Jak na Pět Tibeňanů

JOGA - nyní již k praktickému provádění Pěti Tibeňanů.

Jak na Pět Tibeňanů
A nyní již k praktickému provádění Pěti Tibeňanů

Budu zde dále hovořit pro jednoduchost o pěti ritech / rit = zkr.rituál /

1. RIT
Stojíme uvolněně, mírně rozkročeni a vzpříma. Pozornost zaměříme na svůj střed

  1. HARA,t.j. na oblast pod pupkem./pocitem/. Při nádechu upažíme s dlaněmi dolů. Zrak

zaměříme na nějaký bod ve výši očí a začneme se otáčet kolem své osy.Oči sledují do poslední chvíle svůj bod a pak se hlava otočí o 360 stupňů a oči se opět opřou o svůj bod.Otáčíme se doprava.
Po několika otáčkách / počet ritů si určete podle svých limitů / se zastavíme,nohy máme pokrčené a ruce spojíme ve výši hrudi. Pozornost zaměříme na HARA a volně dýcháme.Tím získáme rovnováhu.Oči se dívají na svůj bod.
Po zklidnění uděláme stejný počet otáček na druhou stranu.


2.RIT
Položíme se na záda. Zaměříme dech na svoje HARA. Ruce jsou podél těla, dlaněmi dolů, případně si můžeme dlaně vložit pod hýždě. A teď jsou dvě varianty:
a/ s nádechem zvedáme hlavu a bradu přiblížíme k hrudníku.Zároveň zvedneme natažené nohy do přibližně kolmé polohy k trupu. Záda se nezvedají z podložky. Při výdechu se pomalu vracíme do výchozí pozice v leže.
b/ stejnou technikou s nádechem zvedáme pokrčené nohy k břichu, pak je natáhneme a s výdechem necháme pomalu poklesnout holeně. Na závěr klesá hlava a stehna zároveň na podložku. Tento způsob ulehčí bederní páteři.


3.RIT
Klekneme si, kolena od sebe v šíři pánve. Prsty nohou zapřeme o podložku, takže chodidla jsou přibližně v pravém úhlu k podložce.Vytáhněme se z pasu,narovnejte páteř. Položíme bradu na hruď a tím natáhneme krční svaly.Neprohýbáme se v kříži.
Ruce položíme na HARA a procítíme je. S dalším nádechem se uchopíme pod hýžděmi.Začneme otevírat hrudník a mírně zakláníme celou horní polovinu těla vzad.Hlavní je však mentální otevírání srdeční /4./ a krční /5./ čakry. To vše do pozice, která je vám ještě příjemná a při níž nezadržujete dech. Vrátíme se s výdechem do výchozí pozice. Po ukončení serie 3.ritu můžeme spočinout v jogamudře, což je sed na patách s hrudníkem na stehnech a hlavou u kolen. Ruce sepneme za zády,nebo je položíme volně podle těla a relaxujeme.


4.RIT
Posadíme se s nataženýma nohama a chodidly od sebe v šíři ramen. Opřeme se o ruce dlaněmi i prsty na podložce.Soustředíme se okamžik na HARA. S výdechem skloníme bradu k hrudi. S nádechem pokrčujeme nohy a zvedáme pánev do polohy rovnoběžné s podložkou. Hlavu samozřejmě zakláníme.Vaše tělo vytváří jakýsi stolek. S výdechem se vrátíme do výchozí pozice.
Relaxujeme v pozici "vozky",což je sed s pokrčenýma nohama,hrudník na stehnech a hlava opřená o kolena.


5.RIT
Výchozí pozice je varianta "kobry"- bhudžangásány: v lehu na bříšku se opřeme dlaněmi vedle hrudníku, čelo se dotýká podložky. Chodidla zapřeme prsty do podložky v šíři ramen. S nádechem tahem svalů šíje a zad zvedáme pomalu horní polovinu těla. Ruce jsou v této fázi pasivní a ujímají se činnosti až v konečné, statické pozici "kobry" - tehdy se o ně opřeme. Koncentrace na HARA.
S nádechem pak zvedáme pánev do pozice "stříšky" / obráceného "V" /. Paty tiskneme k podložce. S výdechem se vrátíme do polohy "kobry". Po ukončení serie 5. ritu relaxujeme v nějaké pohodlné pozici na bříšku / na boku /, např. v "tygří" relaxaci./ podobná "stabilisační" poloze při první pomoci /.

 

Uúúúf....tak hezky zhluboka nadechneme a vydechneme a ...usmějeme se ! Relaxujeme a prožíváme vnitřně účinky cvičení. Zkusíme si svoje pocity / se zavřenýma očima/ konkrétně pojmenovat.Vaše tělo i mysl vám řeknou, co je třeba poopravit, ubrat,přidat,buďte svojí pozorností uvnitř, dostanete odpovědi na své otázky.
Rád bych doporučil začátečníkům, aby začali cvičit pod odborným dohledem a tak se vyvarovali chyb, které by jim mohli při cvičení Pěti Tibeňanů víc uškodit, než pomoci.

Možná ještě jednu radu bych přidal: protože při cvičení se často stává, že adept na mládí se nedokáže soustředit a myšlenky mu poletují mezi včerejší schůzí a zítřejším balením na hory - zkuste cvičení doprovázet příjemnou relaxační. muzikou.

Skončil pátý RIT a s ním i "pohádka" o Pěti Tibeňanech. Vzpomeňte však, kolik je v pohádkách Pravdy a jak často se její Poznání realizuje v našem praktickém životě. Tímto Poznáním si uvědomujeme, kde je naše pravé a správné místo. Cvičení Pěti Tibeňanů vám přináší Poznání o harmonii vašeho vnitřního světa se světem vnějším a její skutečnost realizuje. Možná je to ten pravý recept na mládí!

Přeji vám hodně zdraví, radost ze života a "věčné mládí" !

Váš Richard Holický

Nezapomeňte, že na Dámě najdete Poradnu JÓGY pod názvem JÓGA a Okolí. Tam se můžete na cokoli zeptat.

Doporučujeme

Články odjinud