Jak odpustit nevěru? Komunikujte, nevyčítejte a berte to jako nový vztah

Jak odpustit nevěru? Komunikujte, nevyčítejte a berte to jako nový vztah

Nevěra ve vztahu rozhodně není nic příjemného a ne každý ji dokáže odpustit a překonat. Pokud vám byl váš partner nevěrný a vy jste se mu jeho úlet rozhodla odpustit, připravte se na to, že to nebude snadné. Jak se vám odpuštění bude lépe zvládat?

Dejte si prostor

Možná teď máte pocit, že když partnera nebudete hlídat, udělá opět nějakou hloupost, proto máte potřebu ho „hlídat“. Pravdou ale je, že to, co opravdu potřebujete, je být chvilku od sebe. Stačí pár dní, během kterých by vás vytáčel každý pohled na člověka, který vám ublížil. Nechte ho na pár dní zmizet, případně odjeďte vy. Můžete si dát krátkou dovolenou, jet navštívit rodiče nebo něco podniknout s kamarádkou. Čas od sebe obrousí bolest a po odloučení budete lépe připravena vše zvládnout.

Pokračování 2 / 7

Komunikujte

Komunikace je základ každého vtahu. Snažte se od partnera dozvědět, co ho k nevěře vedlo. Je dost pravděpodobné, že mu ve vašem vztahu něco chybělo, řekněte si tedy, jak na tom zapracovat a co by se mohlo změnit. Pokud šlo ze strany partnera o jednorázový opilecký úlet, nemá smysl se tím příliš dlouho trápit. Snažte se zapomenout, časem to přebolí. Čas je totiž nejlepší lék!

Pokračování 3 / 7

Nevyčítejte

Jestliže jste se rozhodla partnerovi nevěru odpustit, musíte se s ní smířit. A v žádném případě mu ji nevyčítat, protože to pak není žádné odpuštění. Jednou se to stalo a nejde to vzít zpět a žádná výčitka na světě nezmění nic na tom, že nevěra proběhla. Akorát se zbytečně budete rýpat ve starých ránách, čímž ublížíte hlavně sama sobě. A váš partner se také nebude ve vztahu cítit dobře, když bude mít pocit, že mu stále nevěříte.

Pokračování 4 / 7

Dojděte si pro radu

K psychologovi dnes chodí téměř každý a není to žádná ostuda. I když jste se rozhodla partnerovi jeho románek odpustit, rozhodně to nebude snadné a bude vás to stát spoustu sil. Není proto na škodu si o svých pocitech promluvit s odborníkem a nechat si poradit, jak v této situaci postupovat, abyste se netrápila.

Pokračování 5 / 7

Začněte od nuly

Vztah, který jste s partnerem měla před nevěrou, skončil. Je mrtvý a nemá smysl ho křísit. Pro vás oba je to tedy šance začít od nuly, znovu a lépe. Výhodou je, že můžete čerpat z předešlých chyb a vyvarovat se jich. Máte navíc prostor váš nový vztah vylepšit a mít ho takový, abyste oba byli šťastní.

Pokračování 6 / 7

Dělejte si radost

Bude to asi chvíli trvat, než se důvěra vrátí a vy budete opět chtít s partnerem prožívat intimní chvilky a romantiku. Jestliže se ale bude snažit, nebraňte se tomu a dejte mu vždy najevo, že oceňujete, když pro vás udělá něco hezkého. Nezapomínejte ani vy dělat radost jemu. Možná máte pocit, že si to nezaslouží po tom, co provedl, takto ale přemýšlet nesmíte. Není to tak, že teď se musí snažit jen on a vy nemusíte vůbec nic. Rozhodla jste se začít s čistým štítem, nevěra tudíž do vašeho nového začátku nepatří.

Pokračování 7 / 7

Posuňte se dál

Pokud budete dodržovat předchozí body, nemělo by to trvat příliš dlouho, než se z problému dostanete. Po půl roce byste pravděpodobně měla opravdu zapomínat, po roce už by váš vztah měl být v pořádku. Jestliže ale stále cítíte zradu, víte, že nedokážete partnerovi skutečně odpustit, a jeho nevěra je pravidelným tématem vašich hádek, zřejmě je malá šance, že se to zlepší. Přemýšlejte, zda pro vás má smysl i nadále ve vztahu zůstávat, nebo bude lepší se rozejít a jít dál.

Doporučujeme

Články odjinud