Jak ovládnout vztek a zůstat v klidu! Zkuste tyhle zaručené triky

Jak ovládnout vztek a zůstat v klidu! Zkuste tyhle zaručené triky

Hněv je normální lidský pocit a někdy může mít i pozitivní efekt. Ovšem jindy může nepřiměřená vzteklá reakce způsobit mnohé problémy v práci nebo v rodině. Pokud totiž hněv vede k agresi, výbuchům nebo dokonce fyzickým projevům, je načase s tím něco udělat a naučit se ho ovládat. Tyhle metody vám pomohou hněv kontrolovat a držet ho na uzdě.

Odpočítávání

Podobně jako čtete dětem pohádky o ovečkách, můžete podobně postupovat v případě, že vás ovládá vztek. Začněte odpočítávat od jedničky do desítky (nebo opačně). Pokud jste hodně naštvaní a máte pocit, že počítání do deseti nemůže stačit, začněte na 100. Během odpočítávání zjistíte, že se vaše tepová frekvence zpomaluje a váš hněv pravděpodobně ustoupil.

Pokračování 2 / 18

Uvědomělé dýchání

Jakmile se rozčilíte a začnete se vztekat, vaše dýchání je mělčí a rychlejší. Změňte to a zpomalte, dýchejte zhluboka nosem a zhluboka vydechněte ústy. Pak zadržte na chvíli dech. Uvidíte, jak se váš hněv rozplyne.

Pokračování 3 / 18

Projděte se

Cvičení nebo obyčejná procházka na pár minut dokáže zklidnit nervy a snížit hněv na minimum. Projeďte se na kole, vyběhněte do parku nebo se projděte kolem paneláku. Vše, co dáte do svých končetin, je dobré taky pro vaši mysl a tělo.

Pokračování 4 / 18

Uvolněte svaly

Progresivní svalová relaxace je technika, která k dosažení celkového tělesného a duševního uvolnění používá střídavého napínání a uvolňování hybného svalstva. Progresivní proto, protože při ní procvičujete jednotlivé hlavní svalové skupiny postupně, jednu po druhé. Přitom se zároveň učíte rozlišit stav napětí a uvolnění ve svalech a pak ve stále kratší době si vědomě navodit hluboké svalové uvolnění v jednotlivých oblastech těla a zároveň v celém těle.

Pokračování 5 / 18

Opakování mantry

Najděte si slovo nebo frázi, které vám pomůžou se uklidnit a znova se začít koncentrovat. Opakujte tohle slovo pořád znova a znova, když jste naštvaní. „Uvolni se“, „Jsem klidný“ a podobně. Můžete si samozřejmě opakovat, cokoli vás napadne.

Pokračování 6 / 18

Mentální únik

Potřebujete v sobě udusit hněv a vztek? Jděte do nějaké tiché místnosti, zavřete oči a proveďte si vizualizaci. Zaměřte se na detaily v imaginární scéně: Jakou barvu má voda? Jak vysoké jsou hory? Jak zní zpěv ptáků? Tahle metoda vám pomůže najít klid v případě, že jste uprostřed hněvu.

Pokračování 7 / 18

Přestaňte mluvit

Když jste napružení a vztekáte se, můžete být taky v pokušení nechat svoje zlostná slova lítat vzduchem. Ovšem s největší pravděpodobností to přinese více škody než užitku. Předstírejte, že jsou vaše rty zamčené, stejně jako jste to dělali jako dítě. Tenhle okamžik beze slov vám dá čas na to, abyste uspořádali svoje myšlenky.

Pokračování 8 / 18

Dopřejte si timeout

Dejte si pauzu. Odsedněte si od ostatních, pokud jsou právě oni zdrojem vašeho hněvu. V té chvíli si můžete zpracovávat události a vrátit svoje emoce do neutrální polohy. Naopak můžete zjistit, že je super něco takového naplánovat do každodenní rutiny – i když se nevztekáte.

Pokračování 9 / 18

Využijte energii jinak

Jste naštvaní, rozzlobení, plní vzteku? Předejte tuhle energii jiným směrem. Napište petici. Napište dopis úředníkovi. Udělejte něco dobrého pro někoho jiného. Nalijte svou energii a emoce do něčeho, co je zdravé a produktivní.

Pokračování 10 / 18

Vezměte si tužku do ruky

A pište. Co nemůžete říct, to prostě sdělte papíru. Zapište si, co cítíte a jak byste chtěli reagovat. Zpracování prostřednictvím psaného slova vám pomůže, abyste se zklidnili a přehodnotili události, které vedly k vašim pocitům.

Pokračování 11 / 18

Naučte se předem odpověď

Zabraňte výbuchu vzteku tím, že se naučíte, co řeknete nebo jak budete reagovat v budoucnu, když se vyskytne podobný problém. Mějte připravenou větu typu: "Promiň, úplně mě to vykolejilo, musím být na chvíli sám(a)." Tohle „zkušební“ období vám dá čas na to, abyste našli několik možných řešení.

Pokračování 12 / 18

Obrázek stopky

Univerzální symbol pro zastavení vám pomůže ke zklidnění. Je to rychlý způsob, jak si rychle uvědomit, že se musíte zastavit a zastavit svůj hněv. Vřele doporučuji, funguje i na partnerské konflikty.

Pokračování 13 / 18

Změňte trasu

Dokáže vás vytočit objížďka do práce nebo rozkopaná silnice? No tak si najděte jinou cestu a jiné spojení. Zvažte možnosti, které sice mohou trvat déle, ale nechají vás ve finále klidné.

Pokračování 14 / 18

Promluvte si s přítelem

Nenechte se dusit v událostech, které vás rozzlobily. Pomozte si a zpracujte to, co se stalo, i tím, že to proberete se svým přítelem. Možná vám poskytne nový pohled na věc.

Pokračování 15 / 18

Smějte se

Není lepšího lékaře na špatnou náladu a vztek než humor a smích. Rozptylte hněv hledáním způsobu, jak se smát. A možností je opravdu spousta, stačí se podívat na děti nebo si vzpomenout na něco, co vás vždycky zaručeně rozesmálo.

Pokračování 16 / 18

Praktikujte empatii

Snažte se chodit v botách toho druhého a vidět situaci i z jeho pohledu. Když vyprávíte příběh nebo znova prožijete událost jejich očima, můžete získat porozumění a zároveň ztratit vztek.

Pokračování 17 / 18

Vyjádřete svůj hněv

Je to v pořádku, říct, jak se cítíte, pokud to ale zvládnete správným způsobem. Výbuchy neřeší žádné problémy, ale vyspělý dialog pomůže snížit stres a zmírnit hněv. Může taky zabránit budoucím problémům.

Pokračování 18 / 18

Najděte si kreativní řešení

Proměňte svůj vztek na hmatatelnou produkci. Začněte malovat, jděte na zahrádku, zkuste napsat báseň nebo začněte péct dort, když jste naštvaní. Emoce jsou mocné múzy pro kreativní lidi. Využijte svou kreativitu pro snížení hněvu!

Doporučujeme

Články odjinud