Jak povzbudit imunitu. Co radí doktorka a jak se k tomu staví čínská medicína?

Jak povzbudit imunitu. Co radí doktorka a jak se k tomu staví čínská medicína?

Zkuste letošní zimu přežít ve zdraví. Nedejte šanci bacilům a zapracujte na tom, aby vaše tělo odolalo. Jka na to, poradí Mudr. Marta Šimůnková.

Obranyschopnost neboli imunita hraje při vzniku nemoci hlavní roli. „Jde o velmi složitý systém buněk, zejména mnoha druhů bílých krvinek, z nichž některé produkují protilátky (B lymfocyty), jiné umí likvidovat škodlivé bakterie přímo (NK buňky) a další ničí vetřelce tím, že se na něj ‚pověsí‘ a zablokují jeho schopnost dál se množit,“ vyjmenovává MUDr. Marta Šimůnková. Buňky imunitního systému se domlouvají kontaktem mezi sebou nebo pomocí „poslů“ čili tisíců různých látek, z nichž některé samy o sobě dovedou vyvolat či naopak tlumit zánět.

ZÁZRAKY BEZ ZÁRUKY

Imunita je neustále se vyvíjející systém, který reaguje na okolní svět, třeba na to, co sníme, nebo když tělo zasáhne infekce. Dobrá zpráva je, že do jisté míry můžeme imunitu ovlivnit svým životním stylem. „Ale není pravda, že spolykáním zázračných tabletek na posílení imunity, a to zpravidla potravinových doplňků, překonáme zimu bez nachlazení,“ varuje Šimůnková a dodává: „Existují sice léky, které ovlivňují imunitní systém, ty by však měli užívat jen lidé, kterým je předepíše lékař.“

NEDOCENĚNÝ VITAMIN D

Základními principy podpory zdravého imunitního systému je dostatek vitaminu D. Ten se tvoří v kůži působením slunečních paprsků, jenže ty v zimě vzhledem ke krátkým dnům na kůži prakticky nedopadají. Slunečního svitu je málo a navíc chodíme zabaleni do několika vrstev oblečení. Právě proto lékařka doporučuje dodávat tělu vitamin D v kapkách. Zdrojem ostatních vitaminů by měla být spíš strava, především čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, mléčné výrobky a libové maso.

Zatímco nikdy nebylo prokázáno, že vitaminy v tabletách zlepšují zdravotní stav (s výjimkou vitaminu D), naopak jejich nadbytek (například vitamin A) nám může ublížit.

SMYSL POHYBU

Na všechny civilizační choroby, včetně druhotných poruch imunity, působí dostatek pohybu. Navozuje tvorbu enkefalinů, tedy takzvaných vnitřních opiátů, které vzbuzují pocit pohody a štěstí a podporují produkci serotoninu, dopaminu a noradrenalinu a uplatňují se i v regulaci imunitních reakcí. Při pohybu svaly produkují desítky látek, o nichž se donedávna nevědělo, a výzkumy se stále provádějí. Je proto pravděpodobné, že mnoho z nich bude přímo ovlivňovat imunitní systém.

BEZ ZBYTEČNÝCH KALORIÍ

Jídelníček plný správných živin je základním stavebním kamenem pro tvorbu tělesných tkání a také imunitního systému. Potřebujeme dostatek bílkovin, nenasycených mastných kyselin, lykopenu, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Pokud drasticky zhubnete, imunitní systém přestane pracovat. „Ale pozor, i obézní lidé, když jim ve stravě chybějí důležité složky, mohou být podvyživení,“ upozorňuje lékařka. Může to být způsobeno nedostatkem hořčíku, který lze doplnit spolu s vápníkem a zinkem ve formě potravinových doplňků.

NEJLEPŠÍ TRENÉŘI

Aby imunitní systém pracoval tak, jak má, zajišťují užitečné bakterie probiotika, která žijí ve střevě, a pak mají svoji důležitou funkci prebiotika, která podporují růst a množení probiotických bakterií ve střevě. Je však potřeba je dodat tělu ve správné formě.

„V trvanlivém jogurtu jich moc nebude, proto po nemoci léčené antibiotiky radši investujte do kapslí, které mají statut léku se zaručenou účinností,“ doporučuje Marta Šimůnková.

POMOC PŘÍRODY

Otužování těla má smysl, protože skutečně ovlivňuje imunitní systém. Dobrou zprávou je, že s ním můžete začít kdykoli a v kterémkoli věku. Ke správnému otužování patří ranní studená sprcha (stačí 30 vteřin), saunování a pohyb na čerstvém vzduchu. Nezapomínejte ani na přiměřené oblékání a spánek při otevřeném okně. „Pokud už ale propukne infekční nemoc, otužování vynechte,“ doporučuje.

Také se ví, že jak fyzické, tak psychické vyčerpání vede k útlumu imunitních reakcí a snadnější infekci. Stejně působí i vysoká míra stresu, proto využijte zimní počasí k dostatečnému spánku a odpočinku. Je známo, že lidé, kteří žijí uprostřed a v souladu s přírodou, bývají zdravější a mají tak efektivnější imunitní systém. Je to z toho důvodu, že přicházejí do kontaktu s větším množstvím druhů mikroorganismů, které žijí na rostlinách i zvířatech. Marta Šimůnková připomíná, že většina bakterií je vůči našemu tělu přátelská, protože stimuluje imunitní systém. „Kdybychom žili v naprosto sterilním prostředí, pak by nás porazil první bacil, který by kolem nás proletěl.“ *

Posílení imunity podle čínské medicíny

  • Vařený zázvor má lepší zdravotní účinky než syrový, a to navzdory tomu, že se tímto procesem ničí některé vitaminy. Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků bez přidání medu a citronu.
  • Když už jste nemocní, zapomeňte na citron. Jeho kyselost energii, kterou chceme dostat na povrch, vtahuje dovnitř. Proto po odeznění příznaků onemocnění tak často kašleme. Jde totiž stále o tu samou nemoc, kterou jsme nezvládli.
  • Intenzivním vitaminovým dopingem je v zimě podporování vnitřního tepla. Dejte si proto k snídani teplou kaši a během dne lehce kořeněná jídla.
  • Skořice zahřívá, ale pravé imunostimulační účinky nemá kůra, ale její větvičky. Ty seženete ve formě léčiva.
  • Pamatujte na to, že v zimě náš organismus čerstvé ovoce a zelenina ochlazují. Cévy se pak dostatečně neprokrvují a nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.
  • Zatímco v létě do nás podle čínské medicíny vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě je to přes kůži. Neběhejte proto v mrazu bez rukavic a nohy si chraňte v teple. Zdroj: MUDr. Jozef Lucký

Článek vyšel v časopise Dieta

Alternativní způsoby léčení si ale pečlivě vybírejte, jak ukazuje dokument Obchod se zdravím, který najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud