Jak nakupovat a vybírat sýry, radí Petr Havlíček

Jak nakupovat a vybírat sýry, radí Petr Havlíček

Sýry mohou být zdravé. Všechny. Některé druhy bychom však neměli konzumovat pravidelně. Sýry jsou totiž jedním z hlavních zdrojů tuku v našem jídelníčku. S výběrem těch správných sýrů poradí ve video seriálu Vím, co jím specialisté na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Základem zdravého jídelníčku je pestrost, platí to i pro sýry

„Největší chybou, kterou u výběru a konzumace sýrů děláme, je orientace na malý výčet druhů sýra a také špatný výběr sýrů,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. U sýrů je potřeba sledovat především množství tuku a svoji roli hraje i množství soli.

Ve výběru by měly převažovat sýry do 30 % tuku v sušině. Celkový obsah tuku v sýru se počítá vynásobením podílu sušiny a obsahu tuku v sušině. Výsledné číslo se pak vydělí stem. Do jídelníčku tedy zařazujte raději tvrdé sýry eidamského typu nebo čerstvé sýry jako mozzarella. S podstatně menší frekvencí pak sahejte po hermelínech a jiných plísňových sýrech. Ty bývají výrazně tučnější.

Vedle tuku sledujte sůl

V některých případech bývají sýry i výrazným zdrojem soli. Sůl v takových sýrech přijímáme v podstatě zbytečně. Množství sodíku v sýru by totiž nemělo přesahovat 900 miligramů (tedy do 2,5 g soli) na 100 gramů produktu.

Sýry i při dietě

Mezi sýry se řadí i tvarohy, které obsahují velké množství bílkovin, vápníku, a pokud vybereme ty s nižším obsahem tuku, jsou i nízkokalorické. „Králem mezi nízkokalorickými sýry jsou olomoucké tvarůžky. Jsou z netučného kyselého tvarohu. Kromě soli se při výrobě tohoto sýru neužívají konzervační látky. Tělu přináší kvalitní plnohodnotné bílkoviny, minimum sacharidů i tuku a značné množství vápníku,“ vyjmenovává Karolína Hlavatá přínosy tohoto sýru.

Protože energetická hodnota olomouckých tvarůžků ve 100 g je jen 575 kJ, a v tomto množství jsou jen 2 g sacharidů a 1 g tuku, jsou tvarůžky ideální pro redukční diety, diabetiky a lidi s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Dopřát si je mohou i pacienti s bezlepkovou dietou. Naopak kvůli poměrně velkému množství soli by je střídmě měli konzumovat osoby s vysokým krevním tlakem a děti. Ale ani tučnějších sýrů se při redukční dietě nemusíte vzdát. Stačí jen myslet na množství, které si dopřejete.

Zdravá volba

Pokud chcete jíst opravdu zdravé sýry, sáhněte po těch čerstvých nezrajících – např. žervé nebo další termizované sýry. Zdraví prospívají nejvíce. Většinou obsahují pouze mléko, sířidlo, smetanu, nejsou přesolené a vápník se z nich v organismu ideálně vstřebá. Do této skupiny patří i ricotta nebo cottage.

Doporučujeme

Články odjinud