Jak na údržbu kamenných podlah? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak na údržbu kamenných podlah?

Přestože je dnes velmi populární napodobovat v interiéru přírodní materiály, krása skutečného kamene se nahradit nedá. Aby vám však dlouho vydržel v pěkném stavu, je třeba o něj náležitě pečovat. Což platí i pro kamenné podlahy.

Ušlechtilý přírodní materiál slibuje mnoho předností: je téměř nezničitelný (dobře mechanicky odolává zatížení), trvanlivý (přežije několik generací) a případné drobné stopy používání v podobě oděrek se nevnímají jako nevýhoda (v kresbě kamene se ztratí). Dále slibuje rozměrovou stálost, dobrou odolnost vůči vodě a poměrně snadnou údržbu; proto se vnímá jako jedno z možných ideálních řešení i pro rodiny s alergiky.

CO PŘEDSTAVUJE BĚŽNÁ ÚDRŽBA

Kámen je velice hygienický materiál, nepřitahuje prach. Což ale neznamená, že byste podlahu z něj vyrobenou nemuseli průběžně uklízet. Špínu lze vysát, případně použít mop se speciálním návlekem, který nečistoty přitahuje. Někde se stále ještě používá koště, ale to odborníci obecně příliš nedoporučují kvůli prachu, který se při tom víří. Mnohé materiály dovolují použít i běžnou mokrou cestu, tedy stírání vlhkým hadrem. Anebo vsaďte na parní čištění, které se dnes v domácnostech také prosazuje. Pára proniká do hloubky pórů a díky vysoké teplotě dokáže odstranit mastnotu, oleje, vosky…

NEUTRÁLNÍ VOLBA

Mnozí z nás však mají pocit, že když do vody nekápnou alespoň trochu saponátu, úklid se nepovede podle jejich představ. Saponát přidejte, ale občas – pokud uklízíte denně, pak ho použijte asi dvakrát týdně a znovu podlahu přetřete čistou vodou. „Nejlepší jsou běžné saponáty bez přídavku ochranných složek a extrémních vůní. Hodnota jejich pH by se ideálně měla pohybovat kolem čísla 7, případně od 5 do 9 – tedy používat mírně kyselé či mírně zásadité přípravky. Extrémy mimo tyto hodnoty nejsou pro běžnou každodenní údržbu vhodné,“ upozorňuje Filip Černý ze společnosti Uklizený dům.

Klepněte pro větší obrázek

MÁME RÁDI PŘÍRODNÍ ŘEŠENÍ

A s tím souvisí i návrat ke zvykům našich babiček, a tak při úklidu čehokoli mnohdy sázíme i na takzvaně „jedlý“ úklid. Co myslíte, může se při údržbě kamenných podlah zkusit třeba ocet? „Ocet je v podstatě slabá kyselina. Když ho zkusíte jednou, budete vidět výsledky, ale jeho dlouhodobé používání by kamenný povrch poškodilo. Navíc ocet neodstraní mastnotu,“ připomíná Filip Černý. Pokud se doma stane nehoda a nechtěně něco na podlahu vylijete, okamžitě to setřete a dané místo přetřete toaletním mýdlem, pak čistou vodou.

PROČ MYSLET (NEJEN) NA IMPREGNACI

Impregnovat znamená zkrášlit či prodloužit životnost materiálu, ale také ho ochránit a vám pak usnadnit běžný úklid. Kamenné podlahy se mají impregnovat vždy po pokládce a pak není od věci impregnaci opakovat jednou za 1 až 2 roky. A průběžně myslet i na celkovou profesionální údržbu odborné firmy, která kámen vyčistí do hloubky, opraví chyby (například extrémně odolné zašlé skvrny, které neodstraníte běžným čištěním), aplikuje impregnaci, případně provede razantnější mechanický zásah.

NA CO MYSLET V PRVNÍ ŘADĚ

Aby vaše kamenná podlaha stále dobře vypadala, nezapomeňte, že péče o ni nezačíná až po několika letech používání, ale už od pokládky.


KAMENNÝ KOBEREC…

…je dalším představitelem moderní bezespárové krytiny. Vyrábí se z drobných kamínků, například mramorové drti, jež se stmelují pojivem na bázi pryskyřic. Běžná údržba představuje luxování nebo vytírání mokrou cestou.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud