Jak na letní strašáky - úpal, otoky, kvasinky, bodnutí hmyzem či střevní potíže?

Jak na letní strašáky - úpal, otoky, kvasinky, bodnutí hmyzem či střevní potíže?

S létem přicházejí i typické zdravotní potíže. Například návrat z exotické dovolené do relativně chladné domoviny může způsobit nemalé trable. A co nás teď ohrožuje nejvíce?

Letní, třídenní chřipka

V horkých ročních obdobích se tato chřipka nazývá letní. Většinou se však jedná o zánět dýchacích cest, který způsobují zcela jiné viry než virus chřipky. Někdy se o letní chřipce hovoří v souvislosti s jakýmkoli letním onemocněním dýchacích cest,u něhož není jasně stanovena jiná diagnóza. Mezi příznaky takzvané třídenní neboli letní chřipky patří teplota, bolest svalů a kloubů. Často ji provázejí průjmy. Avšak její průběh je lehčí než u běžné chřipky a během několika dnů sama mizí. Léčba je jednoduchá. Pacient by měl zůstat v posteli, měl by hodně pít, a pokud horečka přesáhne 38 stupňů, měl by ji srážet za pomoci léků. Pokud by však potíže přetrvávaly, je třeba vyhledat lékaře.

Angína z nerozumu

Angína se objevuje především v teplém období, kdy řada z nás volí rychlé ochlazení v podobě studených nápojů. Při pití ledových drinků se totiž snižuje prokrvení sliznice, čímž se sníží její přirozená imunita a organismus je pak více náchylný právě k angíně nebo různým virózám. Odborníci navíc tvrdí, že nás studené nápoje neosvěží, protože organismus musí vydat energii na jejich ohřátí. Proto jsou lepší nápoje o pokojové teplotě.

Nateklé ruce a nohy

Delší sezení na jednom místě, ve stísněné poloze, například cestou na dovolenou, může mít za následek nateklé nohy a ruce. I takové potíže vám zkazí den. Proto je důležité během cesty co nejvíce hýbat prsty, dávat nohy do vyvýšené polohy a na noc nejíst grilované, smažené ani solené maso. Unavené nohy osvěží masáže francovkou nebo krémy s obsahem mentolu a koupel ve vodě s trochou citronové šťávy.

Bodnutí hmyzem

Bodnutí hmyzem je nejčastější, a pokud není člověk příliš velký alergik, tak i nejbanálnější letní nehoda. Jestliže v kůži zůstalo žihadlo, je třeba ho vyndat. Celou oblast můžete omýt vodou a mýdlem. Následky bodnutí hmyzem lze zmírnit potřením octem, přiložením rozkrojené čerstvé cibule nebo potíráním kostkou ledu. Pomáhá také eukalyptový olej – pět kapek oleje stačí rozmíchat v šálku s vodou a potírat postižené místo.

Nepříjemné kvasinky

Kvasinky zbožňují teplé a vlhké prostředí, takže je pro ně ideální horko, dlouhé cestování, neprodyšné oblečení a koupání v bazénech nebo stojatých vodách. U žen tak díky kvasinkám dochází ke gynekologickým problémům, například k vaginální mykóze, která se projevuje výtokem, nepříjemným svěděním a pálením. Aby kvasinky neměly šanci, je dobré se vyhnout úzkým, těsným kalhotám, spodnímu prádlu ze syntetických nebo neprodyšných materiálů. Pokud se přece jen mykóza dostaví, je dobré se sprchovat čistou studenou vodou, která zklidní pokožku a zmírní svědivé pocity, nezůstávat v mokrých plavkách, používat menstruační vložky bez fólie. A deodoranty, parfémované toaletní pomůcky pro tentokrát vynechat. To vše poševní rovnováhu ničí. Když mýdlo, tak speciální pro intimní partie!

Střevní potíže

Radost z cestování vám můžou překazit střevní potíže. Za normálních okolností všední onemocnění na dovolené přináší nepříjemné komplikace. Nevolnost,zvracení, horečka, křeče v břiše a nutkání na stolici jsou nejběžnější projevy cestovního průjmu. Může za ně stres, nepravidelnost stravy, nezvyklá či kontaminovaná jídla. Takové průjmy mají lehčí průběh, dají se poěmrně rychle léčit. Vážnější průjmy jsou způsobené bakteriemi, viry nebo parazity. Lékaři radí často si mýt ruce, pít jenom balenou vodu a s ní také omývat ovoce a zeleninu. Pozor na džusy, víno a alkohol, bývají ředěné užitkovou vodou.

Poznáte, zda je to Úpal, nebo úžeh?

Úpal je přehřátí organismu vinou vysoké okolní teploty, jež vede k poruše termoregulace a ztrátě tělesné vody. Dochází k němu při dlouhém pobytu v autě nebo při letních koncertech či sportovních akcích konaných ve velkých halách, zkrátka všude tam, kde není možné se průběžně ochlazovat a přijímat v dostatek tekutin. Projevuje se bolestí hlavy, zvracením, závratí, suchou kůží bez potu nebo zvýšenou teplotou. Proto je dobré si hlídat příjem tekutin, během horka se vyhnout fyzické zátěži a přes poledne dodržovat siestu ve stínu. Je dobré hodně odpočívat ve větrané místnosti mít volné oblečení. Od věci není ani osvěžovat během dne tvář a tělo vodou ve spreji, případně ledovat třísla a hlavu. Úpal si lidé často pletou s úžehem, většinou však dochází ke kombinaci obojího.

Úžeh je de facto sluneční úpal. V tomto případě se jedná o přehřátí organismu působením přímého slunečního záření. Dochází k němu tedy venku, při dlouhém pobytu na slunci. Jak se tomu můžete bránit? Kromě pokrývky hlavy je samozřejmě nezbytné si hlídat opět pravidelný příjem tekutin a pokud to je možné, ochlazovat tělo sprchou nebo v bazénu. Jestliže se vám úžehu nepodaří z nějakého důvodu zabránit, nastupují podobné projevy jako při úpalu. V horším případě se může přidat také ztuhnutí šíje, nebo dokonce nebezpečný otok mozku. S nápravou takového stavu vám může pomoct pobyt v chladnější místnosti, postupné ochlazování těla a opatrný, taktéž postupný přísun tekutin. Pokud přese všechna opatření vaše potíže neustoupí, raději vyhledejte lékaře. Jinak riskujete své zdraví.

VIDEO: Jak nebezpečný může být úpal? To se dozvíte níže ve videu.

ČTĚTE TAKÉ:
Ženy prý zažívají nejlepší sex v osmadvaceti, muži v pětatřiceti letech

ČTĚTE TAKÉ:
Senioři chtějí jiné porno než třicátníci, producenti už chystají "laskavější erotiku"

Doporučujeme

Články odjinud