Jak poznáme bioprodukty a proč jsou biopotraviny drahé?

Jak poznáme bioprodukty a proč jsou biopotraviny drahé?

Bio pro mě znamená vůni stromů, keřů, květin, zelené louky, na kterých se pasou spokojená a klidná zvířata a panenskou přírodu s čistou pramenitou vodou. Stále více z nás se snaží žít v souladu s přírodou, a k tomu čisté a kvalitní potraviny neodmyslitelně patří. A právě o nich si povíme v dnešním článku…

Co je to vlastně značka bio?

Biopotraviny jsou jakékoliv potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Při jejich výrobě se nesmí používat žádné látky syntetické aromatické, barvicí, zvýrazňující chuť, konzervanty ani stabilizátory. Bioprodukty jsou přísně kontrolované celou cestou z pole až na pulty obchodů.

Jedy v potravinách

Vědecké výzkumy potvrdily, že umělá barviva i dochucovadla otupují naše smysly a zvláště u dětí působí jako droga. Chemická éčka také přispívají ke spoustě zdravotních problémů – například ke špatnému trávení, migrénám, podrážděnosti, astmatickým záchvatům, alergiím, nesoustředěnosti, depresím, hyperaktivitě. Navíc silně oslabují imunitu a regenerační schopnosti organismu. Některá z nich jsou dokonce silně rakovinotvorná.

Eko zemědělství

Ekologické zemědělství se musí chovat šetrně k přírodě a zvířatům. Při pěstování plodin se nesmí používat umělá hnojiva a škodlivé chemické postřiky (pesticidy).

Jak je to s pesticidy?

Pesticidy jsou chemické látky, kterými se ničí plevel, hmyz a mají urychlit růst plodin. Jako příklad uvádím například mšice, když se postříkají, zemřou, ale s nimi i jejich přirození nepřátelé a mšice se v konečné fázi přemnoží. Čím víc člověk bojuje se škůdci, tím více oni nastoupí do protiútoku, na postřik se zakrátko adaptují, jsou odolnější a půda se pod nátlakem chemie „špiní“ a ztrácí svoji úrodnost.

Pesticidy poškozují zdraví

Vědci zjistili, že pesticidy narušují účinek hormonů, které jsou nejdůležitější při vývoji lidského zárodku. Dále narušují obranyschopnost organismu, nervovou soustavu, snižují plodnost, zvyšují riziko rakovin a chronického únavového syndromu. Výzkum také ukázal, že muži živící se převážně biopotravinami mají o polovinu vyšší obsah spermií než ti, kteří konzumují pouze běžnou stravu.

Ovoce na pultech našich obchodů je plné chemie

Jablka, hrušky a hroznové víno bývají za sezónu až desetkrát ošetřována chemií. Když si koupená jablka důkladně omyjeme, je to neúčinné, chemikálie jsou totiž velmi odolné proti vodě. I po důkladném omytí zůstanou na běžně kupovaném jablku či jiném ovoci kvanta škodlivých syntetických látek. Výzkumy ukázaly, že nejvíce pesticidů najdeme u kupovaných rajčat, paprik, salátů i citrusů. Zbytky pesticidů se mohou vyskytovat i v kojeneckých výživách.

Bio ovoce i zelenina jsou výživově hodnotnější

Bio ovoce a zelenina mají prokazatelně vyšší obsah vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Výzkumy ukázaly, že například hořčíku má o 30 % více, železa o 20 %, vitaminu C o 25 %. Protože nejsou urychlované, mají méně vody, dusíku a více sušiny. Proto mají i přirozenější chuť.

Eko zemědělství a GMO

Ekologické zemědělství nesmí používat geneticky modifikované organismy (GMO).

Co se skrývá pod zkratkou GMO?

Genetické inženýrství nerespektuje přírodní zákonitosti a vytváří nové geneticky modifikované organismy. Tedy bere si geny z virů, bakterií, rostlin či zvířat a vkládá je do jiných organismů. Běžně jsou používaná v sóji, řepce, bavlně či kukuřici. Zastánci tohoto oboru tvrdí, že tyto „umělé plodiny“ jsou více odolné proti škůdcům a plísním, rychleji rostou, mají delší trvanlivost a tím pádem i lepší výnosy. Odpůrci GMO jsou zase toho názoru, že neexistuje a ani nemůže být jediný výzkum, jenž by sledoval dlouhodobé účinky geneticky modifikovaných surovin na lidský organismus a na přírodu jako celek. Poněvadž pokud se dostanou GMO do potravinového řetězce, hrozí nenávratné a nepředvídatelně velké narušení ekologické rovnováhy.

Odpůrci uvádějí jako příklad nedávné výzkumy s krysami, které byly krmeny geneticky upravenou kukuřicí. Ukázalo se, že tato zvířata měla mnohem menší ledviny a změny ve složení krve, které mohou znamenat poškození obranyschopnosti organismu. V naší republice platí stejná legislativa jako v EU, což znamená, že všechny potraviny, které obsahují nějakou složku s obsahem více než 0,9 procent GMO, musí být označeny nápisem s upozorněním na tento fakt. Ale i v legislativě jsou velké mezery, protože výrobky ze zvířat, která byla krmena geneticky modifikovaným krmivem, označeny být nemusí. A právě většina těchto umělých plodin se používá právě jako krmivo.

Klepněte pro větší obrázek

Zvířata a eko hospodářství

V ekologickém hospodářství je také zakázáno jakékoliv týrání zvířat. I v nejcivilizovanějších zemích na světě je zcela běžné, že se zvířata ve velkochovech nemůžou otočit, vstát, pohodlně si lehnout nebo jen tak si natáhnout končetiny. Nepřirozená strava, nemožnost pohybu a nedostatek čerstvého vzduchu jsou příčinou velké nemocnosti zvířat ve velkochovech. Trpí deformacemi končetin, záněty plic a srdce. Proto dostávají preventivně antibiotika či jinou medikaci.

Nejvíce této chemie obsahují hlavně kuřata. Moderní kuře roste dvakrát rychleji než jeho předchůdci před čtyřiceti lety. Pomáhají k tomu hlavně růstové hormony. Nepřirozeně rychlý růst kuřat a brojlerů způsobuje, že je v závěru jejich krátkého života neunesou vlastní nohy. A tahle všechna kvanta chemie přecházejí do masa a mléka. Když jsme takto běžně krmeni stravou s obsahem antibiotik, snižujeme si přirozenou střevní mikroflóru, oslabujeme imunitní systém a vytváříme si tak prostor pro různé plísně a znemožňujeme si vstřebávání některých důležitých vitamínů. Světová zdravotnická organizace WHO varuje před nebezpečím vzniku rezistence na antibiotika u lidí.

V ekologickém hospodářství jsou naprosto nepřípustné nelidské velkochovy, kde slepice stráví celý život namačkány jedna na druhé v klecích nebo prasata živoří na železných roštech v boxech. Zvířata se mohou volně pohybovat, pást v přírodě, nejsou přivazována, mají možnost vzájemného kontaktu se svým druhem, nesmí dostávat růstové hormony, antibiotika ani jiné syntetické léky. V případě, že zvíře muselo z důvodu nemoci dostat chemické ošetření, jeho maso či mléko může být označeno za bio až po uplynutí dvojnásobné ochranné lhůty, než stanovuje výrobce léčiva.

Eko hospodářství nás vrací zpátky ke kořenům…

Ekologické zemědělství a hospodářství má i další důležitý přínos – pomáhá oživit venkov. Ochraňuje přírodu se vším, co k ní patří. Rovněž vytváří nová pracovní místa a podporuje místní ekonomiku.

Jak poznáme bio produkty?

Biopotraviny označují čeští výrobci tzv. bio zebrou (logem bio) a nápisem produkt ekologického zemědělství a kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT. Často se v názvu takového výrobku vyskytují i slova biologický, organický nebo ekologický. Všechny tyto znaky nemohou ze zákona používat výrobci konvenčních potravin, tudíž jsou poměrně spolehlivých poznávacím znamením.

Klepněte pro větší obrázek

Proč jsou biopotraviny dražší?

Produkce biopotravin vyžaduje více ruční práce. V samotném výsledku bývají tyto produkty dražší řádově o dvacet až čtyřicet procent. Pro představu uvedu jednoduchý příklad - každý kdo si zkusí ručně natrhat borůvky či ostružiny na kvalitní džem nebo rajčata na domácí kečup, pochopí, že dnešní levné průmyslové džemy a kečupy moc toho ovoce či rajčat obsahovat nemohou. A každý by si měl uvědomit, že pokud budeme konzumovat plnohodnotné potraviny a žít přirozeným zdravým životním stylem, ušetříme peníze za potravinové vitamínové doplňky, léky a třeba přípravky na hubnutí.

Co přináší změna stravování a životního stylu?

  • pevnější zdraví – silnější imunitu, větší vitalitu, menší riziko vážných chorob
  • pocit přirozenosti, čistoty a radosti ze života
  • obohatíme své smysly o nové chutě, vůně
  • získáme větší zájem o zdraví, stravu
  • krásný a mladistvý vzhled
  • přirozenou štíhlost bez drastických diet
  • méně psychických problémů a depresí
  • pomalejší stárnutí, silnější libido
  • naučíme naše děti kvalitnímu stravování, jemnosti a lásce k přírodě
  • získáme určitý smysl života a pocit, že chráníte sebe, své blízké, zvířata a planetu

Jemné, čisté, voňavé…

Když člověk přechází na skutečně přírodní potraviny, obvykle má pocit, že jsou fádní, málo kořeněné, sladké či barevné. Netrvá však příliš dlouho, kdy z nich začne cítit tu vůni, jemnost, čistotu a zamiluje si je… Potom mu běžně kupované výrobky přijdou úplně nepřirozené - umělé, převoněné, přebarvené.

Na trhu máme k dispozici široký výběr biopotravin. Téměř všechny produkty, které běžně kupujeme a spotřebováváme, jsou na trhu k dostání v bio verzi. Určitě bychom je měli vyzkoušet. Protože každá sebemenší změna, kterou uděláme pro své zdraví i naši planetu, má smysl….

Doporučujeme

Články odjinud