Jak nemít postižené dítě

Přáním každé matky je přivést na svět zdravého potomka. Každá rozumná žena se proto snaží vytvořit v těhotenství pro své dítě takové podmínky, které by přispěly k jeho zdravému vývoji.

Jak nemít postižené dítě

Přáním každé matky je přivést na svět zdravého potomka. Každá rozumná žena se proto snaží vytvořit v těhotenství pro své dítě takové podmínky, které by přispěly k jeho zdravému vývoji. Ne vše však mohou ženy sami ovlivnit a rozpoznat. V posledních letech se díky prenatální péči, která vyhledává rizikové faktory v těhotenství a sleduje vývoj plodu, daří zachytit řadu genetických  poruch, které zůstávaly dříve skryté.

 

Nejjednodušším důkazem správného vývoje plodu jsou jasné srdeční ozvy, počet pohybů a měření velikosti dělohy. Ultrazvukové vyšetření, které sleduje vývoj plodu přes břišní stěnu, popřípadě stěnu pochvy, hodnotí počet plodů, jejich životní projevy a velikost. Přibližně ve dvacátém týdnu těhotenství se hodnotí délka plodu, odhaduje se jeho stáří podle velikosti hlavy a obvodu hrudníku, určuje se poloha placenty a zjišňují se anatomické abnormality jako rozštěp páteře, rozštěp patra, cystické ledviny, abnormality mozku, srdce apod.

 

Kolem 16 až 18 týdne těhotenství provádí každý gynekolog odběr krve, ze které se stanovuje bílkovina tzv. alfa-1-fetoprotein, jejíž vysoké hladiny mohou upozornit na vývojové vady jako spina bifida(rozštěp páteře), hydrocefalus, Downův syndrom..

 

Řadě žen je (díky zvýšené hladině této bílkoviny v krvi) doporučen odběr a vyšetření plodové vody tzv. amniocentéza ( provádí se po 16.týdnu těhotenství). Získávají se tak buňky plodu, jejichž genetickým rozborem lze diagnostikovat genetické poruchy tak jako např. Downův syndrom. V poslední době se hledají i genetické příčiny enzymatických poruch, které vedou např. k cystické fibróze. Díky amniocentéze lze určit přesně pohlaví dítěte, to je důležité při dědičných chorobách vázaných na pohlaví. Mnoho žen se amniocentézy obává, neboň se provádí vpichem dlouhé jehly v těsné blízkosti plodu, ale riziko potratu je malé (0,5-1%) a celé vyšetření je monitorováno.

 

Přímé pozorování plodu endoskopem zavedeným děložním hrdlem pomáhá zachytit řadu genetických poruch již v počátku gravidity ( asi v 5.týdnu). Tato metoda se jeví jako méně traumatizující pro matku, pokud je z léčebných důvodů doporučeno těhotenství ukončit.

Autor: das

Doporučujeme

Články odjinud