Jak povzbudit imunitu: Co radí západní medicína a co naopak čínská?

Jak povzbudit imunitu: Co radí západní medicína a co naopak čínská?

Zkuste závěr letošní zimy přežít ve zdraví. Nedejte šanci virům a bakteriím a zapracujte na tom, aby vaše tělo odolalo. Co všechno udělat, aby vaše imunita nepodlehla nemocem?

Léky na posílení imunity

Každý den se setkáváme s řadou bakterií i virů, to však ještě neznamená, že vždy musíme automaticky onemocnět. Obranyschopnost neboli imunita hraje při vzniku nemoci hlavní roli. „Jde o velmi složitý systém buněk, zejména mnoha druhů bílých krvinek, z nichž některé produkují protilátky (B lymfocyty), jiné umí likvidovat škodlivé bakterie přímo a další ničí vetřelce tím, že se na něj ‚pověsí‘ a zablokují jeho schopnost dál se množit,“ vysvětluje MUDr. Marta Šimůnková. 

Dobrá zpráva je, že do jisté míry můžeme imunitu ovlivnit svým životním stylem. „Ale není pravda, že spolykáním zázračných tabletek na posílení imunity, a to zpravidla potravinových doplňků, překonáme zimu bez nachlazení,“ varuje Šimůnková a dodává: „Existují sice léky, které ovlivňují imunitní systém, ty by však měli užívat jen lidé, kterým je předepíše lékař.“

Nedoceněný vitamin D

Základním principem podpory zdravého imunitního systému je dostatek vitaminu D. Ten se tvoří v kůži působením slunečních paprsků, jenže ty v zimě vzhledem ke krátkým dnům na pokožku prakticky nedopadají. Slunečního svitu je málo a navíc chodíme zabaleni do několika vrstev oblečení. Právě proto je vhodné dodávat tělu vitamin D v kapkách. Zdrojem ostatních vitaminů by měla být spíš normální strava, především čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, mléčné výrobky a libové maso. A nejen vitaminů.

Jídelníček plný živin je základním stavebním kamenem pro správnou funkci imunitního systému. Potřebujeme dostatek bílkovin, nenasycených mastných kyselin, lykopenu, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Pokud drasticky zhubnete, imunitní systém přestane pracovat. „Ale pozor, i obézní lidé, když jim ve stravě chybějí důležité složky, mohou být podvyživení,“ upozorňuje lékařka. 

Pohyb je lék

Na všechny civilizační choroby, včetně druhotných poruch imunity, působí dostatek pohybu. Navozuje totiž tvorbu enkefalinů, tedy takzvaných vnitřních opiátů, které vzbuzují pocit pohody a štěstí a podporují produkci serotoninu, dopaminu a noradrenalinu a uplatňují se i v regulaci imunitních reakcí. 

Probiotika

Aby imunitní systém pracoval tak, jak má, zajišťují užitečné bakterie probiotika, která žijí ve střevě, a pak mají svoji důležitou funkci prebiotika, což je nestravitelná součást stravy, která podporuje růst a množení probiotických bakterií ve střevě. Je však potřeba je dodat tělu ve správné formě. „V trvanlivém jogurtu jich moc nebude, proto po nemoci léčené antibiotiky radši investujte do kapslí s probiotiky, které mají statut léku se zaručenou účinností,“ doporučuje Marta Šimůnková.

Bylinky, otužování, dostatek spánku

Imunitní systém také skvěle nakopne otužování. Dobrou zprávou je, že s ním můžete začít kdykoli a v kterémkoli věku. Ke správnému otužování patří ranní studená sprcha (stačí 30 vteřin), saunování a pohyb na čerstvém vzduchu. Nezapomínejte ani na přiměřené oblékání a spánek při otevřeném okně. „Pokud už ale propukne infekční nemoc, otužování vynechte,“ doporučuje MUDr. Marta Šimůnková.

Naopak imunitní systém oslabuje stres, přepětí i nedostatek spánku. Proto využijte zimní počasí k dostatečnému spánku a odpočinku. Pozitivně také působí přiměřená míra nečistoty a život v přírodě. Organismus, který přichází do styku s mikroorganismy, je přirozeně stimulován. „Naopak kdybychom žili v naprosto sterilním prostředí, pak by nás porazil první bacil, který by kolem nás proletěl," říká lékařka.

Posílení imunity podle čínské medicíny

Tradiční čínská medicína má samozřejmě také své prostředky na posílení imunity. Velkou roli hraje zázvor, který se doporučuje konzumovat raději vařený než syrový, a to navzdory tomu, že se tímto procesem ničí některé vitaminy. Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků zázvoru bez přidání medu a citronu.

Když už jste nemocní, zapomeňte podle čínské medicíny na citron. Jeho kyselost vtahuje dovnitř energii, kterou naopak chceme dostat na povrch. Číňané také doporučují v zimě podporovat vnitřní teplo. Dejte si proto k snídani teplou kaši a během dne lehce kořeněná jídla. Skořice zahřívá, ale pravé imunostimulační účinky nemá kůra, ale její větvičky. Ty seženete ve formě léčiva.

Pamatujte na to, že v zimě náš organismus čerstvé ovoce a zelenina ochlazují. Cévy se pak dostatečně neprokrvují a nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje. Zatímco v létě do nás podle čínské medicíny vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě je to přes kůži. Neběhejte proto v mrazu bez rukavic a nohy si chraňte v teple. Zdroj: MUDr. Jozef Lucký

Doporučujeme

Články odjinud