metabolismus. Jeden týden jedna dieta, druhý týden jiná dieta, třetí týden sladkotučné hody, to vše působí na organismus tak zmateně, že tělo vlastně ani neví, jak se má chovat. Pro dobrou fyzickou kondici je optimální pravidelná strava.

A nyní k samotnému cvičení.

Aerobní cvičení je jediné, při kterém dochází k odbourání tuků. Ke spalování tuků nedojde okamžitě, ale až po 20 minutách intenzivního cvičení. Jak se ale pozná intenzivní cvičení? Je to taková aktivita, při níž váš srdeční tep dosahuje 60-90% vašeho maxima. Vaší maximální tepovou frekvenci spočítáte odečtením věku od čísla 220. Pokud je Vám např. 30, tak 220-30=190. Vaše maximální tepová frekvence je 190 za minutu. Tento výpočet je pouze přibližný a nebere v potaz vaši fyzickou kondici. Při cvičení by se pak tep měl pohybovat mezi 60%=0,6 krát 190=114 a 90%=0,9 krát 190=171 tepy za minutu. Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, je dobré si to ze začátku hlídat. Později to odhadnete podle zkušeností.

Jak jsem psal již dříve, ke spalování tuků dojde až asi po 20 minutách aerobního cvičení. Je to proto, že tělo nejdříve spaluje energetické zásoby uložené ve svalech. V některých posilovnách je v současné době k dostání tekutý preparát pro urychlení spalování tuků. Ten samotné odbourání tuků neurychlí, ale zamezí spalování energie ze svalů, a tak k odbourání dojde dříve. Informujte se, jak přípravek použít. 
Takto cvičit je nejlepší 45-60 minut třikrát týdně.

Aerobní cvičení můžete provozovat jak venku (rychlá chůze, běh, jízda na kole, na kolečkových bruslích, na běžkách, tak i v posilovně (aerobic, rotoped, běžecký trenažér, steper atp.). V některých posilovnách mají inteligentní rotopedy. Obsluha ho může naprogramovat právě na aerobní cvičení. Stroj pak sleduje váš tep a podle toho upravuje rychlost a zátěž. Dá se říci, že z vás vyždímá maximum. Jako aerobní cvičení určitě není vhodný tenis, badmigton, pingpong, baseball nebo jiné sporty. Často se zastavujete a znovu startujete, a tím je aerobní cvičení narušeno.

Výsledky by se měly projevit po 1 až 2 měsících, kdy také dojde k obratu a cvičení začne být snadnější a dokonce vám dobije chybějící psychickou i fyzickou energii.

Nezapomeňte, že aerobní cvičení je vhodné doplnit i posilováním. Před každým cvičením je přímo nutné zahřát a protáhnout svalstvo, nejlépe strečinkem.

autor: Michal

Doporučujeme

Články odjinud