Jak na Vánoce ušetříte? Zchudlým Američanům radí odborníci

Jak na Vánoce ušetříte? Zchudlým Američanům radí odborníci

Věděli jste, že průměrná rodina v Americe utratí o Vánocích okolo jednoho tisíce dolarů (v přepočtu přes 17 tisíc korun)? Nicméně letošní krize nejen v USA přiměje mnoho rodin, aby výrazně snížily svůj vánoční rozpočet. Na stránkách HowCast.com můžete zjistit, jak o Vánocích ušetřit. Stačí několik pravidel.

Prvním z nich je vytvořit si seznam blízkých, kamarádů, kolegů a známých, kterým chcete koupit vánoční dárek. A zároveň si u každého poznačte částku, v jaké by se dárek pro něj měl pohybovat.

Nemusíte nakupovat méně dárků. Stačí nakupovat chytřeji. Je-li vaše finanční situace skutečně tísnivá, můžete v rámci rodiny prodiskutovat možnost, že by se letos dárky koupily pouze dětem.

Výhodně? V internetových obchodech… Když máte připravený seznam dárků a rozpočet pro jednotlivé osoby, držte se jej. V dalším kroku byste se měli zaměřit na webové portály, kde lze výhodně nakoupit nebo je v nabídce výprodej zboží. Také můžete použít srovnání cen, které již řada portálů nabízí, a vybrat si opravdu nejvýhodnější nabídku.

Pozor, pokud objednáváte vánoční dárky přes internet, udělejte to alespoň dva týdny před Štědrým dnem, abyste měli jistotu, že vám je zásilková služba skutečně včas doručí.

…nebo v sekáčích… Zajímavá může být také návštěva second-handů, zastaváren či charitativních obchůdků, kde můžete najít šperky, hodinky a další doplňky za velmi zajímavé ceny.

Když už budete na místě, vyzkoušejte si smlouvání. Slevu můžete někdy získat velmi jednoduše, stačí se zeptat, zda by vám ji neposkytli. V některých obchodech vám poskytnou slevu už jen proto, že platíte v hotovosti a ne kartou.

Nebojte se zeptat na slevy a akce, jaké momentálně prodejci nabízejí. Nejen zákazníci, ale také obchodníci se krizi před Vánocemi přizpůsobují a již nyní nabízejí řadu vánočních slev.

Doporučujeme

Články odjinud