Jak ožívají dýně...

Jak ožívají dýně...

Halloween se v naší zemi slaví jen málo, ale dýně a další symboly s ním spojené se objevují čím dál častěji. Nahlédněme do halloweenské noci a zhotovme si pěknou výzdobu, aby naše obydlí získalo nádech tajemnosti.

Halloweenská dýně

Halloween je velmi starý svátek, jenž se slaví v noci z jednatřicátého října na první listopad. Jeho historie sahá až ke starým Keltům, kteří prvního listopadového dne uctívali Anwinna (Boha Mrtvých).

V Česku se tento svátek moc neslaví, i když poslední dobou se typická halloweenská výzdoba objevuje na více místech. Ale dýně a tykve si Češi opravdu oblíbili. Vydlabaná strašidla jsou čím dál častější ozdobou. Děti je vyrábějí doma, ve školkách, školách nebo si je zajdou někam udělat.

Pořiďte si strašidlo

Pokud vám ještě u domečku či na balkoně „nesedí“ pěkná vydlabaná dýně a byli byste rádi, kdyby tomu bylo naopak, pojďte si se mnou jednu udělat. Co na to potřebujete? Pěknou dýni, čím větší, tím lepší. Použít se dá i tykev, tuřín nebo dokonce krmná řepa, ale ta vám vydrží kratší dobu. Dále fixu, abyste si předkreslili, kde budete řezat, ostrý nůž, lžíci na dlabání a svíčku.

Krasavci s obličejem dopřejte menší společníky

Pokud máte vše připraveno, můžete se pustit do kreativního díla. Fixou si předkreslete, kde bude mít budoucí strašidlo oči, ústa, obočí či uši – podle těchto čar se vám pak bude snadněji vyřezávat.

Jak ožívají tykve

Vezměte si ostrý nůž a nahoře v tykvi vyřízněte jakousi „pokličku“ – jakési kolo v takové velikosti, aby se dala tykev dobře vydlabat a pohodlně se do ní vešla vaše ruka, ale aby velikost této „pokličky“ nezasahovala do očí budoucího strašidla. Odříznutý vršek tykve nevyhazujete, po vydlabání celé tykve ho vrátíte opět na své místo.

Po vydlabání plodu nám zůstane dutý vnitřek. Opět vezměte ostrý nůž a vyřežte ostatní předkreslené tvary, které mají znázorňovat oči, uši či rty a zuby. Tím se z obyčejné tykve stane děsivě či naopak mile vyhlížející strašidlo, do něhož zbývá už jen vložit svíčku a zapálit ji.

Dýně se může „tvářit“ strašidelně... i přátelsky

Jestliže se vám samotná tykev bude zdát málo efektní, klidně ji přizdobte, nejlépe přírodními materiály. Můžete jí přidělat vlasy z mechu, lýka nebo provázku. Na obočí se zase dají použít bodláky a na uši listy nebo kůra.


ORBION:
Portál pro cestovatele


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud