Jak odhalit (milujícího) despotu?

Jak odhalit (milujícího) despotu?

Jeho láska je širá jako lány kukuřice v Rusku. Miluje vás tak, až to dusí. Zpočátku se v jeho zájmu a starosti o vaše blaho vyhříváte jako kočka na sluníčku. Jenže časem začne být váš společný život příjemný jako holení tupou žiletkou.

Láskyplný despota, to je diagnóza. Nejdřív vás okouzlí tím, kolik času a péče vám věnuje. Ptá se. A dokonce vás i poslouchá. Není mu jedno, z čeho zaplatíte nájem, zajímá se o to, jestli jíte dost vitaminů, kam a s kým chodíte a jestli jste tam nešla s odhaleným krkem, když už je venku taková zima… Říkáte si, haleluja, konečně mám chlapa! Ne malého sebestředného kluka, který se v první řadě sobecky stará jenom sám o sebe a od vás automaticky očekává, že mu budete foukat na jeho bebíčka...

Tento starostlivý muž na to jde jinak. Opřádá vás svou péčí, láskou a pozorností jako pavouk křižák. Pouta, která vám nasazuje, jsou zprvu něžná a příjemná, takže mu ruce do želez sama strčíte. Jenže pouta jsou pořád pouta. Když se vám rozsvítí a budete chtít ucuknout, najednou zjistíte, že řetěz je příliš krátký. Milující despota se dobytých pozic nevzdává. Nikdy. Myslí to s vámi dobře, takže vás ve vašem zájmu doma klidně přiváže za nohu ke kuchyňskému stolu. A v těch nejhorších případech vás pro vaše dobro i zfackuje.

Model v akci

Přiznám se, že kolegyni Magdě jsme jejího přítele kolektivně záviděly. Zatímco my jsme přešlapovaly na tramvajové zastávce v severáku a mrazu, v němž se i otužilému grafikovi Pepovi lámala cigareta u úst, on elegantně přibrzdil svým teréňákem u ostrůvku, otevřel dveře u spolujezdce a Magdu si naložil jako vzácný klenot. Všude ji vozil, všude vyzvedával, jen špitla, že by něco potřebovala, už to měla. Kdyby byl aspoň ošklivý jako starý vypelichaný opičák! Jenže on nás vedle starostlivosti provokoval i svým vzhledem – vysoký, urostlý, ramenatý, černé vlasy, modré oči. Učiněný Muž roku!

První trhliny dostal hollywoodský obrázek jejich soužití až o vánoční párty, kdy se z Magdy po láhvi vaječného koňaku začaly sypat postřehy, jež modelovu image světce narušily. Vzdorně snědla druhý chlebíček s vlašákem a vysočinou, prohlásila, že už přetahuje večerku, troufale si vypnula mobil a pustila se do vyprávění. Tak například se u nich doma dodržoval přesný časový režim včetně večerky. Z práce hned domů, nemusí se přece zdržovat nějakými pochůzkami po městě, vždyť on ji vyzvedne a na nákup zajedou rovnou spolu. Pak příprava večeře v parním hrnci, protože o zdraví se musí dbát a Magda to s těmi svými salámy a chipsy přeháněla už dost dlouho. A pak zásadní bod večera – 22 hodin na budíku je signálem k ulehnutí. To vše s jediným cílem, aby se Magda dala do pořádku, „vyčistila“ si tělo a mohli spolu počít dítě.

Před příchodem svého spasitele totiž novinářka Magda žila příliš bohémským životem, tedy podle jeho názoru. Chodila po večírcích, do noci psala a překládala texty a do kanafasu uléhala bůhvíkdy. A jak ví každé malé dítě, ponocování člověku nesvědčí. Magda tuhle péči vydržela tři čtvrtě roku. Pak začala znovu tajně polykat antikoncepci, vypínat si mobil a vzdorně chodit i na tiskovky konané po 17. hodině. A když se jí naskytla příležitost odjet na půl roku na stáž do Bruselu, přehodnotila svůj vlažný vztah k Evropské unii a svému něžnému tyranovi ujela za hranice.

Jak odhalit despotu?

Patří-li některý ze zmiňovaných postupů do repertoáru vašeho partnera, zvažte návštěvu rodinného terapeuta, který posoudí, zda a nakolik je vaše situace nebezpečná. Nepodceňujte riziko, despota svůj nátlak časem stupňuje!

  • Chce znát váš přesný časový program a odchylky z něj nese nelibě. (Kde jsi byla tak dlouho, když v práci končíš v pět?!)
  • Mluví vám do toho, s kým, jak často a kde se stýkáte.
  • Hodně žárlí, a to i na vaše úspěchy v práci.
  • Má výhrady proti vašim kamarádkám či rodině a nepřeje si, abyste se s nimi vídala.
  • Omezuje vás ve vašich koníčcích.
  • Říká vám, co si máte, nebo naopak nemáte oblékat.
  • Nepřeje si, abyste chodila do práce. Vždyť vás přece uživí…
  • Vztáhl na vás ruku – i jedna facka je domácí násilí. A většinou nezůstane jen u ní!

POŠLETE SVŮJ PŘÍBĚH
Staňte se přispěvatelkami Dama.cz a vyhrajte luxusní kosmetický balíček!

Doporučujeme

Články odjinud