Jak na krásné orchideje? Kolik potřebují vody a světla?

Jak na krásné orchideje? Kolik potřebují vody a světla?

Orchideje jsou oblíbené květiny, pěstovat je ale není snadné. Také se vám stalo, že vám rostlina po pár dnech zašla? Pročtěte si naše rady a zkuste to znovu. Uvidíte, že tentokrát vydrží.

Vybírejte pečlivě

Ovlivnit životnost orchideje můžete už při nákupu. Během vybírání dávejte pozor, aby listy byly zelené, lesklé a nepovadlé. Vrchní list by měl být stejně velký jako ten spodní. Zdravé kořeny poznáte podle šedé barvy a zelené špičky. Skvrny na listech či substrátu mohou naznačovat chorobu.

Pokračování 2 / 10

Dopřejte jí soukromí

Pokud vlastníte více orchidejí, dopřejte té nové 14 dní karanténu. Může totiž být nakažená nějakou chorobou, které se ještě neprojevila, a mohla by tak ohrozit ostatní květiny. Během 14 dnů se vylíhne většina případných škůdců.

Pokračování 3 / 10

Kam s ní?

Orchideje velmi špatně snášejí přemisťování, proto místo volte pečlivě. Květině nejlépe bude na světle u okna, pokud možno situovaného na jih. Během horkých dnů je lepší orchideje stínit žaluziemi.

Pokračování 4 / 10

Dejte jim prostor

V případě, že jste se rozhodli pěstovat orchideje ve velkém, nezapomeňte, že každá květina potřebuje svůj prostor, přílišná blízkost ostatních rostlin jí nesvědčí. Neměla by být ani příliš blízko okenního skla, jelikož ze srážené vlhkosti se jí může vytvořit plíseň.

Pokračování 5 / 10

Zalévejte

K zalévání pokud možno nepoužívejte vodu přímo z vodovodu. Obsahuje sůl, a když se vypaří, sůl zůstává a škodí květině. Nejlepší je proto sbírat a skladovat dešťovou vodu, případně tu kohoutkovou lehce převařit a nechat odstát.

Pokračování 6 / 10

Neroste je!

Orchideje sice vyžadují vlhkost, ale v jejich přirozeném prostředí je i vítr. Pokud je budete rosit v uzavřeném prostoru, hrozí jim houbovitá onemocnění. Proto je lepší do jejich blízkosti postavit fontánku nebo pořídit odpařovač a rosení se úplně vyhnout.

Pokračování 7 / 10

Hnojte je

Pro orchideje se doporučuje používat kapalné hnojivo, které by mělo obsahovat dusík, fosfor a draslík. Méně náročná verze jsou dlouhodobá hnojiva v tyčinkách, která vydrží až dva měsíce. V zimě, kdy jsou dny krátké a noci dlouhé, vyžadují orchideje vyšší přísun hnojiva.

Pokračování 8 / 10

Vhodné nádoby

Orchidejím stačí i menší nádoby, nepotřebují příliš prostoru, hlavně musí být ukotvené. Doporučuje se průhledný květináč s otvory ve dně. Chtele mít květinu v okrasném květináče, vybírejte ty se zvýšeným středem dna. Hlavně dávejte pozor, aby orchideje nestály přímo ve vodě.

Pokračování 9 / 10

Jak přesazovat

Jak už bylo zmíněno, orchideje nemají rády přemisťování, přesadit se ale občas musí. Buďte opatrní, aby nedošlo k poškození kořenů, uschlé části opatrně odstřihněte. Pokud se vám podaří odstranit zdravý kořen, zasypte ránu skořicí. V novém substrátu orchidej pečlivě ukotvěte a zalijte.

Pokračování 10 / 10

Udělejte průvan

Orchideje vyžadují proudění vzduchu, přímý průvan je ale může zabít, obzvlášť v zimě. Pěstitelé proto často využívají větráčky z počítačů.

Doporučujeme

Články odjinud