Banánovník do interiéru i na zahradu

Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení. Poradíme vám, kde se mu bude dařit a který druh vydrží i venku.

Banánovník má rád slunce a teplo

Banánovník se pěstuje ve sklenících, zakrslé odrůdy i v bytech. Má rád světlo a teplo, umísťujeme ho proto na nejsvětlejší místo s teplotou 22 až 25 °C. Bez potíží vydrží i pětatřicetistupňová vedra v létě, v zimě by ale teplota neměla klesnout pod 15 °C. Jen pro zajímavost – pokud se banánovník vystaví teplotě kolem 0 °C, poškození rostliny nastává již po deseti minutách. Sklizeň nastupuje nejrychleji, pokud je rostlina umístěna u jižního okna. Může se pěstovat i na východní a západní straně, zarodí však později. Pokud má banánovník vytvořené vhodné podmínky, poprvé rozkvete asi po dvou až třech letech a plodů se dočkáme za tři až čtyři měsíce.

Pokračování 2 / 3

Nepřelévat, prosím

musa_iStock-182737857.jpg

Banánovník zavlažujeme v závislosti na velikosti rostliny, průměrně dva až třikrát týdně. Je třeba se vyvarovat přemokření, protože pak hrozí zahnívání kořenů. Právě přelití je nejčastější chybou při pěstování banánovníku. Banánovník přihnojujeme jednou týdně hnojivem s vyšším obsahem dusíku a draslíku. Zemina má být směsí kompostu, písku a rašeliny s neutrálním pH 7,0. V zimě zálivku omezíme a rostlinu nehnojíme.

Víte, že...

... banány jsou vynikajícím antidepresivem díky obsahu tryptofanu, který pozitivně ovlivňuje náladu? Proto jsou ideální pro duševně pracující lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Jeden, dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout.

Banánovníky není třeba často přesazovat, stačí jednou za pět let. V každém případě je však třeba zvolit nádobu o objemu alespoň deseti litrů. Právě její velikost se spolu s teplotou prostředí a světlem podstatným způsobem podílí na počtu plodů a jejich velikosti. Dospělá rostlina by měla mít nádobu o objemu minimálně 40 l. Jelikož nadzemní část po oplodnění hyne, oddělíme z oddenku mladé rostliny a umístíme je do nové nádoby s novou zeminou. Řez na mateřské rostlině i na odnoži  zasypeme dřevěným uhlím. Odnože po zasazeni příliš nezaléváme, jen rosíme.

Pokračování 3 / 3

Banánovník, který ani mráz nespálí

musa_basjoo_iStock-616255304.jpg

Slyšeli jste už o banánovníku, který nevymrzá ani v našich podmínkách? Musa basjoo (ale můžete se setkat i s názvem Musa japonica) bez problémů přečká zimu a každoročně vyroste do obrovských rozměrů. Musa basjoo je jeden z nejodolnějších druhů banánovníků, snese teplotu až minus 10 stupňů Celsia! Díky tomu jej můžete bez větších komplikací pěstovat i venku v ovocné či okrasné zahradě.

Je to trvalka s kořenovými výmladky a se štíhlými nepravými kmeny. V mládí jsou nejdříve zelené, později usychají a mění se do „papírového“ vzhledu. Dorůstá do výšky dvou až tří metrů. Listy jsou podlouhle kopinaté, svěží zelené barvy. Jsou jemné, proto banánovník pěstujte na místě chráněném před větrem. Jinak budou listy potrhané a poškozené. V létě vytváří klasy krémově žlutých květů, z nichž dozrávají šest centimetrů velké plody, které jsou velmi estetické, ale nejedlé. Na podzim vrchní část rostliny odumře, na jaře však každoročně opět vyraší ze země.

Musa-Basjoo-Container.jpg

Banánovník každoročně doroste do výšky o dva až tři metry, proto mu vyberte dostatečně velký a před větrem chráněný prostor. Potřebuje slunečné místo, půda by měla být dobře propustná, nejlépe písčitá. Můžete jej pěstovat i v nádobách. Tehdy je však nutné chránit nádobu před promrznutím, například obalením bublinkovou fólií a rostlinu zakrýt mulčem.

musa_iStock-623427308_stary.jpg

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud