Jak na průjmová onemocnění u malých dětí

Jak na průjmová onemocnění u malých dětí

Rotavirová infekce je nejčastější příčinou nebezpečného průjmu u malých dětí do pěti let. Těžké průjmy, doprovázené vysokou horečkou a dehydratací jsou vysoce nakažlivé a znamenají pro malé děti vážné ohrožení života. Ročně u nás rotavirovou infekcí onemocní více než 100 tisíc dětí z toho až 4000 dětí musí být hospitalizováno.

Rotavirus vyvolává u dětí jedno z nejtěžších průjmových onemocnění ve srovnání s ostatními možnými příčinami. Je vysoce infekční, k nákaze stačí jen 10 virových částic. Přenáší se velmi často zanesením viru do úst, kontaktem mezi dětmi, kontaminovanýma rukama, hračkami, ale i vzduchem. Rotavirus vydrží na rukou, hračkách a pevných površích několik hodin až dnů a je relativně odolný vůči různým desinfekčním prostředkům. Jeho šíření není závislé na sociální a ekonomické úrovni rodiny. U nás se vyskytuje po celý rok, nejvíce v zimě a na jaře.

Rotavirová gastroenteritida se projevuje horečkou, zvracením, bolestmi břicha a těžkým průjmem. Průjmem a zvracením dochází k velkým ztrátám tekutin, což vede k rychlému odvodnění organismu (dehydrataci). Typickými příznaky jsou oschlé sliznice, zapadlé oči, snížený kožní turgor, méně časté močení, nechutenství, slabost. V nejtěžších případech i poruchy vědomí, namáhavé dýchání a chladné končetiny.

Nejúčinnější možností prevence je očkování

Jedinou nadějí jak předejít nebezpečným průjmům u dětí je očkování. Očkování proti rotavirovým infekcím ochrání dítě v nejkritičtější době od narození (očkovat je možné po pár týdnech života) do pěti let.
Vakcína působí proti všem pěti nejčastějším typům rotavirů, které představují 96% typů způsobujících toto onemocnění. Chrání zejména proti těžkým rotavirovým infekcím. V EU je očkování doporučeno dvěma evropskými pediatrickými společnostmi. V České republice je doporučuje Česká vakcinologická společnost. Vakcína RotaTeq získala ocenění – nejlepší ochranná vakcína.

Zdroj: mhw

Doporučujeme

Články odjinud