Jak o Vánocích nepřibrat zpátky to, co jste doteď zhubli

Jak o Vánocích nepřibrat zpátky to, co jste doteď zhubli

Pokud se vám podařilo zhubnout a nechcete se po svátcích ocitnout znova na startovací čáře, měli byste si vytvořit vlastní vánoční plán. Na druhou stranu jsou vánoční svátky dobou, kterou by si měl každý užít naplno. Žádné tvrdé zákazy ani odpírání nejsou tedy na místě. Jak tedy na to?

Odborníci ze STOBu (společnost zaměřující se na hubnutí) doporučují, že i o Vánocích je zapotřebí zachovat určitou disciplínu, aby nedošlo k jojo efektu. V období, kdy jsme neustále obklopeni nadbytkem jídla, je to ale velmi těžké dodržet. Pokud jste až dosud drželi nějakou dietu nebo jednoduše přijímali méně kalorií, tělo si na tento nízký příjem zvyklo a přešlo do úspornějšího režimu.

Navyšovat příjem po dietě je nutné postupně a pomalu, nikoli skokem. Denní příjem byste měli zvýšit zhruba o 400–500 kJ a tuto hodnotu dodržujte asi dva týdny. Pak navyšte příjem o dalších 400–500 kJ a opět se asi 2 týdny na tuto hodnotu adaptujte. Postupujte postupně, dokud se hmotnost nestabilizuje. Jak říká Hana Málková ze STOBu, denní energetický příjem by měl postupně narůst až o 1500–2000 kJ. Znamená to tedy, že pokud jste ve fázi navyšování příjmu potravy a hmotnost se ještě nestabilizovala, nemůžete na Štědrý den spořádat o 5000 kJ navíc. Proto je dobré se na vánoční „hodování“ připravit dopředu.

Pokračování 2 / 5

Realistické cíle a plán

Nestanovujte si předem cíle, které jsou nereálné a v rozporu se zdravým rozumem. Nemá smysl si slibovat, že si nedáte ani jeden vanilkový rohlíček nebo linecké kolečko, ale naučte se, jak omezit nutkání přejídat se v tomto náročném období. Toho docílíte tím, že si naplánujete předem, jak budete postupovat. Možná bude lepší naplánovat si „pouze“ váhovou stagnaci, nikoli hubnutí i o Vánocích.

Pokračování 3 / 5

Vědomé stravování

Je snadné podlehnout všem těm dobrotám, ale mějte vždy na paměti, co jíte a co pijete. Také si promyslete, co je pro vás největším pokušením a co naopak dokážete vynechat. Pokud se nedokážete vzdát sladkého, ale nemusíte mít salát, udělejte si pro sebe odlehčenou verzi salátu a dopřejte si cukroví. Pokud se naopak neobejdete bez salátu a ryby, dejte si je, ale pak už se omezte v cukroví. Chutnají vám u cukroví všechny druhy? Pokud ne, pak si dejte jen to, co máte opravdu rádi. Hodně kalorií dělá také alkohol. Nějaké kalorie k dobru získáte na večerní mlsání také lehkou snídaní. Není na škodu si také dopředu spočítat, kolik kalorií má salát, kolik cukroví. Když to takhle uvidíte v číslech černé na bílém, možná zůstanete jen u pěti kousků cukroví a další si odpustíte. 

Pokračování 4 / 5

Pravidelnost a pohyb

Podle odborníků ze STOBu je největší chybou, které se lidé po dietě o Vánocích dopouštějí, rozhozený stravovací režim, nahrazování jídel cukrovím a omezená konzumace zeleniny. Pokud tedy nechcete přibrat to, co jste shodili, rozhodně nezapomínejte na pravidelnost. „To je pro udržení váhových úbytků naprosto klíčové,“ říká Iva Málková. Nezapomínejte na příjem bílkovin a zeleniny – v každé hlavní porci. Ke svačině si pak klidně můžete dopřát několik kousků cukroví, k nim přidejte bílý jogurt nebo tvaroh, aby měla svačina sytící efekt. Třetím neméně důležitým doporučením odborníků je samozřejmě pohyb. Pohybová aktivita je pro udržení váhových úbytků zásadní. Jen pro informaci. Za hodinu ostřejší chůze spálíte 5 vanilkových rohlíčků.

Pokračování 5 / 5

Pozor na krizové situace

I ty samozřejmě o Vánocích přijdou. Ostatně, doba covidová je krize sama o sobě, takže se pokuste nepřidělávat si o svátcích další starosti. Krizových situací může nastat spousta. Nástrahy v podobě pečení cukroví, vánočních nákupů či návštěv u příbuzných. Stačí opět plánovat. Nákupy si sepište, a pokud můžete, objednejte si vše u rozvozových firem, tak vás nenapadne koupit nic jiného. Pokud takovou firmu ve vašem městě nemáte, vezměte si papírek se seznamem a tvrdě postupujte podle něj. Pečete-li každý rok deset druhů cukroví, upečte letos „jen“ pět, abyste neměli tendenci všechny druhy ochutnat. V případě „mlsacího“ pokušení odborníci radí nedávat si cíl, že neochutnáte vůbec nic. To je prostě nesplnitelný cíl.  

Cukroví si proto naplánujte do jídelníčku, ale pouze 5 kousků denně, nebo si cukroví dopřejte naposledy po obědě ke kávě a večer už ne, případně že cukroví nebude na stole po celý den. Návštěvy letos asi nebudou takový problém kvůli nouzovému stavu, nicméně pokud přece jen někam půjdete, naplánujte si postup. Naučte se říct „ne, děkuji“ nebo se jednoduše rozhodněte ochutnat od všeho trochu.

Doporučujeme

Články odjinud