Jak na vaginální infekce a dyskomfort?

Jak na vaginální infekce a dyskomfort?

Každá žena má ve svém vaginálním prostředí laktobacily, které chrání poševní stěnu před vznikem zánětu. Je-li porušena rovnováha mezi laktobacily a ostatními mikroorganizmy, a to z důvodů vnitřních (porucha imunity, stres, špatná hormonální regulace, cukrovka) nebo vnějších (bakteriální infekce z důvodu přenosu z partnera, vířivky, bazénu, sauny nebo z nesprávné hygieny), může dojít k dyskomfortu nebo až k zánětu.

Co je to vaginální dyskomfort?

MUDr. Janeta Filová: Každá žena má originální složení vaginální mikroflóry. Děvčátka před pubertou nejsou hormonálně aktivní, a tudíž i jejich poševní prostředí zůstává sterilní. Po nástupu hormonálních cyklických změn, tedy menstruace, dochází k osídlení vaginy řadou mikroorganismů, z nichž nejvíce je zastoupený laktobacil. Tuto skutečnost popsal před mnoha lety německý gynekolog Allbert Döderlein.

Vzájemnou harmonii mikroorganismů v poševním prostředí udržuje kyselé pH, produkce peroxidu vodíku a bakteriocínů, za kterou je odpovědný zejména Doderleinův laktobacil. Pokud dojde k porušení této harmonie, může vzniknout výtok, pálení, svědění, zarudnutí vulvy a tyto potíže mohou vyústit až do vaginální infekce.

Proč některé ženy trpí více na vaginální potíže?

MUDr. Janeta Filová: Je to dané stavem imunitního systému, způsobem života i životním obdobím ženy. Například žena, která užívá hormonální antikoncepci nebo je těhotná, je více náchylná na kvasinkové infekce. Na rozdíl od ženy, která žije promiskuitním životem a je více ohrožena sexuálně přenosnými nemocemi.

Vaginální nerovnováhu může způsobit i nechráněný styk, a to i se stálým partnerem, neboť semeno alkalizuje poševní prostředí a dává prostor pro pomnožení bakterií. Časté návštěvy bazénů, koupališt a saun mohou rovněž způsobit vznik vaginální infekce. Také častou příčinou vaginálního dyskomfortu bývá užívání širokospektrálních antibiotik, které také ruší ochrannou funkci vaginální flóry.


Jak se žena může před vaginálními problémy chránit?

Je důležité zachovat vaginální harmonii.

  • Pravidelná intimní hygiena (ne však přehnaná!) je základním předpokladem. Používejte speciální intimní kosmetiku pro ženy. Na obyčejné mýdlo zapomeňte. Vyzkoušejte například přípravek Femina, Saforelle nebo Lactacyd.
  • Noste prodyšné spodní prádlo, které absorbuje vlhkost (především bavlna), a to hlavně v teplém počasí.
  • Perte spodní prádlo v jemných pracích prostředcích k tomu určených.
  • Sedací koupel plnou bublinek si dopřávejte maximálně jednou týdne. Dejte přednost sprchování.
  • Zvýšenou pozornost je třeba dodržovat na veřejných toaletách, ve společných sprchách, šatnách, v sauně či bazénu. Teplo a vlhko jsou nejhorší kombinace.
  • Skladba stravy je důležitá. Omezte hlavně cukr, čokoládu a přeslazené nápoje.
  • Pokud prevence nepomáhá a potíže se objeví, lze vyzkoušet volně prodejné přípravky proti vaginálnímu dyskomfortu a infekcím - a to buď ve formě čípků, globulí či tablet. Je důležité zachovat vaginální harmonii, kterou udržuje zejména Döderleinův laktobacil. Například přípravek Gynocaps splňuje tyto požadavky a je možné ho podávat, jak při začínajících potížích, tak i po celkové antibiotické léčbě nebo po léčbě infekce vaginálními čípky. Vaginální kuličky Gyno-Pevaryl 150 jsou určeny k léčbě onemocnění ženského pohlavního ústrojí vyvolaných kvasinkami a plísněmi. Feminella Vagi C jsou vaginální tablety, které obsahují vitamin C, který snižuje pH poševního prostředí.
  • Pokud vaginální infekce a dyskomfort přetrvávají, obraťte se vždy na svého gynekologa.

Doporučujeme

Články odjinud