Jak poznat, že jste v duševní nepohodě? Pozor na špatný spánek a roztěkanost | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak poznat, že jste v duševní nepohodě? Pozor na špatný spánek a roztěkanost

Duševní nepohodu se nevyplácí podceňovat. Psychické napětí, které trvá dlouhodobě, se může stát chronickým. Kromě toho vede ke vzniku některých nemocí. Jak rozeznat, že váš stres a podrážděnost nejsou jen dočasnou záležitostí? Napoví vám následující příznaky.

Jste podrážděná

Jste neustále podrážděná a necháte se snadno vytočit? Býváte naštvaná tak, že se málem nepoznáváte? Pak to určitě nebude způsobeno jen konkrétními situacemi, které vás přivádějí ke vzteku, ale ani tím, že by se z vás ze dne na den stal cholerik. Abyste rozeznala, že jste skutečně neměla takový důvod vyvádět, zkuste si situace, které vás rozzlobily, přehrát v hlavě. Opravdu byly tak závažné, nebo šlo o prkotinu? S klidnou a čistou hlavou rozeznáte lépe, zda jste byla v právu. Jestliže se ale naštvete kdykoliv na vás někdo jen promluví, máte problém, který je třeba řešit včas s psychoterapeutem.

Jak si poradit s úzkostmi? Podívejte se na rady odborníka ve videu:

Pokračování 2 / 7

Špatně spíte

Na kvalitě spánku dobře poznáte, jak jste na tom se svým fyzickým i duševním zdravím. Nedaří se vám usnout, trápí vás zlé sny nebo se budíte během noci? Prostřednictvím této jedné z nejdůležitějších tělesných funkcí – spánku poznáte, že něco není v pořádku. Nepřerušovaný a pohodový spánek je nezbytný pro naše každodenní fungování, tělesné i duševní zdraví. A právě nespavost nebo noční můry mohou poukazovat na vážnější psychické problémy, které se nevyplatí podceňovat. Často jde o příznaky úzkostí, depresí, poruch pozornosti a mnoha dalších onemocnění.

Pokračování 3 / 7

Nic vás netěší ani nebaví

 Máte pocit, že vás už vůbec nic netěší ani nebaví? Nudí vás i věci, které jste měla vždycky ráda? Dělají vám problém i běžné každodenní činnosti a povinnosti a nadměrně vás vyčerpávají? Jestli jste právě odpověděla třikrát ano, rozhodně zmíněné signály neberte na lehkou váhu. Může jít o jasné známky duševní nemoci. Chronický stres, úzkosti a frustrace z mála životních radostí vede i k závažným depresím.

Pokračování 4 / 7

Málo, nebo naopak nadměrně jíte

Váš jídelníček odráží to, jak se právě cítíte. Nedostatečné množství jídla během dne, nebo naopak nadměrné porce nezdravého jídla většinou poukazují na psychické problémy. V případě, že váš jídelníček byl dříve vyvážený, může jít o nenápadnou duševní poruchu. Některé ženy jídlem dlouhodobě zahánějí stres, proto se přejídají. Jiné zase kvůli psychickému napětí naopak nejí vůbec nebo velmi málo. Obojí je pro naše zdraví špatně. Změna ve způsobu stravování obvykle souvisí kromě stresu také s úzkostmi, smutkem, dlouhodobým strádáním, v krajních případech i s mentální anorexií a jinými poruchami příjmu potravy.

Pokračování 5 / 7

Bolesti bez příčiny

Trápí vás pokaždé něco jiného? Bolí vás hlava, břicho, záda, nebo svaly? Máte bludné bolesti, které se neustále střídají, ovšem bez zjevné příčiny? Pokud jste již podstoupila řadu lékařských vyšetření, která nic zvláštního neobjevila, nejspíše váš problém není fyzický. V případě, že si váš lékař neví s diagnózou rady, navštivte psychoterapeuta. V medicíně se čím dál častěji skloňuje pojem psychosomatika. Tato věda říká, že to, jak se cítíme fyzicky, je ovlivněno tím, jak se cítíme duševně. A právě to se v souvislosti s duševními nemocemi potvrzuje.

Pokračování 6 / 7

Špatné soustředění a pozměněná realita

Psychickou nepohodu odhalí vaše schopnost soustředění. Pocity časté zmatenosti, kladení si neustále stejných otázek, roztržitost a časté zapomínání patří mezi poměrně známé problémy, které znepříjemňují každodenní život. Zkuste sama sebe pozorovat, zda vás tyto potíže netrápí příliš často. Bývají totiž doprovodnými jevy depresí, úzkostí nebo schizofrenie, a je potřeba je řešit s odborníkem na psychiku.

Pokračování 7 / 7

Uzavíráte se do sebe a často vyhledáváte samotu

Jestliže jste byla vždy samotářská, pak se nejspíš u vás o žádný problém nejedná. Jinak je tomu za situace, že jste ještě před pár měsíci platila za královnu všech večírků, a nyní se setkávání s lidmi vyhýbáte. Uzavíráte se do sebe a pravidelný kontakt s lidmi vás stresuje a děsí? Nejspíš se jedná o depresi nebo alespoň o chování, které vás k této diagnóze rychle dovede. Jedinci, kteří dlouhodobě vyhledávají samotu, ve skutečnosti potřebují její pravý opak. Stažení se do ústraní depresi napomáhá a rozvíjí ji, naopak sociální vazby depresi umějí předcházet nebo ji zastavit.

Doporučujeme

Články odjinud